Een actueel thema is de stijgende rente. Moet u als belegger de beurs mijden? Velen geloven dat een stijgende rente slecht voor aandelen is. Er wordt simpelweg aangenomen dat een stijgende rente het gevolg is van een hogere inflatie en dat deze combinatie slecht is voor de koersen. Statistisch is er echter geen bewijs dat deze relatie 1 op 1 opgeld doet. Dat zegt Javier Estrada, professor verbonden aan de Universiteit van Navarra’s business school in Barcelona.
Vermogensbeheerder Cliff Asness heeft de data vanaf 1926 geanalyseerd. Hij kwam tot de conclusie dat er geen belangrijk statistisch verband bestaat tussen een hogere inflatie en lagere bedrijfswinsten. Toch zullen sommige beleggers als argument aanvoeren dat hoewel de bedrijsresultaten sneller zullen stijgen als de geldontwaarding versnelt, aandelen niettemin slechter zullen presteren. Zij gaan uit dat een een hogere inflatie leidt tot een stijgende rente waardoor de koerswinstverhouding (maat voor de waardering) daalt.
Er is een rotsvast geloof in het zogenaamde Fed-model. Die stelt dat de koerswinstverhouding stijgt als de rente zakt en omgekeerd. Deze strategie is in 1997 vernoemd naar een verwijzing van een Fed-rapport. Daarin werd gesteld dat het rendement van de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 ( de inverse van de koerswinstverhouding) de neiging heeft om te stijgen en te dalen met de lange termijn rentevoeten.
Het bleek in de vijftien jaar voor het verschijnen van dat rapport dat de koerswinstverhouding inderdaad steeg als de rente daalde en vice versa. Estrada wijst er echter op dat na die periode deze relatie niet echt meer sterk was waardoor vermoedelijk dit verband puur toeval kon zijn. In Nederland heeft vermogensbeheerder Corné van Zeijl, eerst een fervent aanhanger, het model “kapot” verklaard. De twijfel nam alleen maar toe als gekeken wordt naar de cijfers van de laatste 100 jaar (1880-1980) en de aandelenmarkten van 19 andere landen. Estrada vond geen consistent verband tussen de koerswinstverhouding en de rentevoeten.
Als het Fed-model zou werken dan zou een bovengemiddelde koerswinstverhouding duiden op een te dure aandelenmarkt bij een hoge rente. Ook zou gelden dat de markt goedkoop is als de rentevoet laag is. Estrada concludeerde juist dat hoge koerswinstverhoudingen werden opgevolgd door lage rendementen in de vijf daaropvolgende jaren. Dit was ongeacht of de rente laag of hoog was. Hetzelfde gold voor een lage koerswinstverhouding die opgevolgd werd door een hoger dan gemiddeld rendement, ongeacht de rente.
Het blijkt dus dat de waardering van aandelen (de koerswinstverhoudingen) dominant zijn in de te verwachte rendement in de daaropvolgende jaren. Beleggers moeten oppassen om aandelen met een hoge waardering te kopen omdat de rente laag staat.
Een actueel thema is de huidige stijgende rente. Uit het bovenstaande kan geconcludeerd worden dat een stijgende rente niet tot lagere koersen hoeft te leiden. Alleen voor aandelen met een hoge waardering moet men oppassen.
Bron: Mark Hulbert
Stijgende rente is voor niets goed, en een voorbode voor een zeer slecht vooruitzicht in economie als aandelenbeurzen.
d