Speculeren op de Stresstest!

Nog twee nachtjes slapen en dan is het zover; de resultaten van de Stresstest voor 91 banken worden gepubliceerd. Een reliefrally zou nog wel eens uit de hoge hoed kunnen worden getoverd….

Publicatie Stresstest

Vrijdag a.s. (23 juli) worden de resultaten na beurs bekend gemaakt om 18.00 uur. Op dat moment wordt een algemene rapportage gepubliceerd op internet door de CEBS. Vervolgens hebben de 91 banken (waaronder Rabo, ING, SNS en ABN) individueel en de landelijke toezichthouders een half uur de tijd om zelfstandig de resultaten per bank te publiceren. Om 18.30 uur zal de CEBS deze individuele resultaten namelijk óók publiceren op hun website en via een persconferentie in Londen.

Stress!

De publicaties en persconferentie zal wereldwijd via TV en Internet met argus ogen gevolgd worden. De test alleen al brengt een flinke Stress met zich mee, als er immers toch wat rotte appels tussen zitten zal dat op de beurs worden beantwoord met flink lagere koersen. In dat geval kan de zomer van 2010 nog wel eens voor slecht weer zorgen.

Grootste Europese reclame-offensief ooit

De marketinggedachte achter de test pleit echter voor meer mooi weer. De stresstesten zijn immers uitgevoerd om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen en zorgen om een Europese schuldencrisis weg te nemen. Spanje heeft er stampvoetend op aangedrongen dat de testen individueel moeten worden gepubliceerd, ik ga er van uit dat ze voor ze dat deden hebben nagedacht of dat wel zo slim is.

Van Lanschot heeft tussen de grote bankjongens op z΄n tenen gestaan met een vinger omhoog of ze ‘alsjeblieft’ ook mochten meedoen aan de stresstest. De CEBS vind ze niet groot genoeg, daarom gaan ze samen met de DNB maar zelf het testje doen….   Zo overduidelijk graag wil Van Lanschot laten zien dat het met hen wel goed zit, als dat geen marketing is?

Planning marketingcampagne

Om zo goed mogelijk uit de verf te komen is goed nagedacht over de timing van de publicatie. Vlak voor het weekend, nabeurs zodat op de Europese beurzen niet meer kan worden gereageerd (op Dax-futures ná). We moeten er verplicht een weekendje over slapen.

De banken hebben er natuurlijk alles aan gedaan om zo goed mogelijk door de test te komen en krijgen ruimschoots de gelegenheid om hun prachtige resultaten te presenteren. De CEBS zal in de persconferentie vertellen hoe sterk de Europese banken wel niet zijn, daar is het immers allemaal om te doen. Toch?

En mocht er toch nog zwakke broeders tussen zitten dan hebben ze het hele weekend om te vertellen hoe ze daar mee om gaan want er is van tevoren al toegezegd dat ze gesteund worden door de overheid.

Speculeren op resultaten van de Stresstest

Uiteraard weet het publiek nog niet wat de resultaten zijn van de test, anders zou er sprake zijn van voorkennis en dat willen we niet. Vooralsnog moeten we spreken van kansen. De kans dat de resultaten door menselijke invloed overwegend beter zijn is groter dan dat ze slecht zijn, de kans op een reliefrally is dan ook wat groter dan een flinke correctie door deze publicatie. Uiteraard één en ander los van overige ontwikkelingen.

Als u wilt speculeren op een reliefrally dan zou een out-of-the-money Call op de Index of op ING een “nice bet” kunnen zijn. Anders een turbo of sprinter long, met een korte stop-loss op ING of de AEX.

Bent u niet zo overtuigd van een positieve uitkomst van de testen, dan is wellicht een strangle op de AEX of ING een idee. Bijvoorbeeld door tegelijkertijd een out-of-the-money call en een put te kopen.

Een strangle is eventueel ook mogelijk met Sprinters, door tegelijkertijd een Sprinter long en een Sprinter Short te kopen beide met een korte stoploss. U heeft dan in eerste instantie een neutrale positie die bij het raken van één van de twee stoplosses een long of short positie wordt. Neem voor meer informatie over beleggingskansen, contact op via 035-2400 121.

Roger Broekhuizen is managing director van Helliot Vermogensbeheer NV, een vermogensbeheerder met registratie bij de AFM, DNB en DSI. Roger Broekhuizen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Op moment van publicatie had hij geen positie in de genoemde effecten. Op deze publicatie is de disclaimer inzake publicaties van Helliot Vermogensbeheer van toepassing. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen en kan afwijken van of niet consistent zijn met de research adviezen of cliëntenbelangen op basis van fundamentele analyse. Voor de volledige tekst van de disclaimer verwijzen wij u naar http://www.Helliot.nl.

5 gedachten over “Speculeren op de Stresstest!”

  1. Henk Ondersteijn

    Waarom komen die uitslagen om 18.00 uur?
    Wallstreet kijkt ook mee en heeft tot 22.00 uur tijd om erop in te spelen, wij hebben het nakijken.

  2. Ik vind het wel grappig dat de stresstest op 23 juli is, aangezien er volgens de planeten na vandaag slecht weer op komst is. Vanaf 22 juli t/m 4 aug. of zelfs iets later ziet het er slecht uit. Deze planetaire stand is uniek en komt niet vaak voor.

    Vanaf 7 augustus verwacht ik pas weer positieve koersen.

    Als ik naar de planeten kijk, dan ziet het eruit dat de stresstest zeer slecht kan gaan uitpakken. Ik denk dat wij een Europese banken crisis tegemoet gaan. Ik zit nog steeds aan de short kant, tot max. 4 – 6 aug.

  3. hou toch op met : calls,turbo’s ,sprinters. Alle banken willen graag speculanten als klant,vanwege de provisie. Dit is toch geen beleggen meer! De ene keer zit je goed de andere keer zit je verkeerd maar de bank zit 2 keer goed. Heb zelf de introduktie van de optie’s meegemaakt, dus ben al meer dan 30 jaar bij de beurs betrokken

  4. Beste Onno, daarom moet je ook niet meer bij een bank zitten. En inderdaad; speculeren is iets heel anders dan beleggen. Als oud beurshandelaar en huidig vermogensbeheerder ken ik duidelijk de verschillen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.