Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Schip ahoy!

Meestal worden in de media de aanvallen van piraten in de Indische Oceaan voor het voetlicht gebracht. Piraterij is echter ook in andere delen Azië een probleem. Het kan gezien worden als een indicator. Als de handel aantrekt neemt de piraterij ook toe.

Chinese export stijgt fors

Vorige week kwam China met mooie handelscijfers. De export is in februari met 46% gestegen in vergelijking met een jaar eerder. De stijging was hoger dan de voorspellingen van analisten, die een stijging tussen 35% en 40% hadden voorspeld. De invoer nam met 45% toe en was eveneens hoger dan voorzien.

Chinese export
Chinese export

Tegelijkertijd is een verbetering van de Amerikaanse economie waar te nemen waardoor de invoer zal aantrekken. De productie, groothandel en de voorraden van detaillisten zijn ten opzichte van de verschepingen historisch laag te noemen. Na een recessie van 18 maanden zijn bedrijven en individuen, weliswaar gematigd, weer aan het kopen geslagen. Door de lage voorraden moet de invoer weer toenemen om aan de gestegen vraag te voldoen. De bedrijven die met logistieke -en havenactiviteiten bezighouden kunnen hiervan profiteren.

Piraterij

Een indicator die de toegenomen handel “meet” is het aantal piraterijgevallen op de wereld. Deze treden niet alleen voor de kust van Afrika op maar ook in Zuidoost Azië. Voor de tweede opeenvolgende jaar zijn deze in de Singapore Straits toegenomen. Dertien incidenten waren er in de Zuid-Chinese Zee, het hoogste aantal in vijf jaar. Zie “Not Under Command” van ICC Commercial Crime Services.

map piraterij
map piraterij

Kansen voor beleggers

Beleggers kunnen inspelen op deze trend door aandelen van Aziatische bedrijven te kopen die actief zijn in de haven en logistiek. Volgens zakenbank Nomura zijn drie aandelen aantrekkelijk: China Merchants, Dalian Port en OOIL. Dit jaar zijn deze fondsen respectievelijk met 96%, 77% en 257% gestegen.

China transport mandje 1
China transport mandje 1
China transport mandje 2
China transport mandje 2

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *