Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Pak winst op Aegon (plus 30 %) en stap in Arcelor Mital

In mijn vorige column schreef ik dat u er verstandig aan doet winst te pakken op de aandelen en opties KPN. Met een gerealiseerd resultaat van boven de 40 % in enkele maanden nam ik genoegen.

Winst aandelen en opties Aegon: 30 %

Ook deze column stel ik voor om winst te pakken. In dit geval op Aegon. In mijn column van 20 augustus stelde ik voor het aandeel Aegon te kopen en er een strangle omheen te verkopen. Per saldo moesten we € 3,14 investeren. Op dit moment levert het aandeel minus de terugkoop van de opties € 4,10 op. Per saldo een winst van ruim 30 %.

Arcelor Mittal

Een alternatief zou het aandeel Arcelor Mittal kunnen zijn. Vanwege de hoge beweeglijkheid van het aandeel leveren opties relatief veel op en dus besluit ik wederom een strangle te verkopen. Wel wil ik u erop wijzen dat het aandeel al behoorlijk risicovol is en het verkopen van een strangle of straddle de positie nog risicovoller maakt. Het is dus verstandig de positie niet al te groot te doen en uiteraard de positie zeer goed te blijven volgen.

In onderstaande grafiek ziet u de beweeglijkheid (de volatiliteit) van het aandeel Arcelor Mittal. De vollie bedraagt op dit moment bijna 47 %. Ter vergelijking, de vollie van de AEX bedraagt circa 25 %. Hoewel de vollie van Mittal flink is afgenomen is deze nog wel behoorlijk.

Beweeglijkheid (de volatiliteit) van het aandeel Arcelor Mittal
Beweeglijkheid (de volatiliteit) van het aandeel Arcelor Mittal

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Naast de optiepremie kijk ik ook altijd naar het koersverloop. Bij Mittal valt op dat de koers de laatste maanden zich begeeft tussen de 24 en 28 euro. Deze bandbreedte gebruik ik voor mijn uitoefenprijzen.

Koersverloop van het aandeel Arcelor Mittal
Koersverloop van het aandeel Arcelor Mittal

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Stel we tuigen de volgende constructie op.

Koop aandeel Arcelor Mittal 26,00
Verkoop call MT maart 2010 strike € 28 1,85 –
Verkoop put MT maart 2010 strike € 24 1,95 –
Investering € 22,20

Veiligheidshalve houd ik geen rekening met het dividend. Zoals altijd bij een strangle kunnen er nu drie dingen gebeuren op uitoefendatum.

Mocht Arcelor Mittal op uitoefendatum lager noteren dan € 24, dan moeten we vanwege de verkochte put  het aandeel bijkopen op 24. Onze positie in het aandeel wordt dus verdubbeld!! De gemiddelde kostprijs bedraagt dan (24 + 22,20)/2 = € 23,1, oftewel 11,1 % onder de huidige koers. Een koers tussen de 24 en 28 betekent dat beide opties waardeloos aflopen. Het minimale rendement (bij een koers van 24) bedraagt € 1,80, oftewel 8,1 % in 5 maanden. Op jaarbasis is dat een rendement van 20,1 %. Boven de € 28 moeten we vanwege de verkochte call de aandelen leveren en verdienen we € 5,80 (28 – 22,2), oftewel een rendement van 26,1 %. Geannualiseerd is dat een rendement van ruim 74 %. Voor dit rendement is een koersstijging nodig van 7,7 %.

Driepoot Mittal:

Een echte à la hausse constructie is de volgende driepoot:

Koop call MT maart 2010 strike € 24 3,85
Verkoop put MT maart 2010 strike € 24 1,95 –
Verkoop call MT maart 2010 strike € 30 1,20 –
Investering € 0,70

De eerste 2 opties wordt samen een synthetisch aandeel genoemd, omdat de waarde van deze constructie gelijk loopt met de waarde-ontwikkeling van het aandeel. Ter bescherming en om één en ander te financieren, schrijven we er ook nog een out-of-the money call bij. Ons break even niveau is € 24,70 (24 + 0,70). Dat is 5 % onder de actuele koers. Boven € 24,70 gaan we verdienen. Onze maximale winst bereiken we bij een expiratiekoers van € 30 of hoger, te weten 30 – 24,70 = € 5,30 (= 657 % rendement). Mittal moet dan wel € 4 (15 %) stijgen.

Voor de volledigheid. Beide posities levereren een marginverplichting op.

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V. Privé heeft hij positie in Arcelor Mittal. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in Arcelor Mittal.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Pak winst op Aegon (plus 30 %) en stap in Arcelor Mital”

 1. Avatar

  Da’s een goeie,maar ik hem er nog één! Uit aandelen stappen,want de correctie volgt zeer binnenkort,waarbij we ca 20% dalen.Men moet al helemaal uit Heijmans en SNS Reaal stappen! Heijmans gaat omvallen en SNS Reaal enorm afschrijven op AFAB.

 2. Frans de Hoog

  Vergeet niet de kosten, margin en risico bij deze opzet.

  Goede constructie voor een belegger met een positieve visie over de koersontwikkeling van dit aandeel. Compliment voor de uitvoerige beschrijving.

  Bij het beschrijven van dit soort constructies mis ik in het algemeen vaak de drie negatieve aspecten van deze opzet. De kosten, indicatie marge verplichting en maximale risico’s. Ik denk dat deze elementen voor de bezoekers van de kritische belegger, een gewenste aanvulling zijn.

  Suggestie:
  1. Als u de indicatieve marge verplichting per combinatie noemt dan kunnen beleggers beoordelen of dit ook past binnen hun omvang van hun vermogen.

  2. Mijn inschatting is dat een bezoeker van deze site een gemiddeld bedrag van € 10.000 heeft om te speculeren in opties.

  3. Als dat het uitgangspunt is, dan zullen de verstandige kritische beleggers niet meer dan 1 positie opzetten. Voor deze driepoot betalen ze dan bij de brokers bij het opzetten 3 maal €11 en ook bij de sluiting 3 maal €11. Ofwel naast de door u berekende investering van € 0,70 komt dan €0,33 bij het opzetten erbij. Het mogelijk rendement blijft hoog, maar scheelt wel aanzienlijk.

  4.Als er een hoog rendement genoemt wordt, zou ook het risico genoemd moeten worden wat zou kunnen ontstaan wanneer de houder van deze constructie zijn verlies niet tijdig neemt en de stukken krijgt geleverd, inclusief de kosten.

  Ideaal zou zijn als er constructies voorgesteld worden zonder margin verplichting en dus met een vooraf bekend maximaal verlies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *