De Europese aandelen zijn zwaar afgestraft. Zo staat de Amsterdamse AEX-index dit jaar ruim 9% in de min. Is het tijd om in te slaan? Een gezegde zegt dat je moet kopen als “het bloed door de straten vloeit”.
Het beeld van de Europese beurzen wordt beheersd door de voordurende schuldencrisis waarin problemen in het bankwezen en tekorten van overheden de overhand hebben. Toch lijkt het volgens zakenblad The Economist het moment aangebroken te zijn dat al het slechte nieuws ingeprijsd is.
Een fout die beleggers maken is het doortrekken van trends naar de toekomst terwijl de economie en beurzen cyclische fenomenen zijn. Ze zijn onderhevig aan schommelingen zoals eb en vloed, zoals de seizoenen, zoals de draaing van de planeten om de zon. De mens heeft het moeilijk om die bewegingen te bevatten. Lineaire, mechanische verbanden zijn veel beter te begrijpen.
Naarmate een aandeel daalt neemt de kans op een herstel toe. Uit sentimentsoverwegingen stijgt de kans omdat het meeste slechte nieuws ingeprijsd is. Als het weer zwaar bewolkt is en we zien een zonnestraaltje dan heeft het direct effect op ons gemoed.
Economisch neemt de kans op een herstel toe doordat het dividendrendement stijgt. In Frankrijk, Duitsland en Nederland is het dividendrendement hoger dan de vergoeding voor spaargeld of de rente op een tienjarige staatslening.
Daarnaast zijn Europese aandelen aantrekkelijker dan hun Amerikaanse evenknie. Het gemiddeld dividendrendement op het vaste land is is 4,1% terwijl overzee slechts 2,2% geboden wordt.
Volgens Ian Harnett van Absolute Strategy Research worden Europese aandelen verhandeld tegen de laagste koerswinstverhouding van de afgelopen 30 jaar. Deze ratio ligt op 11 terwijl de Amerikaanse aandelen worden verhandeld tegen een koerswinstverhouding van 18,1.
The Economist wijst er wel fijntjes op dat een lage waardering geen garantie is voor een stijging van de koersen. De schuldencrisis in Europa kan immers escaleren waardoor aandelen nog goedkoper worden.