Insider Selling

Een goede indicator voor het voorspellen van koersen is het handelsgedrag van insiders. Insiders zijn aan een onderneming verbonden personen, bestuurders en commissarissen, die de beschikking hebben over niet publieke informatie die van invloed kan zijn op de koersvorming, en die binnen een vooraf vastgestelde periode aandelen in de onderneming kunnen kopen en verkopen.

Volgens het laatste verslag van Vickers Weekly Insider, een onderzoeksbureau dat haar beleggingsbeleid puur  baseert op insider trading, is de verhouding tussen verkopen en aankopen door insiders van aan de NYSE beursgenoteerde ondernemingen meer dan 4 tegen 1. Dit is een scherpe afwijking van het gemiddelde dat rond de 2 tegen 1 ligt. Gemiddeld wordt er meer verkocht als gevolg  van de aan insiders toegekende optieregelingen die worden  verzilverd.

Massale verkopen door insiders moeten worden beschouwd als een serieus waarschuwingssignaal. Insiders zijn bij uitstek goed in staat om een reële waarde inschatting te maken van de onderneming waar zij werkzaam zijn. Tegelijkertijd hebben beurzen de neiging om te overdrijven, zowel naar boven als naar beneden. Dit is waarschijnlijk de reden dat insiders niet bekend staan om hun goede timing. Historisch kopen insiders weliswaar vrij vroeg in de opwaartse beweging maar verkopen ze ook te vroeg. Ze gaan dus niet mee in de overdrijving die een wezenskenmerk van de beurs is.

Desalniettemin waarschuwt Vickers Weekly Insider haar klanten alvast voor een significante correctie op basis van de door haar vergaarde insider trading informatie.

Critici denken dat het dit keer wel eens anders kan lopen. Zij wijzen op de sinds de financiële crisis bevroren salarissen en gekorte bonussen waardoor insiders gedwongen worden om hun opties versneld te verzilveren.

Hoe dan ook, er is een categorie aandelen waar u op basis van insider trading uitermate van zou moeten huiveren…

Uit cijfers van Vickers Weekly Insider blijkt dat van de top 10 ondernemingen die onderdeel uitmaken van de Nasdaq en van de semiconductors sector, zeg maar de grootste technologie ondernemingen van Amerika, insiders op historisch  ongekende schaal afscheid nemen van hun aandelen. Tegen 120 miljoen verkochte aandelen de afgelopen 6 maanden staan slecht 38.000 gekochte aandelen…Dit levert een niet eerder vertoonde ratio op van 1 op 3000.  Een bedrijf als Apple wordt door consumenten bewonderd  en de beurskoers is door beleggers de afgelopen 2 jaar 300% opgestuwd.

Ondertussen verkopen de Apple insiders massaal. http://finance.yahoo.com/q/it?s=AAPL

En inderdaad, de timing van deze insiders is waardeloos geweest. De gemiddelde koers is sindsdien nog spectaculair gestegen.

Jasper Pool

www.beleggingsdoel.nl

1 gedachte over “Insider Selling”

 1. Hoi Jasper,

  Leuk stuk, ik vind het altijd interessant om theorieen te horen die van de geijkte paden afwijken. Net als de critici denk ik dat er nu meer mensen dan normaal hun in the money opties verzilveren om aan hun levensstandaard vast te kunnen houden.

  Op een globalere schaal is de vergrijzing misschien wel een punt van aandacht die een druk kan gaan uitoefenen op de aandelenmarkten in het algemeen. Als alle ouderen hun effectenportefeuille geleidelijk gaan verkopen als aanvulling op hun pensioen dan is dat een aardig volume, net zoals de pensioenfondsen die uiteindelijk in een meer uitkerende fase terecht gaan komen en hun assets under management liquide moeten maken om de babyboomers uit te kunnen keren.

  De tijd zal het leren.

  Met vriendelijke groet,
  Alain de Haas
  Helliot Vemrogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.