ING: AEX volgend jaar naar 470-495

In 2015 profiteren zowel de economie als de aandelenbeurzen van de stimulering door centrale banken in de VS en Europa, verwacht het ING Investment Office. Obligaties zullen naar verwachting een minder goed rendement maken. Vastgoed komt waarschijnlijk positief uit, maar met een lager rendement dan in 2014. Dit staat in de Visie 2015 die het ING Investment Office digitaal uitbrengt op visiebeleggen.ing.nl.

Gematigd positief beursjaar verwacht

Het ING Investment Office (ING IO) verwacht in 2015 een gematigd positief jaar voor beleggers. Hierbij wordt verwacht dat aandelen het aanzienlijk beter zullen doen dan (staats-)obligaties. “Aandelen zijn door opgelopen absolute waarderingen bepaald niet goedkoop, maar de winstgroeivooruitzichten zijn redelijk gunstig en de relatieve waardering blijft aantrekkelijk,” aldus Bob Homan, hoofd van het ING IO. “Naar verwachting zullen Europese aandelen het qua aantrekkelijkheid winnen van de Amerikaanse, door het minder stimuleren beleid van de Amerikaanse centrale bank. De Eurozone kampt nog wel met een matige economische groei en daarmee gepaard gaande onzekerheid.”

Samengevat:

Technische analyse

In 2014 heeft de AEX opnieuw meerdere correcties ondergaan. Tijdens de correctie van september-oktober 2014 daalde de AEX opnieuw ongeveer 13%, net als in 2013. Met een dieptepunt bij 366 punten bereikte de AEX op 15 punten na de – sinds 2009 stijgende – bodemlijn. Daarmee werd opnieuw de stijgende langetermijntrend bevestigd. Ook voor 2015 verwachten we weer meerdere ‘normale’ correcties (5 tot 10 procent daling).

470 tot 495 punten is richtzone voor AEX-index in 2015

We gaan ervan uit dat de AEX zijn stijgende langetermijntrend voortzet met nog hogere toppen en zijn jaartop van 2014 (425,80 punten) zal passeren. In de weekgrafiek hiernaast / hieronder zien we twee belangrijke horizontale richtpunten voor het langetermijnbeeld, namelijk de toppen en bodems uit de jaren 2006-2008 bij 470 en 495 punten. Interessant is dat in de loop van 2015 in deze weerstandszone ook een stijgende middellangetermijntoppenlijn komt te liggen. Het gaat hier dus om een belangrijke weerstand.

Grafiek AEX-index op weekbasis
Grafiek AEX-index op weekbasis

3 gedachten over “ING: AEX volgend jaar naar 470-495”

  1. Rente is zo laag, zodat je wel moet gaan beleggen. De centrale banken jagen de spaarders massaal naar de aandelen toe. We gaan nieuwe records halen. Succes allemaal.

  2. Wat een flauwekul Hans, ‘moet gaan beleggen’,alsof dat het enige alternatief is voor wat geld over… Je mag het ook aan mij geven hoor! Koop wat leuke dingen, ga er van op vakantie,plenty dingen wat je kunt doen maar plons het niet op een beurs omdat er geen alternatief zou zijn..

    Nieuwe records gaan zeker gehaald worden, maar niet die aan de bovenkant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.