Hogere rentes: vriend of vijand van aandelen?

De aandelenmarkt wordt vaak beïnvloed door veranderingen in de rentevoeten. Hogere rentetarieven worden beschouwd als slecht nieuws voor de ontwikkeling van de aandelenkoersen. Veel beleggers vragen zich daarom af of de overgang naar hogere renteniveaus negatief zal zijn voor aandelen, en of ze daarom hun aandelenvestiging in hun portefeuille zouden moeten verminderen.

Uitzonderingen bevestigen de regel

In de praktijk gebeurt vaak het tegenovergestelde. Dalende markt- en centrale bank rentetarieven en dalende aandelenmarkten gaan vaak hand in hand, zegt fondsmanager Wannow. Dan komt de risicopremie op de rente in het spel. “Dalende rentetarieven zijn vaak een teken van slechtere economische vooruitzichten of een voorbode van crises. Dit kan de winstverwachtingen van bedrijven (in de teller van het DCF-model) en de risicopremie op de rente (in de noemer) beïnvloeden ten nadele van de aandeelhouders.”

Hogere rentetarieven betekenen niet noodzakelijk slecht nieuws

Aan de andere kant betekent een hogere rentevoet niet per se dat beleggen in aandelen onaantrekkelijk is. “Als hogere rentetarieven een verbeterde economische omgeving weerspiegelen en bedrijven de hogere inflatie goed kunnen compenseren, stijgen de winsten sneller dan in de periode van lage rentevoeten”, aldus Wannow. Daarnaast moet nog een ander aspect in overweging worden genomen. Als de ultralage rentetarieven die tot 2021 van kracht waren, niet volledig werden ingeprijsd, is het effect van de normalisering van de rentetarieven ook niet zo negatief voor de verwachte rendementen op aandelen.

Groei van winsten als de belangrijkste factor op lange termijn

Over het algemeen beschouwt fondsmanager Wannow winstgroei als minstens zo belangrijk als het renteniveau om de ontwikkeling van aandelenkoersen realistisch in te schatten. Hier wordt rekening gehouden met de teller in het DCF-model. “Structureel en gestaag groeiende kwaliteitsbedrijven profiteren van deze wind in de rug, wat op de lange termijn de wiskundige effecten van de rente in de noemer domineert en zou moeten leiden tot bovengemiddelde prestaties”, aldus de fondsmanager. “Met een focus op kwaliteitsbedrijven zit je daarom op de lange termijn veilig, zelfs bij hogere rentetarieven.”

Bron: Cash Online

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.