Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het Europese broertje van Buffett

In het 3 uur durende interview op CNBC van Warren Buffett gaf de superbelegger een toelichting op de resultaten van het afgelopen jaar van zijn bedrijf Berkshire Hathaway. De winst was gestegen naar $ 24,1 miljard. Warren Buffett gaf aan dat hij veel vertrouwen heeft in de Amerikaanse economie en dat hij in 2012 meer dan $ 9,8 miljard had gestoken in uitbreidingen van zijn bestaande activiteiten. Het advies van Warren Buffett aan andere CEO’s is dan ook om nu te investeren in de economie en niet te wachten op betere tijden. Op de vraag welke beleggingen momenteel aantrekkelijk zijn, was het antwoord: aandelen en woningen zijn relatief aantrekkelijk geprijsd ten opzichten van obligaties en andere beleggingen (artikel). De mening deelt ook de CEO van Investor AB. Het management is optimistisch over de ontwikkeling van de economie op lange termijn zo vertelde CEO Borje Ekhold in een kort interview op CNBC (video). Investor AB kan worden gezien als het Europese broertje van Berkshire Hathaway Inc.

Investor AB is een Zweeds investeringsmaatschappij opgericht in 1916. In totaal werken er 91 mensen. Achter deze investeringsmaatschappij zit een van de rijkste en invloedrijkste families uit Zweden, de familie Wallenberg. De familie Wallenberg is via Investor AB mede-eigenaar van een aantal grote Zweedse bedrijven. De familieleden van de familie Wallenburg maken deel uit van verschillende Raden van Bestuur, hierdoor is hun directe invloed bij de bedrijven groot. Ze bezitten Investor AB voor 22,4% van het kapitaal en hebben een stemrecht van 48,2%.

Investor AB is eigenaar van een portefeuille die bestaat uit toonaangevende internationale bedrijven. De portefeuille (core investments) is zeer gespreid en bevat voornamelijk bedrijven die genoteerd zijn aan de Zweedse OMX-index of in Zweden gevestigd zijn. Het zijn allemaal bedrijven van een hoge kwaliteit, waarbij men een minderheidsbelang of meerderheidsbelang bezit. Onder andere SEB, Electrolux, Saab, AstraZeneca, Ericsson, ABB, Atlas Copco en NASDAQ OMX maken deel uit van de portefeuille. Ze vertegenwoordigen 70% van de intrinsieke waarde.

De overige 30% van de portefeuille bestaat uit private equity, waarbij Investor AB naar een controle belang van >50% streeft. Gezien de vertegenwoordiging in het bestuur van deze bedrijven probeert men op deze wijze invloed uit te oefenen en zodoende de prestatie van het bedrijf te verbeteren. Investor AB beschikt over veel ervaring, een uitstekend netwerk en over een financiële sterke positie. Dit geeft het bedrijf de mogelijkheid om haar strategische initiatieven te ondersteunen.

Hierbij gaat het bedrijf uit van een aantal principes. Zo streeft men voor alle investeringen naar een lange termijn relatie en doen ze geen korte termijn transacties. De belangen van de bedrijven in de portfolio staan voorop bij het ondersteunen van duurzame waarde, ook al gaat dit ten koste van de resultaten winsten op korte termijn. Het bedrijf investeert alleen maar in bedrijven waarvan men verstand heeft.

De netto asset value (NAV) bedraagt per 31 december 2012 SEK 174,7 miljard ofwel SEK 230 per aandeel. Ten opzichte van 31 december 2011 is dat een stijging van SEK 15 per aandeel.

Investor AB heeft slechts een klein bedrag aan schulden. Daarnaast heeft het bedrijf een goed management dat regelmatig eigen aandelen inkoopt. Afgelopen jaar wist Investor AB een netto resultaat van SEK 24,175 miljoen te behalen (inclusief ongerealiseerde waarde stijging in de NAV’s). In 2011 werd er een negatief resultaat van SEK 9,288 miljoen behaald. De vrije cashflow bedraagt in 2012 SEK 90-95 miljoen. Het bedrijf probeert de kosten terug te dringen naar SEK 350 miljoen. Momenteel bedragen deze SEK 377 miljoen. In het vierde kwartaal 2012 werd voor SEK 583 miljoen geïnvesteerd in Core investments en voor SEK 172 miljoen in private equity. Vorige week nam Investor AB nog een belang van 8% in het Zweedse Active Biotech AB. Dit is een investering voor een bedrag van SEK 270 miljoen.

Investor AB kent overigens twee aandelen A aandelen en B aandelen. De aandelen hebben een stemrecht van 1 en de B aandelen van 1/20e deel. Beide aandelen keren SEK 7 aan dividend uit. De aandelenkoers van Investor AB steeg in 2012 met 38% ten opzichte van -8% het jaar ervoor. Gemiddeld bedraagt dit 7% voor de afgelopen vijf jaar, 17% over een periode van laatste tien jaar en 14% over de laatste 20 jaar.

De A-aandelen worden momenteel verhandeld op een koers van SEK 183,40 en de B-aandelen op SEK 188,00.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op waardebeleggen, verwijs ik u graag naar de website http://www.beleggersnieuwsbrief.nl

drs. Maurice Essers (linkedin)

Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *