Groeiend optimisme

Het is alweer april en de financiële wereld staat aan de vooravond van de cijferregen door bedrijven over het eerste kwartaal van 2011. Dat werpt de vraag op hoe de bedrijven er voor staan, hoe ze naar de toekomst kijken en wat uiteindelijk beleggers mogen verwachten.

Business roundtable

Die verwachtingen zijn wat de VS betreft hooggespannen. Bedrijven lieten in 2010 betere cijfers zien dan verwacht bij een tegenvallende economische ontwikkeling. Nu ziet dat scenario er beter uit. Economische groei is terug in de VS, althans dat denken de CEO’s van de grote Amerikaanse corporates die lid zijn van de Business Roundtable. De Index van deze organisatie voor Vooruitzichten staat nu met 113 op een all time high.
Meer dan 90% van de aangesloten leden gaat vooralsnog uit van een verdere groei van de omzet in de komende 6 maanden. Dat optimisme is feitelijk de basis voor een aantrekken van de investeringen in mensen en machines.

Het zakelijk optimisme wordt ondersteund door de winstverwachtingen voor Standard & Poor’s 500 Stock Index. Analisten gaan ervan uit dat de winsten van de bedrijven over het eerste kwartaal van 2011 in deze index met gemiddeld 12% zullen zijn toegenomen. Omzetten zullen naar verwachting met gemiddeld 7,8 gegroeid zijn. Dat is een mooie prestatie, omdat de winsten over 2010 met gemiddeld 29% omhoog geschoten zijn, de sterkste groei sinds 1948.

Waarschuwing

Het groeiend optimisme heeft zich tot dusverre vertaald in een stijging van de aandelenkoersen. De S&P 500 is in dit jaar met 5,6% gestegen.

De zon schijnt weer uitbundig, mag je zeggen, maar daar past toch een waarschuwing bij voor overenthousiaste potentiële beleggers. De combinatie van hooggespannen verwachtingen bij beleggers en recordwinsten in 2010 maakt de kans op teleurstellingen groot. Zelfs als bedrijven cijfers presenteren die aan de verwachtingen van de analisten voldoen, is de kans groot dat de koers omlaag gaat. Het is een wetmatigheid, dat in tijden van een opgaande conjunctuur en groeiend optimisme beleggers alleen nog maar tevreden zijn als verwachtingen overtroffen worden. Dit is de eerste waarschuwing.

De tweede geldt de waardering ofwel hoe duur is een aandeel in relatie tot de winstontwikkeling. In 2009/10 waren aandelen goedkoop. Aanbieders konden ze aan de straatstenen niet kwijt. Nu begint dat te veranderen. De vraag naar aandelen neemt weer toe, ook in Nederland. Pas dus op dat je niet teveel betaalt. Doe wat het Zeeuws meisje ooit zei: geen cent teveel !!!!!

Een derde waarschuwing is het consumentenvertrouwen. De optimistische consument besteedt en in de afgelopen maanden zijn de Amerikanen weer meer gaan uitgeven. In maart is er echter een kink in de kabel gekomen. Consumenten zijn spaarzamer geworden en dat is waarschijnlijk te wijten aan de sterk stijgende energieprijzen. De vraag is of maart de uitzondering op de regel is of een voorbode voor meer onheil.

Een gewaarschuwd man telt voor twee.

Dr. C.A.M. Wijtvliet
corwijtvliet@dekritischebelegger.nl

De auteur is onafhankelijk financieel analist. Hij is tevens partner bij De Weygerbergen, bureau voor performancemeting en vermogensbegeleiding in Eindhoven, www.Weygerbergen.com

2 gedachten over “Groeiend optimisme”

  1. geert fraanken

    moeten wij deze waarschuwingen zien als een advies om absoluut geen aandelen te kopen
    of onze aandelen te verkopen omdat ze mogelijk in de toekomst te duur zijn ??

  2. marcel bobbe - USA

    het artikel van meneer Wijtvliet las ik met belangstelling; maar wat vertelt scribent nu eigenlijk aan de gemiddelde belegger…..niets; alle drie zg. wetmatigheden en waarschuwingen zijn al zo oud; als je geen verstand van beleggen hebt blijf er dan vanaf; ik woon momenteel in de USA en lees en hoor meer dan de gemiddelde analist in NL [terzijde merk ik hierbij op dat analisten niets meer zijn dan brainwashers en gemiddeld 86% naast de consensus grijpen]; ik heb 35 jaar ervaring als belegger; ik interpreteer de balansen van een bedrijf anders dan een analist en bestudeer daarnevens het zg. insider trading; beleg ook nimmer zonder verstand te hebben van de optiemarkt.
    tot slot wil ik beleggers dit meegeven:
    INVESTING IS AN ART AND NOT A SCIENCE.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.