Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis geld verdienen

Ik zie uw ogen al glunderen bij het lezen van de titel van dit artikel. Gratis geld verdienen, is dat mogelijk? Veelal wordt gesteld dat de economie efficient is en daardoor zoiets als een “free lunch” niet bestaat.

Volgens de gangbare economische theorie is de markt in evenwicht tenzij er “verstoringen” plaatsvinden en kan geen winst gemaakt worden doordat mensen rationeel handelen. Die gedachte gaat uit dus van een onfeilbare markt. Toch zien we in de praktijk voorbeelden waarbij deze vlieger niet opgaat. Met andere woorden: er zijn arbritagewinsten te maken. Een voorbeeld daarvan is, en daarmee kom ik gelijk op mijn onderwerp, het zogenaamde januari-effect.

Het januari-effect is een seizoensgebonden neiging van aandelen van kleinere bedrijven beter te presteren dan de grote fondsen in het begin van het nieuwe jaar. Soms wordt het ten onrechte verward met de tendens van de koersen van aandelen om te stijgen in januari.

Over het januari effect heb ik in het verleden een artikel aan gewijd. Ik heb geen zin om dit hier te herhalen. U kunt het hier lezen. Een mogelijke verklaring is dus dat vermogensbeheerders in januari meer risico nemen om zodoende een buffer te scheppen voor tegenvallende maanden. Dus in januari wordt dan het meeste risico genomen.  Zij verkopen dan de grotere fondsen (in de S&P 500-index) en slaan aandelen van kleinere bedrijven in.

Januari is een goede maand voor aandelen vanwege de instroom aan eindejaarsbonussen en stortingen. De eerste maand van het nieuwe jaar is voor de technologiebeurs Nasdaq de topmaand. Voor de S&P 500-index en de Dow Jones is dat respectievelijk de vijf na en zes na beste maand sinds 1950.

Hoe profiteren van het januari-effect?

U zou dan het beste een indexfonds voor kleinere bedrijven zoals de iShares DJ Euro STOXX SmallCap (huidige koers: 25,33 euro) kunnen kopen en short kunnen gaan op deDJ Euro Stoxx50 door middel van de aankoop van db x-trackers DJ Euro Stoxx50 Short ETF (huidige koers 32,38 euro). De periode van deze strategie kunt u instellen op de slotkoers van 27 december en op de slotkoers van 9 januari.

Dit is een speculatieve positie dus steek er nooit te veel geld in want anders kan deze gratis lunch u wel eens duur komen te staan.

Disclaimer: Ik heb geen positie in de genoemde effecten.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

1 gedachte over “Gratis geld verdienen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.