Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

ZIGGO Zeeperd

Is het aantrekkelijk om te beleggen in Ziggo? Moeten particulieren die de stukken bij de plaatsing hebben gekregen winst nemen? Hierbij de mening van Hedgevestor, een hedgefonds portefeuille die bestaat uit individuele aandelen.

Voor het eerst sinds november 2009 heeft Euronext Amsterdam een nieuwe beursnotering gekregen, nadat een groot aantal noteringen beëindigd zijn in de laatste jaren. Er waren woensdagochtend heel wat blije gezichten op Beursplein 5:

-Bestuursvoorzitter van Euronext Amsterdam Cees Vermaas glunderde van trots en  meldde dat de beursgangimpact heeft tot buiten de landsgrenzen.

-De private equity ondernemingen Cinven en Warburg Pincus die uiteindelijk een kwart van hun belang konden verzilveren. De opbrengst van de beursgang gaat in zijn geheel naar deze huidige aandeelhouders die stukken verkopen.

-De bestuurders van Ziggo. Zij, die de wens van hun bazen om een beursnotering te realiseren hebben uitgevoerd, hebben gezamenlijk met 5 man 3.097.000 aandelen ontvangen. Waarde op basis van de slotkoers van donderdag: 67 miljoen euro. Zevenenzestig miljoen euro.

-En ten slotte, de begeleidende banken die hun fee hebben op gestreken

Met andere woorden: een groot feest. Maar, staat IPO in dit verband niet voor ‘it’s probably overpriced’  in plaats van ‘initial public offer’?

Want, wát is  nou de waarde van Ziggo?

Allereerst: Ziggo is door de private equity fondsen opgezadeld met veel schulden: ruim 3,2 miljard euro. Dit impliceert een schuld van 3,8 x EBITDA. Ter vergelijking: het op de beurs ernstig kwakkelende KPN heeft een schuld van 2,2 x EBITDA.

Op het affiche van Ziggo staat: dividendmachine! Per saldo bedraagt de vrije kasstroom ná afbetaling van rente op de schuld 303 miljoen euro. Inderdaad, voldoende voor een dividenduitkering van 6 procent op basis van de koers bij plaatsing van de aandelen.  Maar, is dit houdbaar?

Passiva kant van de balans

Het grootste deel van de schulden loopt tot 2017. Daarna moet de schuld geherfinancierd worden tegen eventueel een fors hogere rente. Indien de kasstroom niet aan de eisen van de banken voldoet volgen er sancties. Gaat de kasstroom aan de eisen van de banken voldoen?

Activa van de balans

Aan  de activa kant van de balans staat een hoge goodwill in verband met veel overnames. De (opties bezittende) bestuurders van Ziggo hebben sinds 1 januari 2008 geen afschrijvingen meer doorgevoerd over de waarde van de goodwill. Ongebruikelijk uit boekhoudkundig oogpunt.

Een eventuele neerwaartse bijstelling kan leiden tot de verplichting door banken tot een lagere dividendvrijstelling van het “vrij beschikbare vermogen’. Bij een schuld van 4x de EBITDA nemen de banken naar verwachting het heft in handen.

50% van de omzet wordt gerealiseerd door Telefonie en Breedband

Juist telefonie inkomsten staan zwaar onder druk.  Gratis internetbellen, Skype-Microsoft &Facetime-Apple, ondermijnt het verdienmodel. Beleggers namen het afgelopen jaarmassaal afscheid van de aandelen van concurrent  KPN: http://www.deaandeelhouder.nl/stock/detail/aex-kpn_kon/. In breedband heeft Ziggo met KPN een forse concurrent. Een stabiele markt waar geen groei meer in zit.

50% van de omzet wordt gerealiseerd door de TV activiteiten

Door de verschuiving van analoog naar digitaal heeft Ziggo een voordeel door  zijn relatief nieuwe kabelnetwerk. Het aantal klanten is het afgelopen jaar echter iets gedaald. Ziggo mikt op een hogere omzet per klant in de toekomst. Maar…

One more thing..

Als de geruchten kloppenstaat Apple op het punt weer een bedrijfstak onderste boven te schoffelen.Apple deed dat al met de muziekindustrie (iPod), mobiele telefoons (iPhone) en creëerde een heel nieuwe markt voor tabletcomputers (iPad). Nu lijkt  televisie aan de beurt. Na iTunes en iBook kan een iMovie op de apple tv het video on demand principe, waar Ziggo zo graag meer omzet in wil behalen, volledig onderuit halen.

Hedgevestor beschouwt Ziggo als een potentiële shortkandidaat.

Echter,de belangen voor een voorspoedig koersverloop op middellange termijn zijn groot . De eerste beursnotering in jaren moet een succes worden. Al was het maar omdat driekwart van de aandelen Ziggo in de toekomst nog geplaatst moet worden. Ook de begeleidende banken hebben de verplichting om de eerste weken te zorgen vooreen evenwichtig koersverloop.

Wij wachten af maar adviseren particulieren die stukken bij de plaatsing hebben gekregen om winst te nemen.

Volgen

Bent u geïnteresseerd in het beleggen in individuele aandelen en heeft u niet dagelijks de tijd om de beurs te volgen, dan is Hedgevestor wellicht wat voor u. Er wordt gestreefd naar een absoluut positief rendement.

U kunt Hedgevestor gratis volgen op https://www.dekritischebelegger.nl/forum/aandelen/hedgevestor.

Ook kunt u de portefeuille per e-mail volgen. Dit kunt u doen door u aan te melden als forumlid.  Plaats vervolgens een reactie in het draadje https://www.dekritischebelegger.nl/forum/aandelen/aanvraag-hedgeinvestor waarbij u kenbaar maakt dat u de updates van de portefeuille per e-mail wilt ontvangen.

Vergeet niet een reactie te plaatsten op : 

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/aandelen/aanvraag-hedgeinvestor

Open aub geen nieuwe draadjes, maar maak u interesse kenbaar op de link hierboven.

Daarnaast kunt u het forum volgen op Twitter:  http://twitter.com/Beursforum

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *