Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zelfstandig NXP blijft kansrijk

NXP Semiconductors is de vroegere chipdivisie van Philips en is door de overname van branchegenoot Freescale, de vroegere semiconductordivisie van Motorola, in 2015 uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. De chips worden onder meer gebruikt voor hulpsystemen voor de bestuurder, entertainmentsystemen en netwerken tussen verschillende auto-onderdelen. Naast de autodivisie, die goed is voor ongeveer 40 procent van de omzet, is NXP ook een grote speler in de markt voor NFC-chips (Near Field Communication) voor onder meer contactloos betalen. Als mede-uitvinder van de NFC-technologie zet NXP ook zwaar in op contactloze toepassingen in het openbaar vervoer, zoals in de Nederlandse ov-chipkaart. 

De overname NXP Semiconductors door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm ketste 25 juli definitief af. De bedrijven kregen niet voor de gestelde deadline de benodigde goedkeuring van de Chinese toezichthouder. Een reden voor de uitgebleven instemming gaf Beijing niet. Mogelijk was de stap een reactie van China op de oplaaiende handelsoorlog met de Verenigde Staten. Bij NXP leeft het vermoeden dat het ‘nee’ vanuit Beijing inderdaad politiek is ingegeven. Volgens de directeur van NXP Nederland Guido Dierick ontbrak een duidelijke argumentatie. 

De overname door Qualcomm werd in oktober 2016 aangekondigd. Het oorspronkelijke bod bedroeg 38 miljard dollar. Na een tussentijdse verhoging kwam het bod op ongeveer 44 miljard dollar. Dat kwam neer op een koers van 127,50 dollar per aandeel. Bij de originele overeenkomst kwamen de bedrijven de deadline overeen waarbinnen toezichthouders hun fiat moesten uitspreken. Alle andere betrokken toezichthouders deden dat al wel. Qualcomm moest NXP 2 miljard dollar betalen als zogeheten ‘break-up fee’. Daarmee vergoedt de onderneming de schade voor onder meer de tijd die NXP heeft gestoken in de overname.

Analisten verwachtten dat de koers van het aandeel na een eventueel afketsen van de overname zou terugvallen naar rond de 90 dollar per aandeel. Dat bleek een juiste inschatting. Volgens de Financial Times was 41 procent van de aandelen in handen van hedgefondsen, waaronder Third Point van Daniel Loeb en Elliott Investors. Dat zijn beleggers die waarschijnlijk waren ingestapt met het idee om bij een overname te kunnen cashen. Een gedeelte zal inmiddels waarschijnlijk zijn uitgestapt. 

NXP heeft na het afketsen van de overname aangekondigd voorlopig niet geïnteresseerd te zijn in enige vorm van een fusie. Sterker nog, bestuursvoorzitter Rick Clemmer en financieel directeur Peter Kelly doen er alles aan om beleggers ervan te overtuigen dat NXP prima zelfstandig door kan. Volgens Clemmer staat het bedrijf er zelfs beter voor dan twee jaar geleden.

Wel rapporteerde NXP recent enigszins tegenvallende kwartaalresultaten. De omzet groeide met 4 procent ten opzichte van een jaar geleden. De winst bleef met een groei van ‘slechts’ twee procent achter bij de verwachting. Er zijn echter goede redenen aan te voeren voor deze tegenvallende resultaten. Zo daalde de omzet in secure interface en infrastructure products met 9 procent als gevolg van verlies van een belangrijke klant, het Chinese ZTE. En dat had weer alles met de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten te maken. Analisten tillen hier echter niet al te zwaar aan. Belangrijker was dat de andere drie segmenten van NXP met 7 tot 10 procent groeiden. De chips van de voormalige halfgeleidertak van Philips worden vooral gebruikt in de auto-industrie en zijn met de ontwikkeling van de zelfrijdende auto’s steeds harder nodig. Daarnaast is NXP marktleider op het gebied van chips voor Internet of Things, in het veiligheidssegment.

NXP heeft recent het jonge technologiebedrijf Omniphy, gevestigd in Silicon Valley, overgenomen. Omniphy is een specialist op het gebied van ethernettechnologie. Het is de eerste overname na de afgeketste zaak met Qualcomm. NXP concentreert zich op nieuwe toepassingen die autonoom rijden mogelijk moeten maken. Van belang is het razendsnel en vlekkeloos verwerken van grote hoeveelheden data. De technologie van Omniphy, vastgelegd in een aantal octrooien, moet daarbij helpen. 

NXP noteert momenteel tegen een koers van 90 dollar en daarmee betalen beleggers 13 keer de verwachte winst over dit jaar en 11 keer de winst van 2019. Het bedrijf heeft net besloten over het vierde kwartaal een dividend van 0,25 per aandeel uit te zullen keren. NXP verwacht het geplande aandelen inkoopprogramma ter grootte van 5 miljard dollar voor het einde van 2018 afgerond te hebben. Dat bestaat uit de break-up fee van 2 miljard van Qualcomm en de 3 miljard cash die er op dit moment aanwezig is. Het management wil beleggers daarmee tegemoetkomen na de twee ‘verloren’ jaren. NXP heeft een schuld ter grootte van 27 procent van het balanstotaal.

Net als ik zijn veel analisten van mening dat het bedrijf tegen de huidige koers fors is ondergewaardeerd, al was het maar omdat deze in twee jaar niets is opgeschoten terwijl de markten waarin NXP actief is stevig zijn gegroeid. De koersdoelen variëren van 110 tot 145 dollar. Het aandeel staat genoteerd aan de NASDAQ.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel NXP in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Zelfstandig NXP blijft kansrijk”

  1. Avatar
    Richard Kamphuis

    Beste redactie,

    Als particulier belegger heb ik een positie in NXP en ben daarom geïnteresseerd in al het nieuws omtrent NXP.
    Wilt u mij, middels mijn hiervoor vermelde email, op de hoogte houden aub?
    Bij voorbaat dank.
    Met vriendelijke groet,

    Richard Kamphuis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *