De recente beursintroducties van Arm en Instacart doen denken aan welke bedrijven we binnenkort nog meer op de beurs kunnen verwachten. Eén naam springt eruit: de Zweedse batterijenmaker Northvolt. De “elektrificatie van de wereld” is in volle gang en batterijen zijn daarbij onmisbaar. Als je erover nadenkt zou Northvolt op termijn voor beleggers het nieuwe Shell kunnen worden: een stabiele dividendbetaler als hoeksteen in elke beleggingsportefeuille.
Batterijen zijn van strategisch belang
Northvolt werd opgericht in 2015 door Peter Carlsson, de huidige CEO, en Paolo Cerruti, die elkaar kennen van een dienstverband bij Tesla. “Als de Europese Unie een eigen groene economie wil opbouwen dan is er veel energieopslag en zijn er veel batterijen nodig”, dacht Carlsson. De Zweed en de Italiaan begonnen in Stockholm aan een welhaast onmogelijke klus in een industrie die volledig gedomineerd wordt door partijen uit China en Zuid-Korea. Tegelijkertijd is het ook een klus van groot strategisch belang in een wereld met oplopende geopolitieke spanningen tussen “het Westen” en China. Ze bouwden de eerste fabriek in Skelleftea, Noord-Zweden, in een omgeving waar natuurlijke hulpbronnen in overvloed aanwezig zijn.
Northvolt ontvangt nieuwe investeringen
Acht jaar later heeft Northvolt de wind mee. Volvo, BMW en Volkswagen staan in de rij om batterijen af te nemen. In mei verzekerde de batterijenmaker zich van uitbreiding in Duitsland, mede mogelijk gemaakt door strategische staatssteun. Vorige week werd bekend dat ook Canada een duit in het zakje doet. Northvolt gaat er een fabriek bouwen die $5 miljard mag kosten. Twee maanden geleden haalden Carlsson en Cerruti daarvoor al $1,2 miljard aan investeringsgeld op bij twee Canadese pensioenfondsen en de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock.
Het Mineral Security Partnership zoekt naar kritieke grondstoffen
Minder afhankelijk worden van China betekent ook zorgdragen voor eigen grondstoffen. Dat lijkt de moeilijkste taak. China heeft een dominante positie in de winning van een aantal grondstoffen die nodig zijn voor batterijen, maar is vooral heer en meester in de verwerkende industrie. Op een aantal plaatsen, bijvoorbeeld in Duitsland en Tsjechië, is het op termijn schaarse lithium in de aardbodem ontdekt. Vergunningen voor de mijnbouw zijn nodig om het nieuwe goud omhoog te halen, maar daarmee ben je er nog niet. Voor Northvolt kan het interessant zijn dat een jaar geleden onder leiding van de VS het Mineral Security Partnership is opgericht, een samenwerking tussen inmiddels dertien voornamelijk Westerse landen plus de EU. Het is een bevestiging dat Northvolt onderdeel is van een strategisch project met hoge prioriteit.
Beursgang in 2024?
Op dit moment is Northvolt nog niet beursgenoteerd. CEO Carlsson gaf in 2022 binnen twee jaar de stap te willen zetten. Dat zou een beursintroductie in 2024 betekenen. Of het er van komt zal grotendeels afhangen van het beursklimaat. Enerzijds hebben “Clean Tech”-aandelen dit jaar niet goed gepresteerd, onder andere door overcapaciteit van zonnepanelen en kosten voor windmolens op zee die veel hoger uitvielen dan verwacht. Anderzijds heeft een aandeel zoals First Solar het juist goed gedaan omdat het subsidies heeft ontvangen uit de Amerikaanse Inflation Reduction Act.
Energie is een ‘enabler’, zoals de Engelsen zeggen. Het is een sector die bedrijven in andere sectoren in staat stelt om hun bedrijf te laten draaien. Energie is onmisbaar. Op die manier groeide Shell uit tot een hoeksteen in veel Nederlandse beleggingsportefeuilles. De fossiele industrie ligt echter steeds vaker onder vuur, omdat ze te weinig doet om de energietransitie mogelijk te maken. Ook al gaat het nog heel lang duren, de elektrificatie van de wereld lijkt niet te stoppen. Met die visie kan Northvolt in de verre toekomst uitgroeien tot een onmisbare schakel in de Europese en wellicht ook Noord-Amerikaanse economie. De investeringen resulteren dan in een stabiel dividend, waarmee Northvolt Shell zou kunnen vervangen als hoeksteen in de beleggingsportefeuille.
Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden