Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vopak kan doorstijgen

Met VOPAK ga ik het ongeveer best presterende beursfonds over de afgelopen twee jaar bespreken als wordt gekeken binnen het Nederlandse AEX en Midkap segment. De koersontwikkeling is ook uniek omdat het aandeel nieuwe all time highs noteert, een bijzondere prestatie in het door de crisis danig aangetaste beurssentiment. Prettige bijkomstigheid hierbij dat de fundamentele ontwikkelingen deze hoge koers volledig rechtvaardigen zodat er van overwaardering of speculatie geen sprake is. Sterker nog, in een goed beursklimaat moet VOPAK in staat worden geacht blijvend te outperformen.

Feiten en cijfers

Bij de onlangs gepubliceerde halfjaarcijfers wist VOPAK wederom aangenaam te verrassen met een verhoging van de outlook voor 2010. Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (Ebitda) zal nu minimaal op 585mln euro uitkomen tegen een verwachting van 560mln eerder. In 2011 zal dit resultaat oplopen tot 625 à 700mln euro, waardoor het door het bestuur gestelde doel een jaar eerder wordt gerealiseerd. Met name de vraag naar de opslag van olieproducten stuwt de winststijging van het bedrijf wat uitmondde in een toename van 15%.

Doorgetrokken naar het jaarresultaat moet een winst per aandeel van 2,20 euro voor 2010 mogelijk zijn tegen 1,95 euro over het afgelopen jaar. Gezien de duidelijke prognose voor 2011 vanuit het bedrijf moet dat jaar een winst per aandeel van minimaal 2,40 euro mogelijk zijn, onder voorbehoud van een kink in de kabel voor het bedrijf zelf of de mondiale economische toestand in het algemeen. Met een koers-winstverhouding van 15 voor 2010 is het aandeel momenteel correct gewaardeerd, immers de winstgroei loopt hiermee in de pas. Dividend voor 2010 wordt geschat op 0,70 euro wat een rendement van ruim 2% bovenop de beurskoers maakt. VOPAK keert doorgaans 32% van de winst uit aan de aandeelhouders.

De balansverhoudingen van het bedrijf ogen op het eerste gezicht gezond met een solvabiliteit van 42% (verhouding eigen vermogen versus vreemd vermogen). Er staan 128mln aandelen uit waarvan iets meer dan de helft in vaste handen. Grootaandeelhouder is HAL Holding NV met 48% van de aandelen dat eveneens beursgenoteerd is. De goede prestaties van het aandeel VOPAK reflecteren zich aldus ook in de eveneens goede performance van het aandeel HAL.

Koersgrafiek

Die goede performance valt duidelijk af te lezen uit bijgevoegde koersgrafiek. Komend vanaf niveaus rond 24 euro in juli 2008, aan de vooravond van de najaarscrash van dat jaar, zakte de koers tot een dieptepunt rond 11 euro aan het eind van 2008. Vanaf dat punt begon de koers te herstellen, waarbij zelfs in maart 2009 toen de AEX even onder 200 noteerde, het aandeel VOPAK zich relatief goed staande hield.

Gelijkopgaand met herstellende beurzen wereldwijd zette de koers van VOPAK vanaf maart 2009 een indrukwekkende stijging in die tot op de dag van vandaag voortduurt. De koers is meer dan verdubbeld waarmee het aandeel relatief veel beter presteert dan de index. Op 32,50 euro vormde zich vanaf april dit jaar een weerstand, waar de koers vorige week doorheen brak als beloning voor de goede halfjaarcijfers en de opgeschroefde verwachtingen van het bedrijf. VOPAK is een van de weinige Nederlandse aandelen die nu op een alltime high noteert, toch wel bijzonder afgezet tegen de AEX die nog niet op de helft van het hoogste punt ooit zit en ook bijzonder in het licht van de moeilijke economische realiteit. Het bedrijf profiteert echter overduidelijk van de nog steeds groeiende vraag naar transport en tankopslag welke de gestaag opkomende (Aziatische) markten met zich meebrengt.

Oordeel

Het gros van de analisten is positief over VOPAK en geeft een koopadvies af. Iets waar ik normaliter argwanend tegenover sta gezien het postactieve karakter van analistenrapporten. Simpel gesteld lijkt geen analist in staat aan te geven waar het keerpunt voor de bedrijfsresultaten en dus de koers zich aan zal dienen. De bomen zullen immers niet tot in de hemel groeien. De koopadviezen van analisten zijn wellicht meer een reactie op de al bijna twee jaar stijgende koers van het aandeel.

Echter met het doorbreken van de 32,50 euro weerstand is een charttechnisch koopsignaal gecreëerd, wat bekrachtigd wordt door beter van verwachte bedrijfsresultaten en vooral een opgehoogde prognose van het bedrijf voor 2010 en 2011. Op het moment dat technische en fundamentele analyse hand in hand gaan, ontstaat een gezonde basis voor verdere koersstijgingen. In geval van een stabiel beursklimaat moet het aandeel VOPAK in staat zijn het beter te blijven doen dan de markt. Mocht er alsnog een beursrally ontstaan die de AEX eindelijk boven de 340 tilt dan heeft VOPAK ruimte tot circa 40 euro. Lange termijn beleggers zitten goed met dit aandeel dat inspeelt op de wereldwijd nog steeds groeiende transportstromen. Actievere beleggers kunnen boven weerstand 32,50 euro positie innemen voor een rit richting 40 euro, met inachtneming van een stoploss rondom 28,50 euro waaronder de positieve koerstrend gebroken lijkt.

Leon Hillen
VermogensVisie Nederland

Disclaimer: Privé geen positie op moment van publiceren. Auteur bespreekt vaak posities uit eigen handelspraktijk, welke elk moment van aard en karakter kunnen veranderen. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *