Volkswagen kan afstorten

In dit artikel duiken we diep in de technische analyse van Volkswagen’s aandelenkoers. Zijn er tekenen van een mogelijke neerwaartse trend? Laten we de feiten onderzoeken.

Over Volkswagen

Volkswagen, vaak afgekort als VW, is een belangrijk automerk van Volkswagen AG. Het bedrijf heeft twee modellen in de top vijf van de meest verkochte auto’s ter wereld ooit, namelijk de Volkswagen Kever en de Volkswagen Golf1. Met een breed scala aan modellen en uitvoeringen is Volkswagen een populaire keuze voor veel consumenten23.

Technische Analyse

De wekelijkse grafiek van Volkswagen’s aandelenkoers (huidige koers: EUR 109,05) is momenteel zeer interessant om te bekijken. Na het doorbreken van een belangrijk steunniveau rond 115 EUR, is de aandelenkoers van Volkswagen aanzienlijk gedaald. De aandelenkoers bevindt zich nu in het tweecijferige bereik en heeft een meerjarig dieptepunt bereikt op 97,15 EUR. Over het geheel genomen is de neerwaartse trend sinds maart 2021 nog steeds intact.

Weerstandsniveaus

Het is interessant om te zien op welk niveau deze twee prijspatronen optreden. Het huidige weerstandsniveau, gevormd door de combinatie van de 38-maandenlijn (momenteel op 138,73 USD) en de dieptepunten van september 2020 en maart 2021 rond 144 USD, zou de opwaartse trend van de aandelenkoers kunnen vertragen. Deze weerstand wordt verder versterkt door een interne trendlijn (momenteel op 144,60 USD), die in het verleden vaak een rol heeft gespeeld in de beursgeschiedenis van Volkswagen’s aandelenkoers.

Ondersteuningsniveaus

Het volgende ondersteuningsniveau wordt nu gedefinieerd door verschillende hoogte- en dieptepunten rond 100 USD. Hun belang wordt nog verder versterkt door de 50% correctie van de gehele opwaartse beweging sinds 2014 (101,40 USD). Onder dit niveau vormt de basale opwaartse trend sinds 2001 (momenteel op 83,46 USD) een sterke ondersteuning.

Conclusie

De koers van het aandeel Volkswagen is op een dalende trend. De koers heeft een belangrijk steunniveau doorbroken en heeft een meerjarig dieptepunt bereikt. Op basis van technische indicatoren is de trend waarschijnlijk nog niet voorbij. De koers kan nog verder dalen voordat hij zich stabiliseert.

Uitleg van technische termen

  1. Bearish Engulfing: Dit is een patroon dat voorkomt in prijsgrafieken van aandelen, wat een mogelijke ommekeer in de prijstrend aangeeft. Een “bearish engulfing” patroon bestaat uit twee kaarsen. De tweede kaars ‘omsluit’ de eerste kaars volledig, wat betekent dat de openings- en sluitingsprijs van de tweede kaars respectievelijk hoger en lager zijn dan die van de eerste kaars. Dit patroon suggereert dat verkopers de controle overnemen van kopers, wat kan leiden tot een prijsdaling.
  2. MACD (Moving Average Convergence Divergence): Dit is een trendvolgende momentumindicator die de relatie toont tussen twee voortschrijdende gemiddelden van een effect’s prijs. De MACD wordt berekend door het 26-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelde (EMA) af te trekken van het 12-daagse EMA.
  3. RSI (Relative Strength Index): Dit is een momentumindicator die de grootte van recente prijsveranderingen meet om overbought of oversold condities in de prijs van een aandeel of ander actief te evalueren.
  4. Steun- en weerstandsniveaus: Dit zijn belangrijke concepten in technische analyse. Steunniveaus vertegenwoordigen de prijs waar kopers over het algemeen bereid zijn om in te stappen, wat helpt om de prijs te ondersteunen. Weerstandsniveaus daarentegen vertegenwoordigen prijspunten waar verkopers over het algemeen overheersen, waardoor de prijs moeite heeft om hoger te gaan.
  5. Disconteringscertificaten: Dit zijn financiële instrumenten die beleggers in staat stellen om te profiteren van stabiele of licht dalende markten. Ze bieden een korting op de huidige marktprijs van het onderliggende actief en hebben een ingebouwde bescherming tegen verliezen tot aan een bepaalde prijs (de zogenaamde “cap”).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.