Recent kwam het, op China Mobile na, in aantallen abonnees gemeten grootste mobiele telecombedrijf ter wereld met de cijfers over het (gebroken) boekjaar 2016/2017. Ondanks de hier en daar negatieve headlines, stelde het bedrijf beleggers met de cijfers gerust.
Al eerder maakte Vodafone bekend dat het problemen heeft met de fors toegenomen concurrentie in India, hun belangrijkste groeimarkt. Als gevolg van die sterk gegroeide concurrentie heeft Vodafone India al eerder de winstverwachtingen moeten verlagen. Dit resulteerde in een netto afboeking van 5 miljard euro (non-cash) op het Indiase bezit. De last werd in één keer genomen in de halfjaarcijfers die afgelopen oktober werden gepubliceerd. Deze afboeking is logischerwijs nog eens teruggekomen in de in mei gepubliceerde jaarcijfers.
Dankzij de afboeking in het eerste halfjaar kwam het nettoverlies over het hele boekjaar uit op een zeer forse 6,1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat nam echter autonoom met 5,8 procent toe tot 14,2 miljard euro. Dit was in lijn met de eerder uitgesproken verwachtingen van Vodafone zelf. De omzet daalde met 4,4 procent naar 47,63 miljard euro. De (aangepaste) winst per aandeel steeg met 17 procent van 0,0687 euro naar 0,0804 euro.
Beleggers waren de afgelopen maanden bang dat de forse afboeking tot gevolg zou hebben dat het dividend verlaagd zou worden. Vodafone is, net als veel andere telecombedrijven, voor veel beleggers erg aantrekkelijk juist vanwege het relatief hoge dividendrendement. Maar bij de presentatie van de jaarcijfers stelde Vodafone haar aandeelhouders gerust. De kasstroom is voldoende robuust voor het doen van de noodzakelijke investeringen en om het dividend ‘gewoon’ te betalen. Sterker nog, het werd zelfs met 2 procent verhoogd naar 0,1003 euro. Het totale dividend over het gerapporteerde boekjaar komt daarmee op 0,1477 euro. Op de huidige koers komt dit neer op een dividendrendement van 5,55 procent.
De afgelopen jaren was de Indiase markt vrijwel geheel verdeeld tussen Bharti Airtel, Idea Cellular en Vodafone India. Maar sinds de veiling van de 4G-frequenties vorig jaar oktober is daar een agressieve speler bijgekomen: Reliance Jio Infocomm. Met een prijs voor data van ongeveer een kwart van wat de andere drie ervoor vragen, verovert Jio in rap tempo de Indiase markt met alle gevolgen voor Vodafone India van dien.
Maar hevige concurrentie is niet het enige pijnpunt in India. Daar bovenop komt ook nog eens de strijd tegen zwart geld van de Indiase premier Modi. Met het niet langer geldig laten zijn van de meest gebruikte bankbiljetten van 500 en 1.000 roepies, haalde Modi in één keer 86 procent van al het contante geld in India uit de roulatie. Smartphones, abonnementen, mobiele data etc. worden in India contant betaald, omdat heel veel Indiërs geen bankrekening hebben.
Als gevolg van alle ontwikkelingen in India moest Vodafone al eerder de voorgenomen beursgang van Vodafone India uitstellen. Afgelopen maart is besloten de verlieslatende Indiase activiteiten apart te zetten in een joint venture. Daartoe zal Vodafone India fuseren met Idea Cellular. De nieuwe combinatie, die in 2018 afgerond moet zijn, wordt het grootste telecombedrijf van India met een marktaandeel van 35 procent.
Met de joint venture kan Vodafone de kosten scherp verlagen en hiermee de prijzenoorlog prima pareren. Met uitzondering van Vodafone India verwacht de telecomreus het komende jaar een autonome groei van het bedrijfsresultaat van 4 tot 8 procent. De vrije kasstroom zal naar verwachting met 23 procent groeien naar 5 miljard euro. Vooral dit laatste was voor de analisten een hele geruststelling. Vodafone was afgelopen jaar de snelst groeiende breedbandaanbieder van Europa en wil deze positie graag behouden. Zolang deze groei gepaard gaat met een aantrekkelijk dividendrendement uit de vrije kasstroom blijft het voor aandeelhouders goed kersen eten.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Vodafone in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer