- TSMC boekte in 2024 57% meer winst
- Taiwan geeft TSMC toestemming voor snellere bouw in de VS
- Eventuele margedruk zal doorwerken op ASML, ASMI en Besi
De uitstekende jaarcijfers die TSMC vanmorgen publiceerde kwamen niet onverwacht. Het bedrijf rapporteert maandelijks de omzet, waaruit al was gebleken dat er een nieuw record aan zat te komen. De winst steeg in 2024 uiteindelijk met 57% ten opzichte van 2023. De focus van beleggers richtte zich daarom op de vooruitblik naar dit jaar. TSMC gaat een spannend jaar tegemoet, dat ook heel bepalend kan zijn voor de koersontwikkeling van de aandelen van ASML, ASMI en Besi.
De aandacht van TSMC verschuift steeds meer naar de VS
Het budget voor nieuwe kapitaaluitgaven werd opgehoogd van $30 miljard in 2024 naar $38 tot $42 miljard in 2025. De Taiwanese minister van Economische Zaken gaf vorige week toestemming aan TSMC om een fabriek voor de meest geavanceerde chips (die van 2 nanometer groot) in de VS te overwegen. Tot voor kort stond de regering erop dat het nieuwste type altijd eerst in Taiwan gebouwd zou moeten worden. Onder zware politieke druk uit de VS laat men dat nu los, maar wel met de opmerking dat het bedrijf heel goed moet nadenken of de verwachte investering van $28 tot $30 miljard wel terugverdiend zal gaan worden. De kosten voor het bouwproject in de VS worden 30% hoger ingeschat dan in Taiwan. Tegelijkertijd hebben klanten van TSMC al laten weten niet meer te willen betalen dan dat ze kwijt zouden zijn voor levering vanuit Taiwan.
Margedruk bij TSMC betekent ook margedruk bij ASML, ASMI en Besi
Mocht de operationele marge van TSMC onder druk vanuit Amerika komen te staan, dan werkt dat ongetwijfeld door in de resultaten van de Nederlandse chipmachinemakers ASML, ASMI en Besi. Met name voor ASML en ASMI zou het een stuk prettiger zijn als Samsung en Intel weer serieuze concurrentie kunnen bieden aan de marktleider uit Taiwan. Daar lijkt het op dit moment echter nog niet op. Voor Intel is het afwachten wat het plan van de nieuwe Amerikaanse regering zal zijn om chipproductie op eigen bodem verder te ondersteunen. Tegenover het risico van margedruk staat de kans dat er, mede door de snelle ontwikkeling van AI-toepassingen, in de komende jaren veel meer geavanceerde computerchips nodig zijn dan nu wordt verwacht. Daar kunnen zowel TSMC als ASML, ASMI en Besi van profiteren.
Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden