Tesla verrast met sterke winstmarge door lagere productiekosten
Na een enigszins teleurstellende presentatie van de robotaxi op 10 oktober verraste Tesla gisterenavond met opbeurende financiële resultaten met betrekking tot het derde kwartaal van 2024. De omzet bleef met $25,2 miljard licht achter bij de verwachting van $25,4 miljard, maar de winst per aandeel overtrof met $0,72 zowel de verwachting van $0,58 als de $0,52 uit het vorige kwartaal. Toch is er bijna geen bedrijf te bedenken waarover de meningen meer verdeeld zijn. Volgens de ‘bulls’ zit er voldoende muziek in de vooruitblik om te geloven dat Tesla vanaf de huidige beurswaarde van $750 miljard kan doorgroeien naar de prestigieuze ‘club van $1 biljoen’. De ‘bears’ blijven bij hun mening dat de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s een stevige achterstand heeft op de Chinese concurrentie.
Met de kwartaalcijfers in de hand is dit de onderbouwing van de twee visies.
Wat de ‘bulls’ zeggen
- Er is een kantelpunt bereikt, want na twee jaar van dalingen is de bruto winstmarge gestegen van 14,4% in Q2 naar 18,5% in Q3. Aanleiding zijn aanzienlijke kostenbesparingen in het productieproces, waar alleen Chinese fabrikanten aan kunnen tippen.
- De lancering van nieuwe modellen, waaronder de Tesla van minder dan $30.000, liggen op schema voor de start van de productie in de eerste helft van 2025. Dat gaat leiden tot hernieuwde omzetgroei.
- De energietak, met batterijen en opslag, gaat dit jaar $10 miljard aan omzet draaien en wordt in de komende jaren een steeds belangrijker bedrijfsonderdeel.
- In de verkoopcijfers van elektrische auto’s in de VS bezette Tesla na Q3 de plekken 1, 2 én 3 met de Model Y, Model 3 en cybertruck. Als de markt groeit, is Tesla spekkoper.
Wat de ‘bears’ zeggen
- De hogere bruto winstmarge is goed, maar gaat ten koste van de omzet. Dat blijkt uit de Q3-cijfers, maar ook uit de verwachting van ‘lichte groei’ voor 2025.
- Een Tesla van minder dan $30.000 is niet concurrerend. China maakt auto’s van $10.000. Zelfs met een importheffing van 100% in de VS zijn die goedkoper.
- Het bedrijf van Elon Musk wordt op de beurs gewaardeerd als een technologiebedrijf, maar heeft nog geen enkel technologieproduct succesvol in de markt gezet. De winstmarges zijn nog heel ver weg bij die van de Big Tech-bedrijven.
- Waymo, bij Google de tak voor zelfsturende auto’s, heeft al robotaxi’s op de weg en ligt voor op Tesla. Om over Chinese concurrenten nog maar te zwijgen. Tesla deed op het robotaxi-evenement voorkomen alsof het vooroploopt.
Na het uitkomen van de Q3-cijfers steeg het aandeel in de nabeurshandel direct met 6%. Door de aanvullende woorden van Elon Musk, die zelf voor 2025 een omzetgroei tussen de 20% en 30% verwacht, eindigde de onofficiële beurskoers 12% hoger. Voorlopig trekken, zoals vaker is gezien bij Tesla, de ‘bulls’ aan het langste eind.
Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden