Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tesla overtreft opnieuw de verwachtingen

Tesla, het meest waardevolle autobedrijf ter wereld, trotseerde de sceptici opnieuw met de klinkende cijfers over het 1e kwartaal van 2022. De omzet steeg met 80% ten opzichte van het 1e kwartaal een jaar eerder, de winst groeide met 246% tot USD 1 miljard en de bruto winstmarge was met 32,9% meer dan vier keer zo groot als het gemiddelde in de autosector.

Topman Elon Musk had vooraf de verwachtingen getemperd door de aandacht te vestigen op stijgende kosten voor batterijen en een verstoring van de productie door de corona-lockdown van de fabriek in Shanghai. Desondanks bleef het bedrijf sterk groeien, met 310.000 geproduceerde elektrische auto’s in het kwartaal. Belangrijk nog is dat Musk herhaalde te mikken op 50% productiegroei in de komende jaren, aangezien de overgang naar elektrisch nog maar net is begonnen. Op dit moment is ongeveer 1% van alle auto’s op de weg een Tesla.

Naast de geproduceerde aantallen worden beleggers met name enthousiast van de grote (en toenemende) bruto winstmarge van 32,9%. Tesla verdient geld als water. De schuld van het bedrijf neemt daardoor snel af naar nul, wat prettig is in een tijd van snel stijgende rentes. De cijfers werden door beleggers positief ontvangen.

Uitdagingen zijn er ook. Grondstofprijzen, met name die van lithium, rijzen de pan uit. Musk zei tijdens de call met analisten dat sommige leveranciers wel 20% tot 30% hogere prijzen vragen. Dit kan over zes tot twaalf maanden leiden tot gedwongen prijsverhogingen. Maar dat is iets dat niet alleen geldt voor Tesla; ook concurrenten krijgen hiermee te maken. Met de enorme winstgevendheid en pas geopende fabrieken in Berlijn en Austin staat Tesla op pole position om het marktaandeel flink te laten groeien.

Geschreven door Jean-Paul van Oudheusden, eToro’s marktanalist Nederland

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *