ASML wordt niet geraakt

ASML rapporteerde een omzet van €3,5 miljard. Dat is aan de bovenkant van de range van €3,3 tot €3,5 miljard die vorig kwartaal werd afgegeven, maar 29% lager dan in het 4e kwartaal van 2021. Het verschil, zoals het bedrijf eerder al had laten weten, komt doordat machines nu vaker eerst verscheept worden en pas op locatie bij de klant worden getest. De omzet wordt daarom pas later geboekt.

Door deze verschuiving in de tijd vielen in Q1 ook de nettowinst (€695 miljoen) en de brutomarge (49%) lager uit dan in Q4. Daar staat tegenover dat ASML voor Q2 een omzet verwacht tussen de €5,1 en 5,3 miljard, wat in de buurt komt van het beste kwartaal ooit (Q3 2021). Voor het hele jaar verwacht het bedrijf een omzetgroei van 20%.

Inflatie nauwelijks van invloed
ASML CFO Roger Dassen geeft aan dat de invloed van hogere inflatie tot nu toe beperkt is. Ook ASML heeft last van hogere arbeidskosten, duurdere grondstoffen en hogere vervoerskosten door gestegen brandstofprijzen, maar in totaal kostte dit in Q1 maar 1% van de bruto winstmarge.

Toenemende vraag
Twee belangrijke factoren zorgen ervoor dat de vraag naar de producten van ASML voorlopig blijft toenemen. Ten eerste worden semiconductor chips op bredere schaal toegepast. Niet alleen in consumentenelektronica, maar ook in auto’s, industriële processen en datacenters neemt het belang van chips toe. Ten tweede leidt de strategische doelstelling van geografische regio’s om zelfvoorzienend te zijn tot een grotere vraag naar alle soorten machines van ASML.

Uitbreiding van de productiecapaciteit
ASML ziet de toenemende vraag als blijvend. Het bedrijf werkt hard aan een uitbreiding van de productiecapaciteit voor DUV en EUV machines en onderzoekt de mogelijkheid om verder op te schalen vanaf 2025. De intentie is om in de toekomst 600 DUV machines en 70 EUV machines te kunnen afleveren. Of dit haalbaar is en tegen welke kosten zal worden besproken tijdens een nieuwe Investor Day in het 4e kwartaal van dit jaar.

Koersontwikkeling
Op de beurs presteren aandelen in de semiconductor sector dit jaar minder dan het marktgemiddelde. Uit zorgen voor een economische terugval en mogelijk zelfs een recessie blijft de semiconductor index SOX 15% achter bij de bredere S&P 500 index en 9% bij de NASDAQ. Door de steeds bredere toepassing van chips zijn we van mening dat de sector op den duur minder cyclisch zal worden. Zodra het negatieve marktsentiment keert is de verwachting reëel dat beleggers het aandeel ASML weer aan hun portefeuille zullen toevoegen. De slotkoers van ASML van gisteren ligt 27% onder de piek van november 2021.

Geschreven door Jean-Paul van Oudheusden, eToro’s marktanalist Nederland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.