Stotterende banken

Sinds het begin van de crisis zijn banken steeds minder geld uit gaan lenen. Dit trekt zo z’n sporen op de economische vooruitgang. Zolang de kredietkraan praktisch dicht blijft, blijven investeringen uit en blijft de economie “stotteren”. Dit is niet alleen spijtig maar ook dom! Het geld ligt op straat, maar de banken laten het liggen. Vraag een kind wat een bank doet en het zal je vertellen “geld uitlenen”.

Je zou stellen dat dit ook het verdienmodel van een bank is, iemand zet geld weg tegen bijvoorbeeld 2% en de bank leent het vervolgens door tegen 8%. Het verschil van 6% is voor de bank. Prima model zou je denken, en zo denken de heren van Trafalgar Capital Advisors ook.

Bob Press, oprichter en chief investment officer van Trafalgar zag de kans en heeft deze succesvol gegrepen. Het TCA Global Credit Master Fund is eigenlijk een handelsbank verpakt als fonds, het fonds leent hoofdzakelijk bedragen tot €5 miljoen uit aan kleine beursgenoteerde bedrijven voor periodes tussen de 6 en 24 maanden. Het bank model werkt, want sinds de oprichting in 2004 heeft het fonds geen enkele maand negatief rendement gerealiseerd.

Over de laatste zes jaar heeft het fonds een gemiddeld rendement van 17.8% per jaar voor de investeerders gerealiseerd. Net als een bank lenen de heren van Trafalgar ook niet zomaar geld uit aan een ieder. Ter illustratie, ze lenen uit aan toeleveranciers van grote supermarktketens (Carrefour en Walmart), en bedrijven die leveren aan Thomson Reuters.

Uitgangspunt is daarbij kwalitatief sterk onderpand en dan vooral “niet annuleerbare contracten”. Dit fonds opereert in een niche en is van plan dit zo te houden. De “grote” partijen en in mindere mate de banken lijken niet echt geïnteresseerd in soortgelijke leningen, hierdoor kan Trafalgar zich vrij bewegen in deze ruimte en mooie rendementen maken voor haar beleggers.

Waarschijnlijk het meest bekende fonds in deze markt is het M&G UK Companies Financing Fund dat is opgericht in 2009 en beschikt over ruim €3 miljard. Echter dit fonds dat zich bewust niet op “kleinere” leningen richt heeft tot nog toe slechts 2 leningen verstrekt van ieder £100 miljoen. Dit toont eens te meer aan dat Trafalgar in een uitstekende niche zit. Voor de belegger is het interessant dat er vrijwel geen correlatie is met andere beleggingscategorieën.

Een ander bijkomend aspect is het persoonlijk karakter die de managers van het fonds als uitgangspunt hebben genomen. Andrew Garai is geregeld in Nederland en heeft dan ook persoonlijk contact met (potentiële) investeerders. Dit is iets dat niet veel fondsmanagers doen en staat in schril contrast tot het ‘persoonlijke’ karaker dat onze banken geven. Door het stotteren van banken is dit een mooi voorbeeld van marktwerking…

Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.