Vlucht van Oost naar West

Als we the East gelijk stellen aan de opkomende markten en the West aan de ontwikkelde markten, dan zien we een aantal merkwaardige zaken. De East stelt alles in het werk om de economische groei te beteugelen zodat deze door o.a. inflatie niet ontspoort ( China ). Terwijl we in het westen de ene na de andere stimulerende maatregel krijgen voorgeschoteld om de  zwakke economie vlot te trekken. Maar nu komt het, sinds eind vorig jaar zien we de aandelen van een aantal opkomende markten dalen terwijl er in het westen sprake is van een sterke stijging. Een vlucht van Oost naar West?

BRIC-landen

Op 14 december jl. heb ik een column gewijd aan de ontwikkelingen van de BRIC-landen. De conclusie was dat India als zwakste uit de bus kwam en dat Rusland de sterkste van het kwartet  was. Tevens zag het er naar uit dat deze landen een correctie zouden moeten ondergaan. Dit bleek voor drie van de vier landen het geval.

India

Zoals medio december aangegeven is de beurs van India als zwakste uit de bus gekomen. De opgaande trend sinds eind 2008 is gebroken en in de indicatoren is tevens een verkoopsignaal waar te nemen.  Dit zijn signalen dat er een correctie over de stijging vanaf 2008 is gestart. Naar  de omvang van deze correctie kunnen we slechts gissen maar we kunnen wel  een aantal richtpunten aangeven. Op basis van fibonacci komen we de volgen punten tegen: 38,2, 50 en 61,8 procent van de stijging zijn respectievelijk: 15.950, 14.400 en 12.800.

Technische Analyse Indiase Sensex index 9 februari 2011
Technische Analyse Indiase Sensex index 9 februari 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

Brazilië

Evenals de beurs van India laat ook de Bovespa een trendbreuk zien.  Omdat ook in deze markt een complete stijging is te zien, ga ik ook voor de Braziliaanse beurs uit van een correctie over deze stijging. Als richtpunten gelden voor de Bovespa: 56.400, 51.300 en 46.100.

Technische Analyse Braziliaanse Bovespa 9 februari 2011
Technische Analyse Braziliaanse Bovespa 9 februari 2011

China

In de HSCEI zijn de signalen nog niet eenduidig, hoewel de opgaande trend is gebroken, is de interne trend nog intact. Mogelijk dat zich rond 12.000 een tijdelijke bodem vormt. Een herstel tot de huidige niveaus en vervolgens een zwakte is een betrouwbaar verkoopsignaal. Voor de HSCEI zijn de volgende punten van belang indien er een bevestiging komt van het verkoopsignaal. Als richtpunten gelden voor de HSCEI: 10.600, 9505 en 8400.

Technische Analyse Chinese HSCEI Index 9 februari 2011
Technische Analyse Chinese HSCEI Index 9 februari 2011

Rusland

Deze markt liet ook kenmerken van topvorming zien medio december maar dit heeft geen vervolg gekregen. Sterker, deze beurs heeft op indrukwekkende wijze de stijging voortgezet. Hoewel er op korte termijn divergenties zichtbaar zijn is er op dit moment nog geen reden om uit te gaan van een forse correctie. De trend is nog stijgend.

Technische Analyse Russische RTS-index 9 februari 2011
Technische Analyse Russische RTS-index 9 februari 2011

Conclusie

Het ziet er naar uit dat  aan een aantal Emerging Markets  geld wordt ontrokken, deze gelden lijken richting het westen te stromen. Dit verschijnsel zien we ook in een aantal BRIC landen optreden. Welke conclusie we daaruit moeten trekken is mij niet duidelijk. Mogelijk dat de waarderingen in relatie tot het risico een rol spelen. Feit is dat voor beleggers het signaal is gegeven dat een herstel gebruikt dient te worden om belangen in deze markten te reduceren want correcties in deze markten zijn over het algemeen fors.

Klik hier om mee te praten en te reageren op het Forum

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

1 gedachte over “Vlucht van Oost naar West”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.