Shell rapporteerde een verlies van 7.9 miljard dollar of 5.8 miljard euro over het afgelopen derde kwartaal. Het bedrijf doet aan ‘kitchen sinking’ volgens Fiona Maharg-Bravo columnist bij Reuters.
Tegenvallers
De markt hield al rekening met slecht nieuws. Dit kwam voornamelijk omdat Shell haar activiteiten in Alaska en de teerzanden in Canada had gestaakt. De afschrijvingen die met deze activiteiten gemoeid gingen waren groot, wellicht groter dan eerst gedacht. Zonder deze afschrijvingen zou er een winst hebben gestaan van 1.6 miljard euro. Deze winst zou in vergelijking met de zelfde periode een jaar eerder alsnog een daling kennen van rond de 70 procent, dit is grotendeels het gevolg van een lage olieprijs. Naast de afschrijvingen en een lage olieprijs droegen ook de wisselkoersen en Shell zijn upstream activiteiten bij aan het verlies.
Meevallers
Reuters meldt dat Shell in vergelijking met andere oliemaatschappijen een lagere schuld heeft en dat de kosten van Shell nu lager liggen dan dezelfde periode een jaar geleden. Ook heeft Shell zich al volledig voorbereid op een gemiddelde olieprijs van rond de 60 dollar door deels te reorganiseren en bezittingen te verkopen. Een deel zal worden opgevangen door de oliekraan wijder open te zetten en de productie te verhogen. De kanttekening hierbij is wel dat de olieprijs daardoor langer laag en onder die cruciale 60 dollar zou kunnen blijven.
Als outlook op de overname van BG verwacht Shell dat de overname van BG begin 2016 voltooid zal zijn. In een videoboodschap spreekt Simon Henry, de CFO van Shell, over een significante waarde die behaald wordt door de integratie van BG in Shell en denkt deze waarde op termijn weer terug te kunnen geven aan de aandeelhouders.
Dividend
Shell staat bekend om zijn dividendbeleid. Het bedrijf zegt dat het dit jaar en komend jaar dividend zal blijven uitkeren.
Met een olieprijs van rond de 50 dollar zal Shell en haar concurrenten nog een lastige tijd tegemoet gaan. Jason Gammel, analist bij Jefferies is echter nog steeds van mening dat wat betreft oliemaatschappijen van BP, Total, Exxon, Statoil en Shell, Shell de beste keuze blijft.
De onderstaande instellingen zijn ook positief over Shell ondanks dit verlies. ING Equity Research verhoogt het koersdoel van Royal Dutch Shell A naar 30 euro van 27 euro. De analisten van Theodoor Gilissen bevelen Royal Dutch Shell A aan met een koersdoel van 28 euro. Credit Suisse blijft Shell een ‘market outperformer’ vinden, maar doet dit zonder het geven van een concreet koersdoel.
Het aandeel noteert op 3 november rond 12:45 uur op 24,31 euro. Gebaseerd op het koersdoel van ING betekent dit een opwaarts potentieel van ruim 23%.
De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.
Een referentie voor de titelfoto: https://flic.kr/p/4AqnPX
Start met Automatisch Beleggen
Vorig jaar stegen private equity assets wereldwijd tot meer dan 6 biljoen euro met een langetermijnrendement van gemiddeld 12%.
Er zijn een aantal factoren die pleiten voor beleggingen in Europese banken. Zij zijn de winnaars van zowel de economische heropening als van de reflatiehandel.
Een belegging in Meta Platforms is vertrouwen hebben in de creativiteit van CEO Mark Zuckerberg. Lukt het hem om miljarden gebruikers naar zijn nieuwe platform in de metaverse te trekken?
Het aantal beleggers in ASML, Nvidia, Netflix en Twitter nam toe in april. Het meme-aandeel Gamestop werd per saldo van de hand gedaan.