Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Scherven brengen geluk?

Op weg naar huis hoorde ik een aantal reclameboodschappen over duurzaam beleggen. Toevallig had ik onlangs iets gehoord over Stichting Duurzaam Verpakkingsglas. Dit is een systeem opgezet voor duurzaam hergebruik van glazen verpakkingen. Naast Rexam Glass en Maltha Glasrecycling is ook wereldmarktleider op het gebied van glasverpakking Owens Illinois een van de oprichters van deze stichting.

Glas wordt van oorsprong gemaakt uit grondstoffen zand, soda en kalk en is een eeuwig durende materiaal. Het kan worden gebruikt als verpakkingsmateriaal van drank, voedsel en medicijnen.

Tegenwoordig wordt glas gerecycled en is daardoor een veel gezonder en milieuvriendelijker alternatief dan plastic verpakkingen en andere materialen. Ruim 80% van de glasscherven wordt gerecycled. Stichting Duurzaam Verpakkingsglas probeert dit percentage te verhogen.

De glasscherven samen in combinatie met nog wat toevoegingen gaan in een oven van 1600 graden en worden zo omgesmolten tot vloeibaar glas. Van dit vloeibaar glas worden weer nieuwe flessen en potten gemaakt. Glas behoudt ten alle tijden zijn puurheid, kwaliteit en helderheid. Zoals gezegd is Owens Illinois een van de bedrijven dat zich committeert aan duurzame oplossingen van verpakkingen. Het bedrijf levert een toegevoegde waarde aan zowel de mensen als het leefmilieu.

Owens Illinois is wereldleider op het gebied van verpakking voor toonaangevende consumptiegoederen / glasverpakking. Het bedrijf is betrokken bij nieuwe productontwikkelingen en innovatie op het gebied van glazen verpakking in het algemeen. Het hoofdkantoor van Owen Illinois is gevestigd in Ohio, Amerika. Met 81 productiefaciliteiten in 21 landen, werken er wereldwijd 24.000 mensen die samen goed zijn voor een netto omzet van USD 6,6 miljard in 2010.

Owens Illinois levert glaswerk aan bekende merken zoals Coca Cola, Carlsberg, Heineken, Anheuser Busch-Inbev en Unilever.

De ontwikkeling van een automatische flesproductie machine door Michael Owens in 1903 zorgde voor een revolutie in de glasindustrie. Dit was de eerste significante ontwikkeling sinds het ontwerp van de blaaspijp en is de basis van het bedrijf (Owens Bottle Machine Company). Zijn ontwerp is geïnduceerd in de Nationale Investors Hall of Fame.

Na een fusie met Illinois Glass Company in 1929 werd Owens Illinois Glass Company gevormd. In 1965 is de naam gewijzigd in Owens Illinois mede om zich meer te richten op ruimere bedrijfsactiviteiten zoals de productie van plastic verpakkingsmateriaal.

In 2005 werd de handelsnaam gewijzigd in O-I om alle divisies wereldwijd onder één strategie te verbinden. Om te kunnen concurreren, gaat O-I zich focussen op de grondbeginselen. Daarom is in 2007 het complete plastic verpakking onderdeel verkocht aan Rexam PLC.

Marketing moet ervoor zorgen dat de voordelen van glasverpakking ten opzichte van plastic en andere materialen zichtbaar worden.

Het gerecyclede glas is een veel gezonder en milieuvriendelijker alternatief, zeker in de huidige tijd waarin duurzaamheid en bezorgdheid over de veiligheid van voedsel voor onze gezondheid, een belangrijke rol spelen.

Investeringen om alle faciliteiten en materiaal te verbeteren moeten hiervoor zorgen.

Owens Illinois heeft de expertise om faciliteiten vanaf de grond op te bouwen en verleent diensten op het gebied van nieuwe bedrijfsontwerpen, voorbereiding van de grond, constructie van de fabriek en het project management.

Een vierde van de verkopen komt uit de winstgevende nieuwe markten. Het opstarten van een glasfabriek is echter moeilijk aangezien het zeer kapitaal intensief proces is. Daarnaast maakt strengere milieuwetgeving het moeilijk om de toestemming te verkrijgen voor het opstarten van een glasfabriek. Concurrenten moeten hun deuren sluiten en hiervan profiteert Owens Illinois.

De koers van Owens Illinois heeft flink geleden onder de neergang van de effectenbeurzen in het eerste kwartaal van 2009. De beurskoers kende toen dan ook een dieptepunt van $9,53.

Na een fors herstel is de koers afgelopen week behoorlijk teruggezakt van $ 30,- naar $ 25,-. De verwachtingen van hogere kosten en een lagere vraag in Australië en New Zeeland hebben gezorgd voor een neerwaartse bijstelling van de Outlook.

Tevens zorgt een stijgende valuta in Australië en New Zeeland voor een negatieve invloed op de import van deze landen. Ook heeft de economische crisis invloed op de consumptie van bier. Stijgende brandstofkosten en een lager dan verwachte voorraad zorgen voor een stijging van fabricage en bezorgkosten.

Desondanks kan glas eindeloos worden hergebruikt. Het wordt dus nooit afval, maar blijft een grondstof, zolang je het na gebruik maar naar de glasbak brengt.

Maurice Essers
Lunar Vermogensbeheer

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.