Sanofi is een internationale farmaceut met haar hoofdzetel in Frankrijk, die zich voornamelijk richt op medicijnen voor vaatziektes, diabetes en trombose. Ook is Sanofi actief op de markt voor vaccinaties. De overname van het Amerikaanse Genzyme opende de weg naar de biotech.
Genzyme richt zich onder andere op de ontwikkeling van zeldzame ziektes als MS en diverse stofwisselingsziektes. Genzyme draagt momenteel het meest bij aan de omzetgroei van Sanofi.
De markt voor diabetes, veelal een welvaartsziekte, is voor Sanofi één van de belangrijkste bijdragers aan de omzet. De totale diabetesportefeuille is goed voor 20 procent van de omzet. Met Lantus heeft de farmaceut een heel sterke positie in de markt voor insuline. Met dit medicijn heeft men ongeveer een derde van de totale insulinemarkt in handen.
Volgend jaar loopt het patent van Lantus af. Dat maakt het mogelijk dat er aanbieders van een generieke variant van dit medicijn op de markt komen. Toch is het niet de verwachting dat er heel veel concurrentie zal ontstaan. Het produceren van insuline in de juiste samenstelling is immers erg complex en de positie van Sanofi is ijzersterk. Sanofi zelf is erg conservatief in haar verwachtingen. De farmaceut houdt er rekening mee dat, zoals ze in oktober meldden op hun analistendag, de Amerikaanse omzet tot 2018 niet tot nauwelijks zal groeien.
Mede door deze voorzichtige inschatting van de diabetesmarkt door het management daalde de koers van het aandeel in oktober fors. De onrust werd nog eens verder aangewakkerd toen als klap op de vuurpijl de bestuursvoorzitter door de rest van het bestuur de wacht werd aangezegd. Hij zou van plan zijn het hoofdkantoor van Sanofi van Frankrijk naar de Verenigde Staten te verplaatsen, een doodzonde in het chauvinistische Franse bedrijfsleven. Het aandeel daalde van een piek van bijna 90 euro eind september tot onder de 75 euro.
Het aandeel handelt op een koerswinstverhouding van ruim 14,5 op basis van de verwachte winst over 2014. Daarmee is het één van de meest goedkope Europese farmaciebedrijven.
De pijplijn van Sanofi is volgens een aantal analisten ondergewaardeerd. De onderneming heeft de afgelopen paar jaar namelijk hard gewerkt aan het verbeteren hiervan en er bevindt zich nu een aantal medicijnen in met heel veel potentie. Deze robuuste pijplijn kan naar verwachting de komende jaren een sterke kasstroom opleveren, die de verwachte gematigde groei van de insulinemarkt meer dan kan compenseren. Van de 50 medicijnen in de huidige pijplijn, zijn er inmiddels 12 in de laatste fase beland.
Sanofi staat tevens bekend om haar ijzersterke verkoopapparaat en brede geografische spreiding. Zo komt een derde van de totale omzet uit opkomende markten. Dit biedt tevens de mogelijkheid om met kleinere spelers samen te werken om nieuwe producten in de markt te zetten.
Hoewel de afgelopen tijd het tij niet mee heeft gezeten voor Sanofi, lijkt al het negatieve nieuws nu wel ingeprijsd te zijn. De recente daling van het aandeel lijkt mij dan ook een mooi instapmoment voor deze ondergewaardeerde Europese farmareus.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebbben het aandeel Sanofi in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer