Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bodem AEX op 13 april ..deel 2

We gaan vandaag verder inzoomen op het eerder gestelde scenario van bodemvorming op 13 april. Daarnaast gaan we aan de hand van een grafiek de nieuwe kooptip analyseren en zien we hoe W.D. Gann afrekent met een klassieke TA (Technische Analyse)- methode. Fraai is te zien dat wat op het eerste gezicht chaotisch lijkt, dat helemaal niet is want u ziet dat er perfecte rekenkundige verhoudingen zichtbaar zijn.

De AEX wist afgelopen week boven 217 te breken, waarna ze het hogerop ging zoeken. Rond 226 / 227 ligt pittige weerstand wat waarschijnlijk tot kortstondige topvorming gaat leiden. In dit, mijn favoriete scenario, ga ik uit van een reactie opwaarts die beëindigd wordt, waarna we weer omlaag zullen gaan. In dit scenario zal een nieuwe daling die komende week start, tot een aankoopmoment leiden, waarbij 13 april snel dichterbij komt en wat dus de kans vergroot dat er een significante bodem geplaatst wordt. Laten we niet uit het oog verliezen dat langjarige cycli best een week of maand eerder of later kunnen bodemen.

We zagen eerder deze maand al een interessante bodem ontstaan, waarbij veel indices al interessante rally’s hebben laten zien zoals de Nikkei 225. Veel van deze indices laten sindsdien patroonkenmerken zien die suggereren dat na een neerwaartse correctie opnieuw (fors) hogere koersen verwacht mogen worden. De AEX lijkt daarin een buitenbeentje, want zij mag nog naar mijn gewijzigde favoriete koersdoel van 186, een nieuwe low dus. Niks moet, maar ik zou het fijn vinden 186 te zien rond of op 13 april.

Laten we eens naar onderstaande grafiek kijken. Vergeet even welk fonds het betreft, want het gaat uitsluitend om de ‘math’. Ik wil laten zien dat ongeacht het fonds of index, de ‘natuur’ altijd eerlijk is. Door de ogen van Gann naar een grafiek kijken betekent dat er een wereld voor u open gaat, want ongeacht het onderliggende instrument krijgt u veel koop- of verkoopinformatie. En daar kunnen we mooi van profiteren door long- en shortprodukten als turbo’s voor te gebruiken.

U ziet een weekgrafiek vanaf 1999.

Technische analyse van Reed Elsevier, weekgrafiek vanaf 1999 op 28 maart 2009
Technische analyse van Reed Elsevier, weekgrafiek vanaf 1999 op 28 maart 2009

Klik op grafiek om te vergroten! (opent in nieuw venster)

De klassieke TA- methode is het trekken van lijnen over toppen en bodems. U ziet dat vanaf 2000 tot 2002 tot drie keer (triple top) de koers afketst rond 16. Vervolgens duikt ze omlaag en vindt steun op 9….ehhhh…of 8? Opnieuw gaat de koers omhoog en weet vervolgens niet de weerstand te bereiken en duikt in 2007 weer omlaag. Vervolgens biedt de oude steun van 9…of 8..weer steun.

Wat is het nou? Steun op 9 of 8? Welnu, hier kunnen we al een dag over discussiëren. Gann wil de uiterste waarden zien en ook mee rekenen. Een trendvolgende analist zal liever gebruik maken van slotkoersen om zo de waan van de dag eruit te filteren. En zo is er voor elk wat wils. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de maximale beweging, dus rekenen met de extremen.

De reden hiervan zal ik u nu laten zien.

W.D. Gann hanteert verhoudingen die zoeken naar een harmonisch of natuurlijk evenwicht, zowel in prijs als tijd. We gaan nu op het prijsaspect in. U ziet dat de low in 2003 onder de steun van 1999 terechtkwam. Veel mensen verkopen dan in blinde paniek, want de meeste analisten hadden toch gezegd dat de steun van 1999 wel zou standhouden? Weinigen hielden rekening met de gedachte dat een daling van 50% tot 8.05 juist een koopgelegenheid kon worden. Waarom 50%? Welnu, dat is Gann’s stokpaardje, wat andere wiskundigen als Fibonacci ook ontdekten. Het voert te ver om dit uiteen te zetten.

Vanaf 2003 stijgt de koers dus weer en weet de oude weerstand van 16 niet te bereiken. Terwijl u wacht op het bereiken van die weerstand om short te gaan, begint de daling reeds grote vormen aan te nemen. Alsof het nog niet erg genoeg is blijkt de steun van 9 (zie 1999 en 2003) van geen enkele betekenis.

Technische analyse van Reed Elsevier, weekgrafiek vanaf 1999 op 28 maart 2009
Technische analyse van Reed Elsevier, weekgrafiek vanaf 1999 op 28 maart 2009

Grafiek (herhaald)

Toch zijn er wel degelijk zeer interessante aanknopingspunten te vinden als u maar goed kijkt. Ik heb de ruimte vanaf 15.09 tot oude weerstand geel gearceerd, dat gekopieerd en onder de steun van 1999 en 2003 gelegd. U ziet wat er gebeurt aangaande bodemvorming nu. Als we 15.09 ofwel de top van 2007 door twee delen (- 50%), komen we op 7.55 uit. Wat was de low?

Er is nog meer: Er is ook een triple bottom zichtbaar in het gele vlak. Het enige wat nog ontbreekt, is de bevestiging van de kracht van dit patroon. Daarvoor zijn immers koersen boven 9.50 nodig.

Conclusie: U hebt kennisgemaakt met een stukje verbluffende wiskundige verhoudingen, waar wij mensen notabene zelf voor zorgen, blinde paniekverkopen incluis.  Als u naar de grafiek kijkt zonder bovenstaande informatie lijkt het een warboel van bewegingen, chaos. De klassieke TA- methode laat u op cruciale momenten in de steek waar het gaat om steun en weerstand.

U begrijpt dat ik deze informatie graag betrek bij de opiniepeiling van de markt als geheel. Ondersteunt deze grafiek een verdere vrije val op korte termijn of bodemvorming? Als het aan Neerlands meest spraakmakende goeroe ligt zal de AEX de komende weken tot maanden afglijden naar 65. Ik houd rekening met bodemvorming, maar dat wist u al. Sterker nog, de argumentatie voor bodemvorming wordt allengs sterker en sterker.

Of ziet u het anders? Zeg nou zelf: Hoe groot acht u de kans van een verdergaande vrije val na bestudering van de grafiek?

Het fonds wat u ziet is ReedElsevier. De tip van deze week is dus dat we dit fonds gaan kopen. We hebben bullish argumenten, maar weten ook dat koersen onder 7.57 dus niet meer verwacht hoeven worden. Dat is belangrijke stoploss- informatie.

We kopen ReedElsevier, stoploss 7.55, koersdoel 9.50 ~ 10.

Overzicht van lopende-en gesloten posities per 28 maart 2009
Overzicht van lopende-en gesloten posities per 28 maart 2009

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Ondergetekende heeft een positie in de Nikkei,Goud en in Reed Elsevier. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensadviseur
c.devries@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Bodem AEX op 13 april ..deel 2”

  1. Avatar

    Geachte schrijver,

    Met alle respect voor uw standpunt.

    Even inhoudelijk rekenen.

    Een AEX van 550 naar 220 is een koersdaling van 60%

    Een koersstijging van de AEX van 220 naar 550 terug is meer al 120%

    De cijfers moeten wel goed bekeken worden?

  2. Cees

    Geachte Trendsignal,
    Uit uw reactie leid ik af dat wat ik schreef u blijkbaar anders geïnterpreteerd hebt. Er zijn twee dalingen van 50% te zien. Volgens mij wordt nergens gerept over een stijging en het gaat ook niet over de AEX in dat voorbeeld.

  3. Pingback: AEX bedient Gann op zijn wenken « De Kritische Belegger-forum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *