Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX: komende week topje

Eerst een korte terugblik op afgelopen week. Waar ik rekening mee hield is een feit geworden, een rare week met wilde bewegingen uitmondend in optie-expiraties, die vaak voor wilde swings verantwoordelijk zijn. Er zijn weer posities uitgestopt zoals de Nikkei ( + 15.33 %) en ReedElsevier ( – 4.31 %). Vooral de laatste frustreerde zeer, daar het op EUR 0.01 aankwam.

Daags erna kocht ik ze weer terug toen ik in de gaten kreeg dat de visie niet fout bleek, maar het uitstoppen door pure pech was veroorzaakt. Koopaanbevelingen van effectenhuizen als Goldman Sachs voedden vervolgens de ingezette rally. En zo ziet u maar weer, beleggen wordt niet voor niets soms verheven tot kunst.

Vervolgens ga ik de opzet van de lopende en gesloten posities wijzigen. Ik zal voortaan uitsluitend de uitstaande posities laten zien. Het managen ervan blijft ongewijzigd. De oude posities inclusief de vergelijking met het AEX- rendement komen te vervallen. In plaats daarvan publiceer ik vanaf volgende week de rendementen van onze portefeuille op maandbasis vanaf mei 2008.

Overzicht lopende posities

datum tip positie aankoop huidige koers huidig % rendement koers-doel stop-loss
6-apr-09 Wessanen LONG 2,55 2,86 12,16 5,20 2,76

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Ik had vorige week al aangegeven fors ingekocht te hebben waarvan de rendementen nu totaal niet tot uitdrukking komen met enkel Wessanen als lopende positie, die het overigens prima doet 🙂 . Op die manier wordt een beter inzicht verkregen in de werkelijke beleggingsprestaties.

Zoals vorige week ook gemeld bleek het inderdaad vooral op managen van uitstaande posities aan te komen. Dat was erg leuk als je LogicaCMG, Draka, Imtech, Randstad etc in de portefeuille hebt. Telkens de stoploss verhogen is een aangename bezigheid. Dat dit hard nodig kan zijn ga ik u nu verklappen.

Want hoe gaan we nu verder? Gaat de AEX verder omhoog komende week of moeten we rekening houden met al dan niet kortstondige topvorming?

Zoals zo vaak zijn er weer veel scenario’s te noemen. Van een kleine tot grote correctie neerwaarts tot keihard verder omhoog. Laat ik maar bescheiden blijven hoewel er tal van analisten zijn die het ‘ weten’. Ik kan u melden dat na grondige studie vanaf 1998 ik er steeds meer achter kom dat ik eigenlijk maar zo weinig weet :-). Frappant genoeg zeggen grote geleerden (Nobelprijswinnaars) dat ook vaak. Altijd met een open mind werken voorkomt tunnelvisie en dat is in de beleggingswereld van levensbelang, vooral als het over (uw) geld gaat.

Ik heb vandaag een m.i. leuke grafiek ingevoegd. Het betreft de vergelijking tussen Randstad en de AEX. Ik heb dat gedaan omdat Randstad prima als barometer gebruikt kan worden beurssentiment te peilen. Ik zal het uitleggen.

Randstad is een uitzendorganisatie die personeel verhuurt aan bedrijven. Bij economische groei / expansie zal het u niet verbazen dat het Randstad goed gaat, er wordt veel personeel aan bedrijven verhuurd en de verdiensten zijn prima te noemen. Deze bedrijven zullen bij lagere groei of dalende winsten gaan bezuinigen. U raadt het al: het mes gaat in het personeel. Sla de krant open en u ziet tal van voorbeelden. De uitzendsector is één van de eerste sectoren die ‘voelt’ dat er iets in de lucht hangt als het gaat om expansie of krimp in de economie. De vraag naar personeel neemt toe of juist sterk af. Al deze ontwikkelingen zijn terug te vinden in het koersverloop van bijvoorbeeld Randstad als uitzendorganisatie.

U ziet op onderstaande grafiek veel informatie. Laat het rustig op u inwerken.

Vergelijking Randstad en de AEX, 18 april 2009
Vergelijking Randstad en de AEX, 18 april 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Let vooral op wat er bij Randstad medio 2007 gebeurde. Is dat een (verkoop)signaal of niet? De AEX probeert net te doen alsof er niets aan de hand is en probeert wanhopig nog een nieuwe top te maken (zie gele kader) Dat lukt (natuurlijk) niet en Randstad kan nauwelijks bekomen van de schrik. Het vervolg ziet u. Nu weet u ook waarom ik me zo erger aan de politiek en andere hoogwaardigheidsbekleders. Wir haben es nicht gewusst!

We schakelen nu over naar het heden: Zien we al nieuwe informatie waardoor we bullish kunnen blijven / worden?

Eerst het slechte nieuws: De meest rechtse gele kaders zijn de waarden waarbinnen er geen trend is, neutraal dus. Het proces van lagere toppen en lagere bodems is nog steeds valide.

Het betere of goede nieuws is het volgende: De Elliott- telling zoals ik die hanteer geeft aan dat de daling vanaf 2007 beëindigd is. Ook op basis van Gann mag de low rond EUR 10 als significant worden aangemerkt.

Conclusie: Het gecombineerde beeld is nog negatief, maar aan belangrijke bodemvoorwaarden van Randstad is voldaan. Een reactie (Randstad) over de gehele beweging vanaf de 2007-top mag verwacht worden. Eerder is op deze site al aangegeven dat er 100% potentie is bij Randstad wat ik onderschrijf op basis van mijn bevindingen. Komende week reken ik op een neerwaartse reactie die tot een nieuwe koopgelegenheid gaat leiden, waarna koersen van EUR 19 tot EUR 25 verwacht mogen worden.

Nu weet u meteen het antwoord op mijn favoriete scenario. Op basis van bovenstaande positieve argumenten van Randstad zal de verwachte neerwaartse correctie die komende week start, relatief mild zal zijn, waarna we opnieuw omhoog zullen gaan.

Dus..komende week verwacht ik een topje, waarna we in de correctie opnieuw gaan kopen, want…ik moet en zal die 280 (AEX, geen Randstad :-)) op het bord zien..dit jaar :-)!

Ondergetekende heeft een positie in Wessanen. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensadviseur
c.devries@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *