De zon, de maan en beurzen

Allereerst goud: goud maakte op de dag nauwkeurig, donderdag 16 april, een topje op of rond 893 dollar per ounce om daarna een snoekduik te maken, inmiddels is de koers al 30 dollar lager geweest, nu op 876 dollar zo’n 17 dollar lager. De AEX lijkt op 244.98 z’n top gemaakt te hebben afgelopen vrijdag. Voor de Dow Jones zal dat vermoedelijk ook het geval zijn, de S&P-future staat 13 punten lager.

Hoe kom ik aan mijn prognose?

Kijk naar de waterstanden en u weet wanneer u aandelen kunt kopen. Bizar maar waar. In het boek Paradigm van Robert Taylor staat beschreven hoezeer zwaartekracht bepalend is voor de beurzen. Aan de hand van eb- en vloedgegevens is het mogelijk om nauwkeurige draaipunten in de markt te bepalen. Wellicht zult u zeggen: wat hebben eb en vloed in hemelsnaam met de beurs te maken? Eb en vloed worden bepaald door de stand van de maan en van de zon ten opzichte van de aarde. Qua zwaartekracht heeft de maan de meeste invloed, de zon heeft ongeveer 46% van de invloed die de maan heeft. Per saldo is het ongeveer 2/3 voor de maan en 1/3 voor de zon.

zon_maan_tides

Tezamen geven de zon en de maan twee maal per maand een maximum qua zwaartekracht (ten tijde van springtij) en 2 keer per maand een minimum (doodtij). Wanneer de zon en de maan op één lijn staan, versterken zij elkaar. De maan staat dan tussen de zon en de aarde in. In dat geval is de zwaartekracht vanuit de maan bezien het grootst (perigeum). In het andere geval staat de aarde tussen de zon en de maan in.

De maan staat het verste van het zwaartepunt van de aarde af en de zon en de maan zwakken elkaar dan juist af zodat de zwaartekracht het geringste is (apogeum). Op gelijke wijze zijn er momenten waarop de aarde het dichtste bij de zon staat (perihelium) en het verste ervandaan (aphelium).

De combinatie van de stand van de zon en de maan ten opzichte van de aarde geven een minimum en een maximum aan zwaartekracht. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat langs de Nederlandse kust springtij plaatsvindt twee dagen na Nieuwe Maan en twee dagen na Volle Maan; doodtij twee dagen na Eerste Kwartier en twee dagen na Laatste Kwartier. De high tides en de low tides zijn te bepalen door uit te gaan van de gegevens van harmonische stations.

In casu nemen wij het harmonische station The Battery Park als uitgangspunt. Dit station ligt dichtbij Wall Street en de hoog- en laagtijcijfers van dit station zijn daarmee een prima indicator voor Wall Street.

Om de bodems in de markt te vinden, moeten we kijken naar hoogtij met de grootste waarde. We vergelijken de waarde met de dag ervoor en de dag erna. Wanneer de amplitude tussen hoogtij en laagtij maximaal is, is de zwaartekracht het grootst en wordt de Dow Jones maximaal naar de aarde getrokken en veroorzaakt aldus een low.

De tides wisten de top op 17 april zeer nauwkeurig te voorspellen.

Bodem top AEX op basis van waterstanden
Bodem top AEX op basis van waterstanden
Bodem top AEX op basis van waterstanden_2
Bodem top AEX op basis van waterstanden_2
Bodem Dow Jones op basis van waterstanden
Bodem Dow Jones op basis van waterstanden

Wat zeggen de tides voor de komende periode? Ik heb hoogtij op zowel 25 als 26 april volgens The Battery in New York. Het is in het weekend, dus om het even, maar als ik iets nauwkeuriger inzoom heeft zondag 26 april het meeste aantal extremen.

Waterstanden en beurs, 20 april 2009
Waterstanden en beurs, 20 april 2009

Klik op figuur om te vergroten, opent in nieuw venster

Derhalve voor de Dow Jones geldt: vrijdag 24 april of maandag 27 april een bodem. Voor de AEX heb ik nu de waterstanden van Amsterdam gekozen en daaruit vloeit voort: maandagochtend 27 april een bodem.

Overigens, zie tevens de low tides with the greatest value hierboven, je ziet na 17 april 48 cm een daling tot maandag 20 april (vandaag dus) tot 21 cm en morgen 21 april een iets hogere stand, nl. 24 cm, alvorens laagtij ‘verder doorzet’. Daar leid ik uit af, maar de praktijk moet het uitwijzen, dat de Dow morgen een kleine opvering laat zien alvorens verder weg te zakken.

Elmer Hogervorst
www.hogervorstadvies.nl
info@hogervorstadvies.nl

10 gedachten over “De zon, de maan en beurzen”

 1. haha die is goed!

  Nou Elmer, aangezien springtij perfect te voorspellen is neem ik aan dat jij binnenkort heerlijk ligt te rentenieren op een strand in Thailand!!?

 2. Elmer Hogervorst

  Nou Leven, dat lijkt me best leuk voor een paar weken, maar niet voor altijd. Je zegt: ‘die is goed’. Ik begrijp eruit dat het je ermee eens bent? Heb je de hitratio van springtij en doodtij al eens vergeleken met de beurzen?

 3. Elmer je zegt: “Wanneer de amplitude tussen hoogtij en laagtij maximaal is, is de zwaartekracht het grootst en wordt de Dow Jones maximaal naar de aarde getrokken en veroorzaakt aldus een low.”

  Ik neem toch aan dat je weet dat de zwaartekracht alleen werkt op iets dat massa heeft (in de natuurkundige zin van het woord). Hoe zou de zwaartekracht, of wat voor fysieke kracht dan ook ooit een prijs direct kunnen beinvloeden?

 4. Elmer Hogervorst

  In eerste instantie lijk je gelijk te hebben. Vraag: heeft licht ook massa? Zo nee, waarom wordt licht dan in een zwaartekrachtveld afgebogen? Nog afgezien daarvan, komt een prijs niet tot stand door het gedrag van mensen? Wat zou het effect zijn van zwaartekracht op mensen? Nogmaals: Heb je de hitratio van springtij en doodtij al eens vergeleken met toppen en bodems op de beurzen?

 5. Wat heeft de quantum mechanica met de prijs van een aandeel te maken? Je theorieen worden steeds extravaganter!

  En inderdaad goed vraag: wat zou het effect zijn van zwaartekracht op mensen – even afgezien van het feit dat ze (althans, de meesten van ons) daardoor met beide voetjes op grond blijven staan.

  Die ‘hitratio’ heb ik niet bekeken. Het is elke twee weken spring- of doodtij, ik kan je zo wel zeggen dat de beurzen met iets minder regelmaat op en neer gaan.

  Verder maak je de denkfout dat de zwaartekracht maximaal zou zijn bij springtij. Dat is waar bij eb maar bij vloed is het tegendeel juist het geval aangezien de zwaartekracht van de maan en de zon op dat moment de zwaartekracht van de aarde maximaal tegenwerkt. Per saldo is de zwaartekracht dan dus juist minimaal (vandaar ook dat het water extra stijgt). Dus dat zou dan volgens jou theorie een positief effect moeten hebben op de koers?

 6. Marc Andriessen

  Hoi Elmer.

  Ik ben wel benieuwd naar waar ik de publikatie kan vinden van het socionomics institute.

  Bedankt alvast

 7. Elmer Hogervorst

  Ik heb je per email al geantwoord, Marc, maar hier nogmaals, ook voor andere lezers. Het Socionomics Institute is te vinden onder: http://www.socionomics.com/. Daarop staan veel artikelen die interessant zijn om te lezen. E.e.a. is gebaseerd op de boeken van Robert Prechter, Socionomics, zie: http://www.socionomics.net/books.aspx

  Socionomics bestaat uit 2 delen. Het eerste deel vind ik het interessantste, dat is ook eerder verschenen en heeft als titel: The Wave Principle of Human Social Behavior. Waarschijnlijk kun je dat ook nog apart bestellen. Hier zie je op Amazon.com de cover: http://www.amazon.com/gp/customer-media/product-gallery/0932750540/ref=cm_ciu_pdp_images_0?ie=UTF8&index=0. Laat het me weten als je nog vragen hebt.

 8. Vandaar dat apen betere beleggers zijn dan mensen, die voelen nog de krachten van de natuur. Trouwens wel leuk zo’n Jiskefet verklaring. Alleen jammer dat ik een site dacht gevonden te hebben zonder ape(n)kool.

 9. Pingback: Welkom « De Kritische Belegger-forum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.