Philips makes no sense

Vanochtend werden de kwartaalcijfers van Philips bekend. Zonder de positieve valuta-effecten kwam de omzetgroei uit 1,5 %. De voornaamste reden van deze lage groei kwam zoals zo vaak door tegenvallende verkoopcijfers van de TV’s. Daar daalde de omzet met 8 %. Ik maak mij daar niet al te veel zorgen over omdat het te verwachten valt dat deze divisie op termijn toch gestopt / verkocht gaat worden. De marges waren echter redelijk en de winst per aandeel kwam uit op € 0,55.

Vanwege de tegenvallende omzetgroei, maar vooral door de voorzichtige vooruitzichten is Philips vandaag de grootste daler met een min van 4 %. Dat Philips voorzichtig is over de toekomst vind ik alleen prettig. Liever naar buiten toe iets te voorzichtig, dan hoog van de toren blazen en de verwachtingen niet halen. Uiteraard moet Philips intern wel ambitieus blijven.

Waardering

Op dit moment noteert Philips 22,90. De verwachte winst per aandeel dit jaar bedraagt € 1,63. Voor volgend jaar bedraagt de consensusverwachting een wpa van € 2,10 en voor 2012 € 2,25. Hiermee komt de koers/winstverhouding over 2011 uit op 10,9.

Voor een mooi bedrijf als Philips vind ik dat niet veel. Daarnaast zijn de lange termijn vooruitzichten van Philips zeker niet slecht. Zij zetten zwaar in op mooie groeimarkten als LED verlichting, gezondheidszorg voor thuis en uiteraard de emerging markets.

Driepoot

Ik zie de daling van vandaag dan ook als een mooie kans om een agressieve constructie op te tuigen. Voor lezers die mijn adviezen volgen, aangezien ik dit als een extra positie zie en het een agressieve constructie is, raad ik u aan dit slechts voor kleine bedragen te doen. Vergeet niet dat 1 optie betrekking heeft op 100 onderliggende aandelen. Om het risico iets te reduceren kopen we een constructie met een lange looptijd. Vanwege de lange looptijd is deze wel duurder, maar hebben we ook de tijd om rustig af te wachten als onze visie niet meteen uitkomt. Stel we tuigen de volgende driepoot op:

Koop call Phi december 2012 20 5,25
Verkoop put Phi december 2012  20 – 3,10
Verkoop call Phi december 2012 28 – 1,90
Netto investering € 0,25

Door het kopen van de call 20 en de verkoop van de put 20 hebben we een synthetisch aandeel dat één op één meebeweegt met het aandeel. Vandaar dat dit ook wel een synthetisch aandeel wordt genoemd. De verkoop van de call 28 dient om onze investering te minimaliseren. In deze combinatie kopen we het aandeel feitelijk op 20,25 (20 + 0,25). De huidige koers bedraagt 22,90.

Mocht u zichzelf afvragen waarom ik op 20 euro een synthetisch aandeel koop, terwijl we nu 22,90 staan, dan is dat zeer terecht. Het synthetisch aandeel op 22 kost € 0,15. De geschreven call op 28 levert ons € 0,25 op. Per saldo ontvangen we dus geld. Vanwege de negatieve investering, kan ik u in de toekomst nooit vermelden hoeveel rendement we in procenten hebben gemaakt. (uiteraard wel de winst in euro’s)

Optieconstructie Philips
Optieconstructie Philips

We kunnen nu ruim 2 jaar jaar afwachten wat er gebeurt met het aandeel. Alles boven de € 20,25 betekent winst voor deze positie. Daaronder lijden we verlies uit hoofde van de verkochte put optie. De maximale winst is bij een koers van 28 of hoger: 8 (het verschil tussen 28 en 20) minus 0,25 betaalde optiepremie is € 7,75. In procenten hebben we dan een rendement behaald van 3100 %. Maar goed, zo ver is het nog lang niet.

Kosten en margin

Wel is het raadzaam een driepoot (dus 3 opties) alleen te kopen als u lage transactiekosten heeft. Bij verkoop heeft u namelijk 6 opties gehandeld die bij hoge transactiekosten het rendement enorm drukken.

De marginverplichting van bovenstaande constructie bedraagt € 524. Dit is een bedrag aan cash of effecten die u moet aanhouden om aan de eventuele toekomstige koopplicht te kunnen voldoen. Omdat we ook een gekochte call hebben, levert de geschreven call geen marginverplichting op.

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V. Privé heeft hij positie in Philips. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in Philips. De redactie heeft geen posities in de genoemde beleggingen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.