Overzomeren met PostNL

Nu de beurzen vanaf november een behoorlijke rally hebben ondergaan is de kans groot dat een periode van consolidatie aanbreekt. De jaarcijfers zijn achter de rug, dividenden worden uitgekeerd, en het is zoeken naar nieuwe inspiratie. Intussen blijven problemen rondom de schuldenlast bij tijd en wijle de kop op steken, zoals nu weer Spanje waar twijfels over bestaan. Gevoegd bij het feit dat de lente- en zomermaanden doorgaans geen al te gunstige voedingsbodem vormen voor enthousiaste beursrallies, is voorzichtigheid op zijn plaats.

Een van de aandelen die enerzijds als voorzichtige belegging kan worden gezien, maar anderzijds ook kansen biedt op een behoorlijk rendement is PostNL. Recent kreeg het aandeel al een behoorlijke opleving toen UPS bekend maakte een bod te doen op TNT Express (TNTE). Omdat PostNL liefst 29,9% van de aandelen TNTE bezit en het al langer zo was dat dit belang het merendeel van de waarde van het aandeel PostNL betreft, kreeg de koers van de laatste een flinke boost.

Nu het bod op TNTE definitief op 9,50 euro lijkt te worden vastgepind, zit er geen aanvullende overnamefantasie meer in welke ten goede zou komen aan PostNL. Wél is het zo dat het nu zeker lijkende bod een flinke zak met geld voor PostNL betekent, immers het kan 30% van de aandelen TNTE aanbieden aan UPS. Deze eenmalige bate is vooral belangrijk voor PostNL, omdat het vorig jaar in de problemen dreigde te komen door de alsmaar wegzakkende koers van TNTE met daarnaast ook nog eens verplichtingen jegens het huispensioenfonds. In reactie hierop besloot PostNL het cashdividend te schrappen, en in de markt groeide de vrees voor mogelijke financieringsproblemen.

Daar is nu geen sprake meer van, integendeel. De enorme zak met geld wordt mogelijk voor een deel aan de aandeelhouders uitgekeerd in de vorm van een bijzonder dividend. Een prettig douceurtje dat op kan lopen tot 0,50 euro per aandeel. Daarnaast heeft PostNL nu al aangegeven vanaf 2012 terug te keren naar een dividend in contanten, zodat het stockdividend over 2011 een eenmalige actie zal blijven. Veel institutionele beleggers prefereren juist een cashdividend, zodat deze mededeling wordt toegejuicht. Beide factoren, het buitengewone dividend enerzijds en de terugkeer naar een cashdividend anderzijds, zijn voor mij redenen om op een verder koersherstel voor PostNL te rekenen vanaf de huidige 4,70 euro.

PostNL 28 maart 2012
PostNL 28 maart 2012

De onderwaardering van het aandeel PostNL kan ook op een andere manier inzichtelijk worden gemaakt. De grafiek laat zien dat het aandeel PostNL (zwarte lijn) beduidend zwakker presteerde dan het aandeel TNT Express (rode lijn) vanaf het moment dat het voormalige TNT in mei 2011 werd opgesplitst in beide onderdelen. Toevalligerwijs noteerde TNT Express op dat moment rond 9,50 euro, precies het niveau van het bod van UPS nu. PostNL noteerde destijds rond 7,40 euro, de som der delen aldus ruim boven 16 euro voor het toenmalige TNT.

Nu het bod op TNTE vrijwel zeker op 9,50 euro komt te liggen, steekt de beurskoers van 4,70 euro voor PostNL wel heel schril af tegen de 7,40 euro van 10 maanden geleden. Het minste dat je kan zeggen is dat de splitsing van TNT behoorlijk wat aandeelhouderswaarde heeft vernietigd. En natuurlijk is het zo dat de zwakke operationele prestaties van PostNL, de zorgen rondom het pensioenfonds en de tijdelijke financieringszorgen de koers van PostNL geen goed hebben gedaan. Maar nu de laatste twee zaken opgelost lijken, er een bijzonder dividend zit aan te komen, met daarnaast al een regulier dividend dat richting de 10% gaat, vind ik PostNL een kandidaat voor verder koersherstel richtig 5,50 à 6,00 euro. Een aantrekkelijk potentieel rendement van 15 à 20%. Met PostNL kan je dus rustig overzomeren.

Leon Hillen
VermogensVisie Nederland

Disclaimer: privé long PostNL. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

2 gedachten over “Overzomeren met PostNL”

 1. Beste Leon,

  Een interessant artikel. Een vraagje nog: wanneer is de uitkering van het normale dividend en wanneer (eventueel) de uitkering van het bijzondere dividend?

  Vr. gr.,

 2. Beste Bep,

  POSTNL NV announced a cash dividend with ex-dividend date of 26-4-2012 and payable date of 08-05-2012. The declared cash rate is EUR 0.193.

  Het eventuele bijzondere dividend is een mogelijkheid zoals onlangs gemeld. Echter van een datum van uitkering of iets dergelijks is nog geen sprake. Hier zullen op termijn mogelijk nog mededelingen over worden gedaan en uiteraard ook pas als de overname van TNT Express volledig is doorgevoerd en PostNL haar belang ten gelde heeft gemaakt danwel cash ontvangen heeft van UPS.

  Met vriendelijke groet,
  VermogensVisie Nederland
  Frank Brandriet

  Disclaimer: privé long PostNL

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.