Netflix: advertenties gouden greep

Netflix ziet advertentie-inkomsten verdubbelen

  • Cijfers tweede kwartaal: omzet +16%, winst +45%
  • Het abonnement met advertenties blijkt een gouden greep
  • Netflix maakt steeds groter verschil met lineaire TV, Google en Meta

Financiële resultaten zijn indrukwekkend
Door de hoge waardering van het aandeel op de beurs zijn presentaties van kwartaalcijfers door Netflix altijd spannend. Weet de streamingsdienst opnieuw de hoge verwachtingen waar te maken? In het tweede kwartaal was dat zeker het geval. Het management is er open over dat het aantal nieuwe abonnees minder hard groeit dan voorheen, maar weet steeds meer adverteerders aan zich te binden.

De omzet van Netflix in het kwartaal nam met 16% toe, geholpen door een zwakkere Amerikaanse dollar. Abonnementsgelden uit regio’s met een sterkere munt tellen daardoor onderaan de streep extra mee. Het was echter niet de omzet, maar de operationele winstmarge die alle aandacht trok. De verbetering van 27% naar 34% is niet alleen in absolute zin erg sterk, maar ook ongeëvenaard in het medialandschap. Mede daarom liep de winst onderaan de streep op met 45% op jaarbasis. Het verschil wordt gemaakt door advertentie-inkomsten, waarvan Netflix verwacht dat die over heel 2025 zullen verdubbelen.

Advertenties maken het verschil
Netflix trekt adverteerders over de streep met een combinatie van kwaliteit, prestatie en schaal. Veel minder dan op andere internetplatformen bestaat bij de marktleider op streamingsgebied de twijfel of bezoekersaantallen door een AI-bot kunstmatig worden aangejaagd. Door voortdurend nieuwe kaskrakers te programmeren én meer te investeren in liveverslag van sportevenementen is de kijktijd bovendien hoog. Tel daarbij op dat Netflix door data-analyse steeds beter in staat is om toegang te geven tot de gewenste doelgroep en het succes is verklaard.

Importheffingen op buitenlandse producties?
Door de sterke cijfers en het ophogen van de doelstellingen is er nauwelijks aandacht voor de mogelijke importheffingen op buitenlandse films en series, waar president Trump mee heeft geschermd om de arbeidsmarkt in Hollywood te beschermen. Als die heffingen worden ingevoerd zijn producties als het Zuid-Koreaanse Squid Game minder rendabel. Netflix is zich er terdege van bewust en benadrukt dat verreweg het grootste deel van de investeringen in de VS worden gedaan, met een grote bijdrage aan de maatschappij.

Lange-termijnbeleggers blijven aan boord
De koers van het aandeel Netflix is in het afgelopen jaar met bijna 100% gestegen, waardoor de beurswaarde van ruim $500 miljard nu groter is dan die van concurrenten Disney, Comcast en Warner Bros Discovery bij elkaar. De kleine daling van 2% gisterenavond in de nabeurshandel op Wall Street doet daar niets aan af. Het risico is evident: als investeringen in nieuwe content een keer niet de gewenste kijkersaantallen opleveren, dan liggen grootschaligere winstnemingen op de loer. Vooralsnog echter houden de meeste lange-termijnbeleggers hun aandelen Netflix stevig vast door het uitzicht op bovengemiddelde groeicijfers en een verdubbeling van de advertentie-inkomsten.

Geschreven door eToro-marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.