Na de publicatie van de vorige kwartaalcijfers steeg het aandeel van softwaregigant Microsoft in oktober voorbij zijn All Time High. Niets bijzonders zou men zeggen, want dat gebeurde de laatste tijd op de Amerikaanse beurs wel met meer beleggingen. In het geval van Microsoft was het echter wel bijzonder. De vorige top betrof immers nog een piek uit het gouden dotcom-tijdperk; december 1999 om precies te zijn. De koers tikte toen ruim 59 dollar aan.
Wie had dat in 2009 kunnen denken? Microsoft leek toen uitgespeeld als technologiegigant. De MP3-speler van Microsoft werd door de iPod van Apple van de kaart geveegd en de zoekmachine Bing was kansloos tegen Google. Bovendien daalde in dat jaar voor het eerst in het bestaan de omzet van Microsoft. De koers tikte dat jaar een hopeloze 15 dollar aan. De waaghals, of ziener, die toen besloot het aandeel te kopen is daar de afgelopen jaren ruimschoots voor beloond. De koers verviervoudigde! Zelfs beurslieveling Facebook kan daar niet aan tippen. Het spectaculaire herstel bracht Microsoft weer terug aan de top: na Apple en Alphabet is het nu het derde bedrijf ter wereld gemeten in marktkapitalisatie. Daarmee is Microsoft groter dan bijvoorbeeld Amazon, Facebook of ExxonMobil.
En dat terwijl Microsoft onderweg nog een behoorlijke misstap beging. Het kocht de mobiele tak van Nokia voor het niet onaardige bedrag van 9,4 miljard dollar om het in de jaren erna weer volledig te moeten afschrijven. De opmars van Microsoft vond plaats onder leiding van de nieuwe topman Satya Nadella. Hij transformeerde Microsoft van een op de pc-markt gericht technologiebedrijf naar een Cloud gigant.
Microsoft rapporteerde over het afgelopen kwartaal iets meer omzet en winst dan vorig jaar. De meeste groei was opnieuw afkomstig van de cloud. De omzet was 24,1 miljard dollar, 1 procent meer dan vorig jaar. De nettowinst steeg met 4 procent naar 5,2 miljard dollar. Zowel omzet als winst viel hoger uit dan door analisten vooraf was verwacht.
De overname van LinkedIn ter grootte van 26 miljard dollar is afgerond. Het leverde een bijdrage van 228 miljoen aan de omzet van Microsoft over het afgelopen kwartaal. Belangrijker was de omzettoename van de cloud business. De omzetgroei van Azure bedroeg maar liefst 93 procent ten opzichte van een jaar eerder. De totale omzet op cloud gebaseerd bedroeg 6,9 miljard dollar over het afgelopen kwartaal. Inmiddels is Microsoft de tweede Cloud speler in de wereld, na Amazon, maar wel ver voor op de rest.
Ondanks deze enorme groei kan de Cloud business de teruggang van de pc-markt niet volledig compenseren. Daar kan de enorme marge op Azure niet zo veel aan veranderen. Wel is deze marge fors hoger dan die van concurrent Amazon Web Services. Het marktaandeel van Azure is nog behoorlijk minder, maar analisten geven Microsoft een goede kans de achterstand op Amazon goed te maken. Microsoft investeert dan ook voluit in de Cloud business.
De opmars van het aandeel was echter niet alleen aan Azure te danken. Sinds 1999 spendeerde Microsoft 175 miljard dollar (!) aan de inkoop van eigen aandelen. Dat was aanzienlijk meer dan wat nodig was om het aandelen optieprogramma te kunnen bekostigen. Microsoft kocht 5,5 miljard aandelen op, terwijl voor het optieprogramma eigenlijk maar 2,9 miljard nodig was. Een tweede reden dus achter de opmerkelijke stijging van het aandeel.
De grote vraag voor de komende periode is echter of de stijging afkomstig uit de cloud voldoende is om de teruggang van de pc-business te compenseren. Het lijkt voor Microsoft een race tegen de klok.
Dat het bedrijf niet stilstaat, bewijzen de meest recente ontwikkelingen. Zo is Microsoft inmiddels via Cortana actief in de Artificiële Intelligentie en heeft het ook de markt voor 3D-printers betreden. Als Tech gigant kun je immers niet achterblijven.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Microsoft in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer