Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Microsoft is weer koploper

Het zal weinigen opgevallen zijn, maar afgelopen week was Microsoft voor het eerst sinds 1998 weer het bedrijf met de hoogste marktkapitalisatie ter wereld. Het is de bekroning van een langjarig transformatieproces dat is ingezet door Satya Natella. Hij is erin geslaagd het traditionele Windows en Office softwarebedrijf te stabiliseren. Tegelijkertijd heeft hij Microsoft omgetoverd tot een leidende partij in the Cloud.

Het mag niemand verbazen als Microsoft over niet al te lange tijd weer de absolute nummer 1 in de wereld zal zijn. Daar waar een nieuwe toekomst dit bedrijf toelacht heeft de huidige nummer 1 het juist moeilijk met die toekomst. Apple heeft sinds de presentatie van de laatste kwartaalcijfers ruim $ 200 miljard aan marktkapitalisatie verloren. Beleggers verliezen geleidelijk hun vertrouwen. Het is duidelijk dat de markt voor smartphones nu wel voldragen is. De komende jaren zullen er minder en minder iPhones over de toonbank gaan. Vooralsnog kan Apple die teruggang compenseren door steeds hogere prijzen voor het toestelletje te vragen. Het is nog maar de vraag hoelang zelfs de meest trouwe iPhone-fan de stelselmatige prijsverhogingen zal accepteren.  Tim Cook en de zijnen hebben daar waarschijnlijk ook hun twijfels over. Ze trokken fel van leer toen president Trump suggereerde dat ook de iPhone getroffen gaat worden door verhoogde tarieven voor importen uit China.

Dat Apple zelf ook worstelt met de toekomst van de iPhone blijkt  uit de mededeling dat er in de toekomst verkopen van producten als de iPhone of iPad niet meer afzonderlijk vermeld worden. Voor Apple is de grote uitdaging een waardige en winstgevende opvolger te vinden. Zoals gezegd heeft Microsoft die opvolger al in huis. Volgens Goldman Sachs heeft the Cloud een geweldig groeipotentieel. Deze markt kan een omvang bereiken van maar liefst $ 650 miljard. Op dit moment heeft die markt een omvang die de 10% van het geschatte potentieel niet te boven gaat. Het is, zoals gezegd, te danken aan Satya Natella dat Microsoft nu zo prominent en sterk is in the Cloud. Hij besloot om het bedrijf niet langer te bouwen rondom het Windowsproduct. Hij nam in 2016 het opzienbarende besluit om de database software ook te laten draaien op Linux, het open source operating system. Ooit omschreef Steve Balmer open source software als de kanker van de software-industrie.

Microsoft 0.1.png

Microsoft is veranderd, zoveel is duidelijk, maar niet alles uit het verleden is definitief achter gebleven. Het blijft verschillende producten en diensten bundelen om zo de concurrentie te slim af te zijn. Zo begon Microsoft concurrentie te ondervinden van Slack, een cloud gebaseerde groupware, dat als communicatiehulpmiddel ingezet wordt. Via chatgesprekken wordt de samenwerking in groepen en teams bevorderd. Daarom ontwikkelde het een eigen versie van Slack en verstopte die gratis in de Cloudversie van Office 365. Iets dergelijks doet het ook met Azure, het Cloudplatform dat de rechtstreekse concurrentie aan moet met Amazon Web Services. Azure doet het commercieel minder dan Office 365. Door één licentie te plakken op beide diensten is Microsoft erin geslaagd de groei van Azure fors te versnellen.

De sterke positie van Microsoft in the Cloud is overigens niet helemaal zonder risico. Samen met Amazon heeft Microsoft ongeveer 70% van de markt voor Cloudinfrastructuur en Cloudplatforms. Dat is misschien toch iets teveel van het goede als je bedenkt dat zeer veel andere bedrijven afhankelijk zijn van die twee aanbieders! Dat kan toezichthouders tot actie manen. Voorlopig is er echter nog geen vuiltje aan de lucht en is Microsoft terug aan de top!

Auteur: Cor Wijtvliet

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *