Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Kopen of verkopen?

De veilingsite Ebay stelt gebruikers in staat goederen te verhandelen via internet. Ebay heeft meer dan 100 miljoen gebruikers. De online marktplaats werd in 1995 opgericht in San José, Verenigde Staten. Het was de bedoeling om kopers en verkopers op één internetplatform bij elkaar te krijgen. Ebay is inmiddels uitgegroeid tot ’s werelds grootste handelsplaats.

Met vestigingen in o.a. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland, China, Australië en India is het business model zeer succesvol gebleken. Ondanks het barsten van de internetbubbel bleef Ebay’s economische betekenis explosief groeien. Net als bijvoorbeeld Amazon.com is Ebay als één van de winnaars uit het internettijdperk tevoorschijn gekomen.

In 2002 kocht Ebay de online betaaldienst PayPal voor 1,4 miljard dollar in aandelen, nadat bleek dat al 54 procent van de eigen gebruikers PayPal gebruikte. In 2004 werd in Nederland Markplaats gekocht voor een bedrag van 225 miljoen euro.

Ebay heeft recent de derde kwartaalcijfers gerapporteerd. De onderneming boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van 3,44 miljard dollar, 15 procent meer dan in de zelfde periode een jaar geleden. De winst steeg met 14 procent tot 718 miljoen dollar, beter dan de verwachtingen van analisten.

Ebay is al jaren bekend vanwege zijn wereldwijde activiteiten als online ‘marktplaats’, maar die vlag dekt eigenlijk de lading niet meer. Ondanks het feit dat de inkomsten van de marktplaats afgelopen jaar sterk groeiden, is het dochterbedrijf PayPal, met een aandeel in de winst van 50 procent over het afgelopen jaar, dat binnen het bedrijf steeds meer aan belang wint. PayPal heeft inmiddels wereldwijd 117 miljoen gebruikers en het trackrecord is op zijn zachtst gezegd zeer goed.

De koers van het aandeel Ebay maakt een goed jaar door. De koers is sinds de jaarwisseling al met zo’n 50 procent gestegen tot 46 dollar (d.d. 15 november). De hoogste koers ooit was overigens 58 dollar in 2004. Het bedrijf heeft ruim 7 procent nauwelijks schulden. Over 2012 wordt een winstgroei van 15 procent verwacht en over 2013 van 16 procent. Op basis van die verwachting voor 2013 bedraagt de koerswinstverhouding nu 17. De onderneming keert geen dividend uit.

E-retail is ook in de Verenigde Staten aan een sterke opmars bezig. Inmiddels wordt ongeveer 11 procent van alle aankopen door consumenten via internet gedaan. Ebay is een zeer sterke speler in dit segment. Met het belangrijke vierde kwartaal voor de boeg, waarin Thanksgiving en de kerstaankopen vallen, is Ebay nog steeds een interessante koopkandidaat.

Zoals gezegd is PayPal verreweg het belangrijkste onderdeel van het bedrijf. Hier zit de groei van het bedrijf. PayPal stelt retailers in de gelegenheid credit en debit card charges in een paar minuten uit te voeren. PayPal maakt het gebruikers mogelijk te betalen door slechts een e-mailadres en wachtwoord op te geven in plaats van credit card gegevens online in te voeren. Hiermee stimuleert PayPal een zogenoemde ‘cashless’ society, waarbij consumenten alleen nog maar betalen via credit- en debitcards in plaats van met cash of checks. Voor de betaler is de dienst overigens gratis, maar de verkoper betaalt ongeveer 3,5 procent provisie over het overgeschreven bedrag. PayPal gaat nu ook een samenwerkingsverband aan met Discover Financial Services. Daardoor kunnen klanten van PayPal terecht bij retailers die een Discover card accepteren.

Het aandeel is niet goedkoop, maar dat is geen enkel aandeel in deze groeisector. Mede door de aanwezigheid van PayPal is Ebay in mijn ogen een interessante speler om te kunnen profiteren van de snelle groei van E-retail.

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa evenmin. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.