Klussen na de feestdagen

Nu de feestdagen weer voorbij zijn, is menig vader/man weer aan het werk gezet. Vaak worden met deze feestdagen doe-het-zelf gereedschappen cadeau gegeven. Een van de bedrijven die hiervan profiteert is het Amerikaanse bedrijf Stanley Black and Decker.

Stanley Black and Decker is een fusie bedrijf tussen Stanley Works en Black and Decker. Beide bedrijven waren voor de fusie al meer dan 100 jaar actief op dezelfde markt, voordat ze in 2010 zijn gefuseerd. Stanley is uiteraard bekend bij vrijwel iedereen dankzij het ‘Stanley Mes’. Hetgeen al jaren een begrip is bij iedere professionele en hobbyklusser. Black and Decker dankt haar naam aan de bekende boormachines.

Het hoofdkantoor van Stanley Black and Decker is gevestigd in Noord Amerika te New Britain. Met vestigingen verspreid over Latijns-Amerikaan, Noord-Amerika, Zuidoost Azië, China, het Midden Oosten en Europa telt het bedrijf 17.000 werknemers, die samen goed zijn voor een omzet van meer dan $ 10 miljard.

Maar het bedrijf is natuurlijk meer dan alleen maar messen en boormachines. Stanley Black and Decker bestaat uit drie divisies. De eerste divisie is de divisie Bouw and Doe-het-zelf. Deze divisie bestaat uit 2 afdelingen handgereedschappen en power gereedschappen. Onder handgereedschappen vallen onder andere de ‘stanley’messen, schroevendraaiers, boormachines en meetlinten. Maar ook valt hierbij te denken aan boortjes, zaagbladen, handschoenen en handleidingen. De afdeling Power gereedschappen is gericht op het professionele segment. Het betreft gereedschappen die bedoeld zijn voor het ‘echte’ werk. De divisie is goed voor ruim 60% van de omzet.

Naast de Bouw en Doe-het-zelf divisie heeft Stanley Black and Decker ook een divisie Industrieel. De divisie houdt zich bezig met de fabricage van gereedschappen voor een hele reeks uiteenlopende industrieën zoals de auto-industrie, luchtvaartindustrie, maar ook landbouw- en mijnbouwindustrie. Binnen deze divisie wordt niet alleen gespecialiseerd gereedschap geleverd, maar tevens gezorgd voor de technische en logistieke ondersteuning hiervan.

De derde divisie is de divisie beveiliging. Deze divisie wordt onderverdeeld in drie afdelingen, waarbij de afdeling ‘Machinal Access Solutions’ zich bezig houdt met het vervaardigen van sleutels, deursloten, hangsloten, scharnieren en automatische deuren.  De afdeling ‘Stanley Convergent Security Solutions’ ontwikkelt, installeert en onderhoudt systemen voor kantoren en grote commerciële instellingen die inbraak- en brandpreventie integreren met videobewaking, toegangcontroles en systeembeheer.

Stanley Black and Decker is het gebied van veiligheid één van de grootste commerciële dienstverleners. De afdeling ‘Healthcare Solutions’ ontwikkelt producten, die worden gebruikt in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, zoals sensoren en registratieapparatuur die waken over de veiligheid van patiënten.

September 2011 heeft Stanley Black and Decker, buiten de fusie tussen Stanley Works en Black and Decker, met het Zweedse Niscayah (bedrijf wat technische beveiligingsoplossingen biedt) haar grootste fusie afgerond. De kostensynergie moet een besparing van $ 80 miljoen opleveren.

Resultaten Stanley Black and Decker
Resultaten Stanley Black and Decker

Bron: http://phx.corporate-ir.net/External.File?t=1&item=VHlwZT0yfFBhcmVudElEPTQ2ODA1MDJ8Q2hpbGRJRD00NTAxNjg=

Stanley Black and Decker heeft een lang Track Record. Het bedrijf blijft voortdurend groeien. Voor 2012 wordt zelfs een omzet van $ 11,9 miljard verwacht met een opbrengst per aandeel (EPS) van $ 6,00.

Opmerkelijk is dat het bedrijf de laatste 44 jaar haar dividend jaarlijks heeft verhoogd.

Stanley Black and Decker heeft een sterke vrije Cashflow. De vrije Cashflow bedraagt gemiddeld 133% van het netto inkomen.

Track record Black and Decker
Track record Black and Decker

Bron: http://phx.corporate-ir.net/External.File?t=1&item=VHlwZT0yfFBhcmVudElEPTQ2ODA1MDJ8Q2hpbGRJRD00NTAxNjg= 

De EBITDA, een maatstaf die gebruikt wordt voor de berekening van de winst die een onderneming haalt met haar operationele activiteiten zonder dat hier kosten en opbrengsten van de financiering in verwerkt zitten, zit al jaren in een range van 12%-15%.

De huidige koers van Stenley Black and Decker bedraagt $ 70,79 en heeft hiermee een verwachte  koers/winstverhouding voor 2012 van 11,8. (zie voor meer informatie over de interpretatie van deze gegevens: https://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beter-een-aandeel-in-de-hand/).

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op value fondsen, wil ik u graag verwijzen naar de website www.valuestarsnewsletter.com of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)  Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.