Afgelopen weekeinde brak er paniek uit bij de regering van Nieuw Zeeland en bij het management van Fonterra. Dat is de grootste producent van melk en melkproducten van het land met een omzet van $ 16 miljard. De paniek was zo groot, dat de overheid maar liefst 60 ambtenaren in het weekeinde aan het werk zette om erger te voorkomen.
Babyvoeding
Wat was het geval? Vanuit China en Rusland sijpelden berichten binnen over besmetting en vervuiling van zuivelproducten als babyvoeding en sportdranken. Die vervuiling zou mogelijk tot botulisme kunnen leiden. De bron van de besmetting zou een lading van 38 ton wei proteïne zijn. Ongeveer 17 hiervan was gebruikt bij de productie van babyvoeding door afnemers in New Zeeland zelf en in Australië. De rest is verkocht aan buitenlandse partijen als Coca cola en het Chinese Hangzou Wahaha. Het zou in totaal om acht afnemers gaan, waaronder de dochter van het Nederlandse Nutricia, Karicare. Die dochter exporteert onder andere naar Thailand.
Verbod
De reacties uit China en Rusland logen er niet om. Beide landen kondigden een importverbod af van zuivelproducten uit Nieuw Zeeland. Rusland ging daarbij verder dan China. Voor de Russen geldt een totaalverbod. De Chinezen hebben een lijst van Fonterra producten opgesteld die het land niet in mogen of pas na een intensieve controle. De voorzichtigheid is goed te begrijpen, zeker in China. Nog niet zolang geleden stierven in dat land zes baby’s als gevolg van besmette babyvoeding. Het leidde tot grote onrust in het land. Toeval of niet, maar de besmette zuivelproducten waren afkomstig van het bedrijf Sanlu. Die had melanine toegevoegd. Fonterra had toentertijd een groot belang in dat bedrijf. Dit geruchtmakende incident was voor de Nieuw Zeelanders aanleiding om een tijd lang af te zien van de introductie van eigen merken op de Chinese markt. Er was sprake van veel reputatieschade. Pas in de loop van dit jaar introduceerde Fonterra het eigen merk Animus op de Chinese markt. Het zag zich wel gedwongen de Chinese overheid ervan te overtuigen, dat restanten van landbouwgif in de melk geen gevaar voor de consument opleverde.
Schade
En dit keer draait het weer om reputatieschade. Als alles verkeerd gaat dan zullen ook landen als Maleisië, Thailand, Vietnam en Saoedie Arabië een boycot van zuivelproducten uit Nieuw Zeeland uitroepen. Bedrijven die besmette wei van Fonterra hebben gekocht, exporteren ook naar genoemde landen.
Er staat voor Nieuw Zeeland veel op het spel. Zuivel en zuivelproducten vormen met 25% een belangrijk onderdeel van de export van het land. De waarde ervan bedraagt ongeveer $ 9,4 miljard. De export is op haar beurt goed voor meer dan 30% van het bruto nationaal product. China importeert ongeveer 90% van zijn melkpoeder ter waarde van $ 1,9 miljard uit Nieuw Zeeland. Een langdurig importverbod zou de economie van het land veel schade kunnen berokkenen, zeker als andere Aziatische landen het Chinese voorbeeld zouden gaan navolgen. In een reactie op het slechte nieuws daalde de Kiwi, de Nieuw-Zeelandse dollar, maandagochtend van 79,3 cent in de dollar naar 76,92 cent.
Kant
Er zit echter nog een andere kant aan het verhaal. De Chinese productie van zuivel is absoluut ontoereikend om aan de vraag te voldoen. Bovendien wordt het binnenlands product gewantrouwd en betalen consumenten liever een premie voor een goed en betrouwbaar buitenlands product. Een langdurige importstop van Nieuw-Zeelandse producten zal de prijzen voor zuivelproducten omhoog jagen in Azië, maar waarschijnlijk ook in dit deel van de wereld. De Chinezen en ander boycotters zullen waarschijnlijk in Europa gaan winkelen. Maar ook hier is een relatieve schaarste aan zuivelproducten en een stijgende vraag zal daarom de prijzen doen stijgen. Een Frans bedrijf als Danone, met zijn Nederlandse dochter Nutricia, zal hier van kunnen profiteren.
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Start met Automatisch Beleggen
Het coronavirus houdt de wereld sinds begin dit jaar in spanning. De effecten op het dagelijks leven zijn tot dusver op veel plaatsen aanzienlijk geweest. Nu lanceert een aanbieder voor het eerst een ...
Tesla, het meest waardevolle autobedrijf ter wereld, trotseerde de sceptici opnieuw met de klinkende cijfers.
Intel is een van die techreuzen uit de 20ste eeuw die in de 21ste eeuw moeite heeft ontwikkelingen bij te benen.
Thuiswerken is inmiddels meer regel dan uitzondering en lijkt van blijvende aard. Werkend Nederland heeft haar draai gevonden.
Wat een flauwekul. Het is onbegrijpelijk dat sommigen nog steeds nieuws plakken aan een gebeurtenis, in dit geval de daling van de NZ Dollar. Een 3 cent daling is niet een ongewone, deze vloeit voort uit golf 5, waarna een correctie het af maakt, de 3 cent zit zo in het vizier . De gebeurtenis volgt altijd nog voor het ‘nieuws’, maar voor het gemak draait men dit om want anders wordt het zo moeilijk om te begrijpen….