Jacht op aandelen Apple

Maandag 12 augustus maakte de bekende raider of aandeelhouderactivist Carel Icahn via een tweet wereldkundig, dat hij een groot belang had genomen in Apple. Het bedrijf was volgens hem ondergewaardeerd en daar had hij een hartelijk gesprek over gevoerd met Tim Cook, de CEO van Apple. In een reactie op het nieuws steeg de koers van het aandeel met bijna 5% naar het hoogste niveau in een halfjaar.

Activisme

Het is een bekende reflex van de markt als mensen als raiders als Carl Icahn, Bill Ackman of Geoge Soros bekend maken, dat ze een nieuw slachtoffer hebben gevonden. Veel beleggers sluiten zich hier bij aan in de hoop, dat deze raiders erin zullen slagen om de koers van het aandeel snel omhoog te jagen of het bedrijf te dwingen stappen te nemen om de winstgevendheid te verhogen.
Het zogeheten aandeelhoudersactivisme neemt in de VS weer toe, nu veel hedge funds hun belangen in goud hebben afgebouwd en op zoek zijn naar nieuwe grazige weiden. Niet alleen Icahn heeft bekend gemaakt een groot belang in Apple opgebouwd te hebben, maar Soros heeft recentelijk ook een belang opgebouwd in Apple, en ook in het noodlijdende J.C. Penny waar tot deze week collega raider Bill Ackman de scepter zwaaide. Volgens dataleverancier HFR hebben raiders in dit jaar $ 84 miljard achter zich om hun eisen kracht bij te zetten. In 2012 was dat ‘nog slechts ‘ $ 47 miljard.

Corporates

Het ziet er naar uit, dat het aandeelhoudersactivisme van karakter aan het veranderen is. Tot voor kort verklaarden raiders de oorlog voornamelijk aan middelgrote bedrijven met een in hun ogen slaperig management. Dat doen ze nog steeds, maar nu zoeken ze hun prooi ook onder de grote corporates. In het najaar van 2012 deponeerde Bill Ackman een eisenlijstje bij Procter& Gamble, een bedrijf met een marktkapitalisatie van $ 200 miljard. Hij eiste onder meer het hoofd van de toenmalige ceo. Die vertrok in mei van dit jaar.

Nu probeert Carl Icahn op zijn beurt de leiding van Apple ertoe te bewegen goedkoop geld te gaan lenen om daarmee op grote schaal eigen aandelen te gaan inkopen om zo de koers van Apple te steunen. Dit verzoek of liever gezegd deze eis doet wat vreemd aan. Eerder dit jaar had het management van Apple al $ 100 miljard gereserveerd voor inkoop eigen aandelen en voor dividenden voor beleggers.

Bemoeienis

De timing van Carl Icahn om zijn belang in Apple bekend te maken mag er zijn. Volgens analisten zal Apple in september een reeks nieuwe producten introduceren. Icahn is daarom waarschijnlijk uit op een dubbelslag. Nieuwe productaankondigingen zullen waarschijnlijk de koers al omhoog duwen. Dat zal zeker gebeuren, als Apple nog eens op grote schaal eigen aandelen gaat inkopen.
De grote vraag is of Icahn’s bemoeienis met Apple zich daartoe zal beperken of dat hij ook zal proberen blijvend invloed in het management te krijgen. Dat is niet ondenkbaar, gelet op het verleden van de raider. De risico’s om een grote corporate op de knieën te krijgen zijn veel groter dan bij een doorsnee bedrijf. Zo lanceerde raider Bill Ackman een ingrijpend hervormingspan voor J.C. Penny, de kledinggigant. Zijn plannen werden een gigantisch fiasco en met pek en veren overladen werd hij door medebestuurleden het bedrijf uitgejaagd. Michael Dell, oprichter van Dell Company, heeft tot dusverre geweigerd om met Icahn te onderhandelen.

Termijn

Naar mate de bedrijven groter worden, zal het verzet tegen raiders groter worden. Dat is niet ten onrechte. Het is nog maar de vraag of het werk van deze activisten ook goed is voor de opgejaagde bedrijven. Daar heeft de jury zich nog geen oordeel over gevormd. Volgens de activisten doen ze nuttig werk door het management van het bedrijf scherp te houden. Daar profiteert niet alleen de belegger van, maar het hele bedrijf. Tegenstanders zijn echter de mening toegedaan, dat mensen als Icahn, Ackman of Soros alleen maar op korte termijn gewin uit zijn. Daartoe dwingen ze hun slachtoffers om ongeoorloofde risico’s t nemen, zodat het bedrijf in de problemen kan komen. Zodoende brengen ze schade toe aan de hele economie.

INVINCO

De wereld van vandaag wordt steeds gecompliceerder. Het wordt voor de doorsnee burger steeds moeilijker om ontwikkelingen en trends te duiden. INVINCO ziet het als een van haar taken haar cliënten te helpen om de wereld te blijven begrijpen.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.