Intel heeft weinig koerspotentieel

Donderdag 14 januari 2016 presenteerde technologiereus Intel zijn cijfers over het 4de kwartaal van 2015. Aan de vooravond van de presentatie stegen de koersen van menig technologiefonds. De hoop was dat Intel mooie cijfers zou presenteren en daarmee een positieve toon zou zetten voor de rest van het nog jonge cijferseizoen.

Het heeft echter niet zo mogen zijn. Intel presteerde over het afgelopen 4de kwartaal van 2015 naar behoren, iets beter zelfs dan verwacht. De winst daalde iets minder dan voorzien en kwam uit op $ 3,6 miljard. De winst per aandeel bedroeg $ 0,74, waar analisten hadden gerekend op $ 0,63. De omzet steeg naar een waarde van $ 14,9 miljard.

Uit de cijfers blijkt ook dat de PC nog steeds terrein verliest. De divisie die halfgeleiders maakt zag zijn omzet met 1,2% dalen naar een waarde van $ 8,76 miljard. Deze divisie is goed voor 59% van de omzet van het hele bedrijf.

Dat hoge percentage onderstreept weer eens de zwakte van Intel. Het bedrijf leunt nog steeds te zwaar op de traditionele markt voor Pc’s. Dat is een krimpmarkt, zoals blijkt uit recente cijfers van onderzoeksbureau Gartner. Voor het eerst sinds 2008 zijn er wereldwijd minder dan 300 miljoen Pc’s en laptops verkocht. In het 4de kwartaal waren er dat 75,7 miljoen, een daling van maar liefst 8,3% ten opzicht van dezelfde periode in 2014.

Waar beleggers zeker vrede hadden met de kwartaalresultaten, waren ze allerminst te spreken over de guidance voor het lopende kwartaal. Volgens Intel is 2016 zwak van start gegaan en het bedrijf wijst ter verklaring naar Azië en in het bijzonder naar China. Economische onzekerheid daar brengt consumenten ertoe voorlopig af te zien van een nieuwe PC of laptop. Daarom zal de omzet niet uitkomen op $ 14,2 miljard zoals analisten graag zouden zien, maar slechts op $ 14 miljard. De teleurstelling bij de belegger gold waarschijnlijk minder de vooruitzichten van Intel zelf als wel het idee dat de wereldeconomie er minder goed voorstaat dan gehoopt. Intel is nog steeds een gezichtsbepalend bedrijf in de sector. Als een gezichtsbepaler de nabije toekomst met de nodige zorgen beziet, dan zegt dat ook iets over de vooruitzichten van de rest van de sector. Beleggers zijn bang voor een winstrecessie. Bedrijven hebben niet alleen moeite om de omzet echt te laten groeien, maar dat kan nu ook het geval blijken te zijn met de winst. Dat is een verre van prettig vooruitzicht.

Natuurlijk is men zich bij Intel er scherp bewust van de veranderende markt voor halfgeleiders. Het is er zich van bewust dat de markt voor smartphones en tablets grotendeels aan Intel is voorbijgegaan. Intel is dus druk bezig om die omissie weg te poetsten. Daarin is het bedrijf nog niet zo succesvol. Op de Capital Markets Day in november van 2015 betoogde het management dat er nog zeker $ 800 miljoen aan verliezen weggepoetst moeten worden in de divisie Mobile.

Los van Mobile heeft Intel voor zichzelf nog enkele ambities geformuleerd. Centraal daarbij staat the Cloud. Dit verschijnsel vraagt om enorm veel opslag van data in datacentra van bijvoorbeeld Microsoft en Amazon. Aanbieders van deze datacentra groeien stormachtig. De zeven grootsten groeiden in 2015 met gemiddeld 30%. Intel probeert met redelijk succes een graantje mee te pikken van deze groeimarkt. Intel is een belangrijke leverancier van halfgeleiders voor de servers waarmee deze dagcentra volgestouwd zijn. Dat is een lucratieve aangelegenheid, want zo kost de nieuwe halfgeleider Xeon het lieve sommetje van $ 7000 per stuk. Dat is zeven maal zoveel als de hoogste prijs voor een halfgeleider voor een PC. Over het laatste kwartaal groeide de Data Center Group met 5,3%. Dat is niet imponerend, maar dat was vooral het gevolg van een geweldig 4de kwartaal in 2014.

Intel verwacht dat the Cloud en daarmee de data centra de komende jaren explosief blijft groeien. Dat is te danken aan de snelle ontwikkeling van the Internet of Things (IoT). Toepassingen voor IoT nemen met de dag toe in bijvoorbeeld de auto, het transport of in de ontwikkeling van zoiets als the smart home. Al deze data gaan worden opgeslagen in the Cloud en Intel is een van de partijen die dat mogelijk moet en kan maken. Nu al is deze trend zichtbaar in de samenstelling van de omzet van de divisie Data Center Group (zie onder).

Intel hoopt niet alleen profijt te trekken van de explosie van data die in the Cloud moeten worden verwerkt. Het bedrijf ziet ook een groeimarkt in het verbinden van al die devices die samen the Internet of Things vormen. Ook deze markt begint zich geleidelijk te ontplooien, maar ook hier speelt Intel met een aandeel van amper 10% geen rol van betekenis. Dat moet veranderen, want het is een markt met een nog ongekend potentieel!

Intel denkt dat het geen vorm van wensdenken is. Het bedrijf is nog steeds in staat om veel meer te investeren in deze segmenten dan de gemiddelde competitie. Het probleem voor Intel is dat al deze aantrekkelijke vergezichten deels nog toekomstmuziek zijn. De harde realiteit van alledag is dat er steeds minder PC’s verkocht worden en de halfgeleider voor de PC/laptop is nog steeds de kern van het bedrijf. Dat betekent onzes inziens dat de koers van het aandeel de komende maanden weinig opwaarts potentieel heeft. Het heeft evenmin veel neerwaarts potentieel omwille van de programma’s voor terugkoop van eigen aandelen en het groeiend dividendrendement dat in 2016 zal uitkomen boven 3%. Onder deze omstandigheden denken we dat een Houdenadvies op zijn plaats is!

Figuur 1 Kerncijfers Intel

Gratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.