Bij zijn aantreden als nieuwe ceo van Microsoft verklaarde de Fin Satya Nadella, dat in de IT sector er geen waardering bestaat voor geschiedenis of traditie. Het enige wat telt is innovatie. De opmerking was niet lukraak en kwam ook niet uit de lucht vallen. In de laatste jaren van zijn voorganger Steve Balmer was Microsoft in de ogen van de doorsnee buitenstaander verworden tot een dinosaurus.
Met enig gevoel voor overdrijving zou je kunnen stellen dat na 40 jaar de hoeksteen van het bedrijf nog steeds dezelfde was en wel het Windows operating system, waaronder bijvoorbeeld programma’s als Word en Excel draaien. De meeste producten, die onder Windows draaien, zijn echter niet compatible met het iOS systeem van Apple en het Android Systeem van Google. Gelet op de immense populariteit van Apple en Google had Microsoft zich door deze opstelling min of meer buiten spel gezet. Nog niet zo lang geleden domineerde het bedrijf van Bill Gates de wereld van de computer. Maar liefst 90% van alle computing devices draaiden onder Windows. Door toedoen van vooral Steve Jobs van Apple is het aantal computing of mobile devices geëxplodeerd. Microsoft heeft die markt nagenoeg volledig gemist en nu draait nog slechts 11% van alle devices onder Windows. Dat percentage zal waarschijnlijk verder dalen, omdat de verkoop van Pc’s en laptops al enkele jaren stevig onder druk staat.
Bij zijn aantreden kon Nadella niet anders dan concluderen dat de kern van het bedrijf langzaam maar zeker zou afsterven als er niets gebeurde. Hij zag het daarom als zijn eerste en voornaamste taak om nieuwe producten te ontwikkelen die niet langer automatisch onder Windows draaien maar ook onder iOS en Android. Nog in zijn eerste jaar kocht hij daarom twee bedrijfjes die apps maken voor iOS en Android smartphones en tablets. Om meer jonge mensen aan het merk Microsoft te binden kocht hij ook nog Mojang, bekend van de game Minecraft, een van de best verkopende computerspellen van dit moment.
Succes komt echter niet vanzelf, want Microsoft presenteerde over het laatste kwartaal tegenvallende cijfers. Die cijfers onderstreepten eigenlijk wel het gelijk van Nadella. Vooral de traditionele onderdelen van het bedrijf deden het slecht en dat resulteerde in een winstdaling van maar liefst 11%. Daarmee was de toon wel gezet. Microsoft had nog een lange weg te gaan. Ter verdediging van zijn bedrijf kon de Fin wel wijzen op zeer ongunstige valutaverhoudingen en problemen in China en Rusland. De overheid in beide landen zint op middelen om de afhankelijkheid van Westerse software te verminderen.
Een geluk was weer wel, dat door dat zwakke kwartaal het verwachtingspatroon voor het eerste kwartaal van 2015 omlaag ging. Mede door de lage verwachtingen kon Microsoft veel beter dan de verwachte cijfers presenteren. Ook in dit kwartaal zette de neergang van Windows verder door. De divisie Devices & Consumer Licensing zag zijn omzet met 24% teruglopen. Er was echter ook goed nieuws te melden en dat kwam vooral uit de hoek van Cloud computing. Microsoft heeft zich ten doel gesteld om een prominente rol in Cloud computing te worden. Het ziet er naar uit dat het bedrijf hierin geslaagd is. Een week voordat Microsoft zijn kwartaalcijfers naar buiten bracht meldde Jeff Bezos van Amazon, dat de omzet van Amazon Web Services (AWS) over het eerste kwartaal 2015 op $ 5 miljard was uitgekomen. Nadella kon echter melden dat de omzet van Commercial Cloud voor het zevende kwartaal op rij gestegen was. In het afgelopen kwartaal was de omzet uitgekomen op $ 6,3 miljard. Hiermee lijkt Microsoft markleider in dit deel van de markt. Het is bovendien een nieuwe markt die nog lang niet verzadigd is en in hoog tempo zal blijven groeien. Zo verdubbelde bijvoorbeeld in een jaar tijd het gebruik van het programma Windows Azure.
Een lichte tegenvaller was te melden bij Phone hardware. Met de verkoop van de smartphone Lumina gaat het minder voortvarend dan gehoopt. Weliswaar werden er 18% meer toestelletjes verkocht dan een jaar geleden, maar van kwartaal op kwartaal was er sprake van een lichte tegenvaller. Tegenvallende verkopen en hoge kosten voor dit voormalig Nokiaonderdeel maakt dat Phone hardware nog geen break-even resultaat zal laten zien in 2015. Wel is het bedrijf erin geslaagd de kostenstructuur bij Phone structureel met $ 2,5 miljard te verlagen. Hier komen we bij een ander opvallend wapenfeit van Nadella. Onder zijn bewind is er veel meer aandacht voor kosten en het in balans houden van besparingen en investeringen. Daardoor ontwikkelen de marges zich weer positief. Onder Balmer waren kostenoverschrijdingen aan de orde van de dag.
Over de nabije toekomst is Microsoft erg terughoudend. Het bedrijf wijst op de gevaren van een te sterke dollar, maar ook op de aanhoudende problemen in China en Rusland. In Japan lijkt een kopersstaking uitgebroken, aldus Nadella. De gevaren die hij opsomt zijn reëel, maar hij vergeet er wel bij te vertellen dat de nieuwe kostendiscipline al een behoorlijk tegenwicht biedt. Het lijkt erop dat de opvolger van Steve Balmer de verwachtingen bewust tempert om in tweede instantie mooie cijfers te presenteren.
Figuur 1 Kerncijfers Microsoft
Dankzij Nadella lijkt Microsoft in korte tijd het imago van dinosauriër van zich afgeschud te hebben. Het bedrijf lijkt ook minder in zichzelf gekeerd. Dat wil allemaal niet zeggen dat alle problemen definitief tot het verleden behoren. Microsoft blijft kampen met een teruglopende belangstelling voor zijn Windows familie en het is nog niet duidelijk waar de bodem van het dal ligt. Misschien dat Windows 10 aan de teruggang een einde kan maken. Zeker is wel, dat Microsoft een krachtige speler is in Cloud computing, zoals gezegd een segment dat belangrijk is voor de toekomst van het bedrijf. Dat wordt misschien nog onvoldoende onderkend! Vandaar ook dat de koerswinstverhouding van 16,5X voor 2016 zo laag is. Misschien is nu het moment wel daar om in te stappen. In onze opinie is het aandeel geschikt voor zowel de defensieve, als gebalanceerde en offensieve portefeuille.
Nadella neemt Microsoft op de schop
Koers: $ 46,08
• Aandeel is geschikt voor de defensieve, de gebalanceerde en de offensieve portefeuille
• Microsoft biedt een dividendrendement van 2% voor dit jaar
Gratis nieuwsbrief
ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Een verwijzing voor de titelfoto van Mike Mozart: https://flic.kr/p/qjTjQo