In HAL we Trust

De rederij Holland-Amerika Lijn werd in 1873 opgericht in Rotterdam. In 1989 werd de onderneming voor een bedrag van 1,2 miljard gulden verkocht aan het Amerikaanse Carnival Corporation & PLC. Met de overnamesom werd een investeringsmaatschappij gestart onder de naam HAL Holding NV. HAL Holding NV is gevestigd op Curaçao. Alle aandelen zijn in handen van HAL Trust, waarvan het vermogen beheerd wordt op de Bermuda Eilanden. Een deel van de aandelen van HAL Trust staat genoteerd aan de effectenbeurs Euronext in Amsterdam. HAL Investments is de Nederlandse investeringsmaatschappij van HAL Holding. De marktkapitalisatie bedraagt 12,3 miljard euro.

Het grootste deel, circa 68 procent, van de beursgenoteerde aandelen HAL Trust is in bezit van oprichtersfamilie Van der Vorm. De leiding was lang in handen van Martijn van der Vorm. Hij trad op 30 september 2014 na 21 jaar af als voorzitter van de Raad van Bestuur en werd lid van de Raad van Commissarissen. Zijn opvolger Melchert Groot was al 25 jaar werkzaam bij HAL toen hij CEO werd en hij was vanaf 2003 lid van de Raad van Bestuur. Hans Melchers (Melchemie, museum More) bezit circa 17 procent van de aandelen, waardoor er maar circa 15 procent vrij verhandelbaar is op de Amsterdamse effectenbeurs. Sinds de start is het beleggingsresultaat van HAL Trust erg goed, beter dan bijvoorbeeld dat van ‘goeroe’ Warren Buffet (Berkshire Hathaway). 

Naast investeringen in ondernemingen die affiniteit hebben met de Rotterdamse haven, belegt men ook in heel andere branches. HAL Investments streeft naar grote belangen in ondernemingen en wil daadwerkelijk invloed uitoefenen op het beleid.

De investeringsmaatschappij heeft de volgende grote belangen:

Beursgenoteerd:

  • Koninklijke Vopak (48,2 procent), de grootste onafhankelijke tankterminaloperator in de wereld.
  • Koninklijke Boskalis (40,3 procent), dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. Afgelopen maand kocht HAL 8,5 procent bij in de baggeraar. Waarschijnlijk is het daarmee basta (stockdividend daar gelaten); een volledige overname van Boskalis door HAL is niet de bedoeling.
  • Safilo Group (41,6 procent), een Italiaanse producent en distributeur van zonnebrillenen monturen.
  • SBM Offshore(16,1 procent) is actief op het gebied van de bouw, lease en exploitatie van drijvende opslag- en productieplatforms voor de olie-industrie (FPSO).
  • Optiekketen GrandVision(76,7 procent) met onderdelen zoals Pearle en EyeWish. In september 2014 besloot HAL circa 20 procent van GrandVision naar de beurs te brengen.

Medio 2018 bedroeg de beurswaarde van de belangen in beursgenoteerde ondernemingen 8,4 miljard euro.

Niet beursgenoteerde belangen:

  • AN Direct BV (82,7 procent); hoortoestellen.
  • Luchtvaart Flight Simulation Company FSC (83,8 procent); trainingsfaciliteiten voor piloten.
  • Anthony Veder Group (62,9 procent); maritiem transport, vooral gas tankers.
  • Atlas Professionals Holding BV (70 procent); internationaal uitzendbureau in de maritieme en olie- en gassector. Zou prima passen bij Brunel volgens analisten. Op een overname van Brunel door HAL wordt dan ook al langere tijd gespeculeerd.
  • Orthopedie Investments Europe BV (100 procent); orthopedische hulpmiddelen met dochters Livit BV en Auxilium GmbH.
  • Koninklijke Ahrend BV (100 procent); kantoorinrichter met ook het legendarische merk Gispen.
  • FD Mediagroep BV (99,2 procent); geeft onder andere Het Financieele Dagblad uit en exploiteert het radiostation BNR Nieuwsradio, alsmede internetsites.
  • Timber and Building Supplies Holland N.V. (78,1 procent); bouwmaterialen.
  • Broadview Holding BV (97,4 procent); kunststof bouwmaterialen met dochters Trespa International BV, Arpa Industriale SpA en Westag.
  • Coolblue (30,1 procent); webshop, winkelformule in consumentenelektronica.
  • DMF Investment Management BV (25 procent); hypotheken onder het label MUNT Hypotheken.
  • Floramedia Group BV (92 procent); database voor de tuinbouw.
  • Infomedics Groep BV (81 procent); factoring in de gezondheidszorg.

Medio 2018 bedroeg de boekwaarde van de investeringen in niet beursgenoteerde ondernemingen circa 1,3 miljard euro. Daarnaast beschikt HAL nog over onroerend goed in Seattle en een kas van ruim 1,9 miljard euro.

Op 29 augustus nabeurs maakte HAL Trust de nettovermogenswaarde bij het sluiten van het tweede kwartaal bekend. Zoals verwacht moest de investeerder over de eerste zes maanden van het jaar een daling hiervan melden. De waarde van de beleggingen en liquiditeiten daalde van 12,12 miljard euro per ultimo 2017 naar 11,56 miljard euro per 30 juni jongstleden. Dit is 141,46 euro per aandeel HAL Trust. De lagere waarde is vooral te wijten aan de koersdaling van Boskalis gedurende de eerste helft van dit jaar. Het effect hiervan voor HAL bedroeg 137 miljoen euro.

Over de eerste zes maanden van 2018 bedroeg de nettowinst 60 eurocent per aandeel. Voor heel 2018 wordt volgens Bloomberg een nettowinst van 5,01 euro per aandeel verwacht. Dat lijkt wat optimistisch gezien de winst over de eerste helft van dit jaar. Een koerswinstverhouding berekenen voor een investeringsmaatschappij heeft niet zoveel zin. Het dividendrendement bedraagt ongeveer 4,1 procent. Gezien het goede trackrecord verdient HAL nog steeds het vertrouwen van de beleggers, ondanks dat het de laatste twee jaar wat minder liep. Rustig op de plank laten liggen is dan ook het devies.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel HAL mogelijk in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.