Juist in het sentiment dat zich dit jaar voordoet, met netto weinig beweging en mede daardoor beperkte koopkansen, kan het nuttig zijn achtergrondinformatie over bepaalde fondsen te geven. Informatie die gebruikt kan worden zodra zich wél een koopsituatie dreigt voor te doen.
Het eerste aandeel dat ik in dit kader wil bespreken is Aalberts. Een van de fraaiere beursfondsen van Euronext Amsterdam waar goede rendementen mee kunnen worden gescoord indien op het juiste moment ingestapt.
Feiten en cijfers
Concrete aanleiding om eens op Aalberts terug te komen is de publicatie van de prima cijfers over het eerste halfjaar. Hiermee doet het bedrijf recht aan de relatief goede koersprestatie van het aandeel over het afgelopen jaar, afgezet tegen het wat flauwe beursgemiddelde. Over de eerste zes maanden van 2010 verdrievoudigde de winst zowat tot 51,3mln tegen 18,3mln een jaar eerder. Deze winst was hoger dan verwacht. Vooruitkijkend verwacht het bedrijf een significant hoger resultaat in 2010 dan in 2009, toen de totale nettowinst 54,2mln bedroeg. Hierbij aangetekend dat het tweede halfjaar doorgaans beter verloopt voor het bedrijf dan het eerste. Ook de omzet nam weer toe, en wel met 12% tot 782mln.
Aalberts bestaat uit twee grote divisies, Industrial Services en Flow Control. De eerste is het meest cyclisch van aard door de afhankelijkheid van de halfgeleider- en automotive-industrie. Hier werd dan ook het meeste herstel geboekt na het magere jaar 2009. Dat jaar halveerde de winst zowat van 105mln in 2008 tot 54,5mln bij een stevig lagere omzet (1405mln versus 1750mln). Desalniettemin bleef het bedrijf ondanks de zware economische omstandigheden ruim winstgevend en werd dividend uitgekeerd, zodat er geen zorgen hoeven te zijn over verliessituaties of financiële problemen. De balans van Aalberts is solide met een eigen vermogen van 626,5mln op een totaal van 1578mln (solvabiliteit 40%). Tegenover het eigen vermogen staat een post goodwill ter grootte van 585mln euro. Aalberts is door de jaren heen immer scherp gefinancierd maar nooit onverantwoord op dat vlak. De goodwill ontstaat doordat een actief overnamebeleid onderdeel is van de bedrijfsstrategie. Ook de komende 12 maanden worden een of meerdere overnames verwacht, waarvan een voorwaarde is dat ze direct bijdragen aan de winst per aandeel.
Er staan 106mln aandelen Aalberts uit, wat de marktkapitalisatie ongeveer 1,2 miljard euro maakt. Dit betekent dat op de beurs 0,8x de verwachte omzet over 2010 wordt betaald, niet bepaald veel zolang deze ratio onder 1 ligt.
Koersgrafiek
Grafiektechnisch gezien beweegt het aandeel Aalberts met de index mee, maar dan met relatief grotere uitslagen. Zo is een top boven 20 euro medio 2007 opgevolgd door een dal rond de 4 euro begin 2009 (toen de AEX rond 200 stond), ofwel een koersdaling van 80%. Om een jaar later hersteld te zijn tot 12 euro wat voor de waaghalzen op 4 euro een superrendement betekende.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Over het afgelopen jaar gezien presteert het aandeel Aalberts relatief wat beter dan de AEX. Waar de grafiek van de index recent afvlakt, zit Aalberts nog in een stijgend trendkanaal. Boven 12 euro kan de koers versnellen tot 13 euro (top 2009), met daarboven streefniveaus 14,50 en 18 euro. Maar hiervoor is ongetwijfeld een positief beursklimaat vereist.
Aan de onderkant verzwakt het koersbeeld onder 10 euro waarmee het stijgende kanaal verlaten wordt, de koers kan dan versneld dalen richting 8 euro wat dan wellicht een koopmoment zou vormen.
Oordeel
Aalberts is en blijft een van de fraaiere bedrijven van de Amsterdamse beurs. Onbenoemd is nog het superstabiele management onder leiding van oprichter Jan Aalberts, wiens beleid al jaren vruchten afwerpt in de zin van een stabiel trackrecord van stijgende omzetten (jaren van recessie daargelaten) die immer winstgevend blijken. Het aandeel is over het afgelopen jaar een outperformer en zal dat blijven in een stabiel of gunstig beursklimaat.
Anderzijds heeft 2008-2009 bewezen dat het aandeel ook kwetsbaar is voor een slecht beurssentiment en dan bovengemiddeld kan worden afgestraft. Mochten de beurzen onverhoopt in een stevige correctie geraken, dan zal ik aan de koopkant opereren zodra er een koers onder 10 euro op de borden verschijnt welke op dat moment overdreven laag is. Technische analyse kan daarbij een hulpmiddel zijn, tussen 10 en 12 euro oogt het beeld neutraal. Lange termijn beleggers die op een termijn van meerdere jaren kijken hebben aan Aalberts een goed, stabiel aandeel in portefeuille.
Leon Hillen
VermogensVisie Nederland
Disclaimer: Privé geen positie op moment van publiceren. Auteur bespreekt vaak posities uit eigen handelspraktijk, welke elk moment van aard en karakter kunnen veranderen. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Start met Automatisch Beleggen
In Europa zijn diverse nieuwe lockdown-achtige maatregelen van kracht nu het aantal besmetting opnieuw oploopt.
De gamingsector floreert op de beurs. Beleggers die er op de lange termijn van willen profiteren, moeten hun risico's diversifiëren.
We waarderen de langetermijnvooruitzichten voor geselecteerde aandelen in goud en edelmetalen. U zou op korte termijn moeten profiteren,
Thuiswerken is inmiddels meer regel dan uitzondering en lijkt van blijvende aard. Werkend Nederland heeft haar draai gevonden.