Bayer is een farmacie- en chemieconcern uit Leverkusen, Duitsland. Bayer vond in 1897 aspirine uit en brak hier in 1899 internationaal mee door. Sindsdien heeft Bayer zich ontwikkeld tot een van de grootste bedrijven op het gebied van geneesmiddelen die te koop zijn zonder recept bij de drogist of apotheek.
De voornaamste divisies zijn Healthcare (‘Bayer Schering Pharma’, het vlaggenschip van Bayer, goed twee derde van de omzet en de hoogste winstmarges) en CropScience (gewasbescherming). De derde divisie was MaterialScience maar dit is sinds de beursgang eind 2015 onder de naam Covestro een zelfstandig bedrijf. Deze beursgang was destijds overigens geen succes. Bayer bleef met een overschot aan aandelen zitten. In de jaren daarna is het grootste gedeelte echter alsnog met mooie boekwinsten verkocht. Bayer bezit nu nog 14,2 procent van Covestro. Waarschijnlijk zal dit belang in de loop van dit jaar eveneens verkocht worden. Bayer kan de contanten namelijk goed gebruiken ter financiering van de overname van de Amerikaanse zaadproducent en onkruidverdelger Monsanto.
Ter versterking van de divisie CropScience deed Bayer in mei 2016 een eerste bod op Monsanto.
Bayer is qua omzet ongeveer drie keer zo groot als Monsanto. Vervolgens heeft Bayer drie keer het bod moeten verhogen om goedkeuring te krijgen van het management en de aandeelhouders van Monsanto. Uiteindelijk bedroeg het bod 128 dollar per aandeel. Daarmee kost de overname 66 miljard dollar.
Niet zo lang geleden publiceerde Monsanto kwartaalcijfers die in lijn waren met de verwachtingen van analisten. De omzet steeg nauwelijks maar de winst nam flink toe. Monsanto ziet de prijzen voor de onkruidverdelger glyfosaat, bekend onder de merknaam ‘Roundup’, aantrekken. Vorig jaar besloot de Europese Commissie om dit middel voor nog eens vijf jaar toe te staan in de Europese Unie.
Slaagt de overname, dan ontstaat het grootste bedrijf ter wereld in zaden en bestrijdingsmiddelen. De mededingingsbezwaren zijn daarom fors. Vrijwel elke boer in Europa zal zaken moeten doen met het bedrijf; hetzij voor het kopen van zaad, dan wel voor de koop van bestrijdingsmiddelen of beide. De Europese Commissie heeft al diverse malen aangegeven erg bezorgd te zijn over de vrije concurrentie. Vorige week nam EU-commissaris Vestager van Mededingen ruim een miljoen handtekeningen in ontvangst van inwoners van Europa die willen dat zij de fusie voorkomt.
Bayer zelf gaf bij de presentatie van de jaarcijfers zelf ook aan dat de overname van Monsanto meer tijd kost. De onderneming verwacht nu dat deze in het tweede kwartaal van dit jaar kan worden afgerond. Bayer behaalde vorig jaar een omzet van ongeveer 35 miljard euro. Dankzij een eenmalige bate uit de verkoop van voormalige dochteronderneming Covestro steeg de nettowinst tot 7,3 miljard euro.
Bayer is echter zowel met als zonder Monsanto een aantrekkelijk bedrijf om in het beleggen. Gaat de overname van Monsanto wel door dan kan dit volgens UBS een positief effect op de winst per aandeel hebben van 17 procent in 2018 en doorlopend 3 procent in de jaren daarna.
Vorig jaar plaatste Bayer een converteerbare obligatie van 1 miljard euro. Dit is echter niet voldoende om de deal te kunnen doen. Er zullen daarom de komende tijd meer obligaties geplaatst worden in diverse valuta. Bovendien zal er kapitaal aangetrokken worden middels een claimemissie. Van deze laatste opmerking tijdens de presentatie van de derdekwartaalcijfers schrokken beleggers en ging het aandeel zo’n 3,5 procent onderuit.
Hoeveel geld er opgehaald moet worden is afhankelijk van (de opbrengst van) het aantal onderdelen dat Bayer zal moeten verkopen op last van de Europese Commissie teneinde goedkeuring voor de overname te krijgen. In 2017 verkocht Bayer de eigen gewasbeschermingsmiddelen al voor 5,9 miljard euro aan BASF.
Mocht de overname niet doorgaan, dan moet Bayer een break up fee betalen van 2 miljard dollar aan Monsanto. Tegelijkertijd houdt Bayer dan miljarden op zak. Miljarden die inmiddels zijn opgehaald op de financiële markten met geplaatste obligaties en de verkoop van bedrijfsonderdelen. Bovendien verdwijnt de dreigende verwatering van een claimemissie en blijkt het aandeel ineens spotgoedkoop.
De miljarden in kas zouden gebruikt kunnen worden om de pijplijn met nieuwe medicijnen te vullen middels een andere overname. Bayer heeft wat dat betreft een goed trackrecord met overnames in de farmacie. De overnames van Schering en de consumentendivisie van MSD (Merck) waren beide succesvol.
Bovenstaande tekst geeft in mijn opinie voldoende reden voor een koopadvies. Sowieso, of het nu gaat om hoofdpijn of om onkruid, het blijft altijd opkomen. Daarbij kies ik momenteel voor de aandelen Bayer om ook het dividend van 2,6 procent te kunnen opstrijken. In geval van opties is dit niet het geval. Vanwege de spreiding van Bayer over farmacie en chemie is een soortgelijke tracker niet echt te vinden. Bovendien is een tracker geen alternatief omdat niet alle bedrijven in een dergelijke tracker naar mijn mening dezelfde potentie hebben als Bayer. Obligaties zijn niet interessant vanwege de lage rentevergoeding en de kans op een stijging van de marktrente.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Bayer in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer