Hoge verwachtingen spelen Big Tech parten

Meta onthulde betere dan verwachte resultaten, een meer dan verdubbelde winst ten opzichte van vorig jaar en een stijging van 27% in de verkoop. Oh, en de omzetgroei was voor het vijfde kwartaal op rij gestegen. Maar de aandelenkoers daalde met 15% in de nabeurshandel omdat investeerders niet blij waren met de zwakkere dan verwachte omzetprognose voor het huidige kwartaal en nog minder met het nieuws dat het bedrijf meer geld zal uitgeven om zijn AI-capaciteiten te verbeteren.

Meta’s investeringen en uitgaven

Meta wordt nu verwacht zo’n $35 tot 40 miljard uit te geven, in tegenstelling tot de eerder genoemde $30-37 miljard. Uiteindelijk zullen deze investeringen het bedrijf helpen meer mensen langer op hun platform te houden en hun advertentie-inkomsten te verhogen met een meer intelligente en op maat gemaakte advertentiestrategie, maar het nieuws over extra uitgaven komt op een moment dat investeerders verwachtten dat Meta prachtige resultaten zou laten zien. En het enige wat we krijgen is een lagere omzetverwachting en meer uitgaven. Wat betreft de koers, Meta zal waarschijnlijk onder zijn opwaartse trendlijn zakken die sinds eind 2022 is opgebouwd; het is zeker niet het einde van de AI-hype voor Meta, maar het is zeker een kortetermijnteleurstelling.

Google, Microsoft en Intel rapporteren vandaag

Tot nu toe zien we dat de hoge verwachtingen een spelletje spelen met de waardering van aandelen en de eerste reacties op de winstwaarschuwingen waarschuwen dat zelfs sterke resultaten van Big Tech mogelijk niet voldoende zijn om hun aandelenkoersen hoger te sturen – als we beginnen te zien dat de groeiverwachtingen afvlakken. (Microsoft en Nvidia.)

Op een breder niveau heeft de struikelende reus Meta invloed op de stemming vanochtend. De Amerikaanse futures zijn lager en de technologiezware Nasdaq leidt de verliezen met meer dan 1% daling op het moment van schrijven.

Macro-economisch landschap

Het macro-economische landschap is complex, met investeerders die balanceren tussen robuuste GDP-groei en hoge winstverwachtingen voor de Big Tech-bedrijven, terwijl ze ook rekening houden met de afnemende verwachtingen voor een renteverlaging door de Federal Reserve (Fed). Een sterke BBP-cijfer zou suggereren dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om de bedrijfswinsten te ondersteunen, maar het zou ook verwachtingen voor een renteverlaging door de Fed kunnen uitstellen. Omgekeerd zou een zachtere dan verwachte BBP-cijfer waarschijnlijk verwachtingen voor een renteverlaging verhogen, vooral als de winsten tegenvallen door opgeblazen verwachtingen.

Over het algemeen geloof ik dat een zachtere dan verwachte GDP een meer positieve marktreactie zou oproepen, maar de risico’s met betrekking tot BBP neigen naar een beter dan verwachte lezing. Volgens een consensus van analistenramingen op Bloomberg wordt er verwacht dat de groei in het eerste kwartaal rond de 2,5% zal liggen, terwijl de GDPNow-prognose van de Atlanta Fed op ongeveer 2,7% staat.

De Amerikaanse dollarindex

De Amerikaanse dollarkoers herstelde gisteren nadat hij in de buurt van een twee weken laag had gehandeld. De EURUSD bleef gesteund boven de steun van 1.0680, gestimuleerd door beter dan verwachte Duitse sentimentgegevens – die aantoonden dat het zakelijke sentiment tot het hoogste niveau in een jaar was gestegen. Maar een reeks ratingbeoordelingen wordt verwacht om de stijgende schuldrisico’s in Frankrijk en Italië aan te pakken, en zou het opwaartse potentieel kunnen beperken, samen met een potentieel sterkere Amerikaanse dollar afhankelijk van de eerste blik op de Q1-groei vandaag.

Problemen voor de Bank of Japan (BoJ)

De waardering van de dollar is een probleem voor veel economieën, maar het is een grote hoofdpijn geworden voor de Bank of Japan (BoJ). De USDJPY steeg en breidde zijn winsten uit boven de 155 grens. De BoJ zal deze week tijdens de beleidsvergadering leunen op de sterkte van de USD en zal – mogelijk – interveniëren om de verkoopgolf van de yen te vertragen. Wat interessant is, is dat we weten dat de komende uren waarschijnlijk een aankondiging zullen brengen om de depreciatie van de yen aan te pakken, maar de yen shorters zijn niet bang. Ze weten dat een valutainterventie alleen de dalende koers van de yen niet zal keren, tenzij deze gepaard gaat met een hawkish BoJ-beleidsvooruitzicht. Daarom zou zelfs een interventie averechts kunnen werken en niet kunnen voorkomen dat USDJPY verder stijgt naar het niveau van 160.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.