Hoe hoog kan Apple nog stijgen?

Apple nadert langzaam de historische grens van een marktkapitalisatie van $ 1 biljoen. Er is een gerede kans, dat het bedrijf deze barrière gaat doorbreken. Apple werkt er in ieder geval hard aan.

De maker van de iPad en van de iPone maakt stormachtige jaren door. Dat is terug te zien aan de marktkapitalisatie van het bedrijf. Die heeft de barrière van $ 770 miljard doorbroken. Daarmee is Apple meer waard dan bijvoorbeeld de hele S&P 600 small-cap. Steeds meer analisten en marktvorsers beginnen zich af te vragen of Apple het eerste bedrijf gaat worden, dat de magische grens van $ 1 biljoen gaat overschrijden.

Sommige beleggers denken dat zulks een reële optie is. Goldman Sachs heeft recent het koersdoel voor Apple verhoogd $ 145 per aandeel en met een koersdoel van $ 165 gaat First Shanghai Securities nog een stapje verder. Bij $ 165 bedraagt de marktkapitalisatie $ 960 miljard. De koers van Apple aan het begin van dit jaar bedroeg $ 110,35 en heeft al een hoogste niveau bereikt van $ 133. Dat is een stijging van iets meer dan 20% in minder dan 2 maanden tijd. De stijging is de uitkomst van mooie financiële vooruitzichten, een indrukwekkend dividendprogramma en de verwachte uitrol van nieuwe producten in 2015 en verder.

Maar al die mooie vergezichten zijn niet voldoende om een marktkapitalisatie van $ 1 biljoen te rechtvaardigen. Daar is meer voor nodig! Volgens sommige analisten werkt Apple daar hard aan. Ze wijzen op de uitrol van nieuwe innovatieve producten als ApplePay, Apple Healthcare, Beats en wie weet binnenkort de AppleCar. Die activiteiten verminderen de volatiliteit en de gevoeligheid voor de cyclus en verhogen daarmee de aantrekkelijkheid van het aandeel. Los van de verbreding van de basis van het bedrijf werken trends in de sector ook in het voordeel van Apple. Het platform iOS kan volop profiteren van de groeiende populariteit van the Cloud en cloud computing. Die markt is min of meer vergelijkbaar met de onstuitbare opgang van client server applicaties in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Daar is Oracle heel groot van gegroeid.

De verbreding en versteviging van de basis van het bedrijf heeft al uitgemond in een verhoging van de omzet- en winstverwachtingen van analisten. Voor 2016 calculeert de markt nu een omzet van $ 237 en een winst per aandeel van $ 0,44. Dat is respectievelijk 17% en 29% meer dan waar de markt een jaar geleden nog van uitging! Dankzij de snelle groei van winst en omzet blijven waarderingen zeer dragelijk. De k/w voor 2015 bedraagt 15,4X tegen 17,7X voor de brede S&P 500.

Apple biedt aandeelhouders meer dan alleen mooie vergezichten van groei en nieuwe producten! Het heeft een omvangrijk programma voor de inkoop van eigen aandelen. In 2014 spendeerde het bedrijf hier $ 56 miljard aan. Daarmee legt Apple een stevige basis onder de koersontwikkeling van het aandeel. Analisten gaan ervan uit, dat Apple tot en met 2017 nog eens het kolossale bedrag van $ 202 miljard gaat uittrekken voor het inkopen van eigen aandelen en voor dividenden. Hoewel het rendement nog slechts 1,2% bedraagt, wordt Apple ook dividend technisch steeds aantrekkelijker nu het rendement op staatsobligaties steeds verder onder druk komt. Tenslotte helpt het pure gewicht van Apple om de aandacht van beleggers vast te houden. Institutionele beleggers, die de S&P 500 als benchmark gebruiken, kunnen eigenlijk niet om Apple heen. Het weegt immers voor 4,1% mee in deze index. Beleggers, die optimaal willen profiteren van de ontwikkeling bij Apple, moeten het bedrijf wel voor een gelijk percentage in hun portefeuilles opnemen.

Het omgekeerde is natuurlijk ook waar! Gaat het mis met het aandeel, dan behalen deze institutionele beleggers een forse strop. En waarom zou het niet mis kunnen gaan? Ooit leken bedrijven als Microsoft, Cisco en IBM onstuitbaar in hun opmars. Al deze Tech giganten hebben hun lesje in nederigheid geleerd. Ook Apple zal een keer deze les moeten leren, maar voor het ogenblik lijken ze het momentum aan hun zijde te hebben.

BELANGRIJK

– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.