Heeft het Orakel van Omaha zijn magic touch verloren?

Warren Buffett is misschien wel de bekendste belegger van de wereld. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway is een soort pelgrimsoord geworden waar de eenvoudige belegger zich laaft aan de woorden van zijn goeroe.

Het spreekwoord luidt, dat hoge bomen veel wind vangen en dus ontkomt ook Buffett niet aan kritische beoordelingen van zijn prestaties. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de jaren voor de Dotcomcrisis aan het begin van deze eeuw. Buffett weigerde te beleggen in aandelen van wat toen de Nieuwe Economie heette. Naar eigen zeggen had hij weinig gevoel voor technologie- en Internetbedrijven en dus weigerde hij erin te beleggen. Daardoor miste hij bijvoorbeeld een winnaar als Amazon.com. Ter verdediging moet opgemerkt worden, dat veel zogeheten internetbedrijven in die tijd letterlijk en figuurlijk op lucht gebouwd waren. Ze sneuvelden bij bosjes in de crisisjaren 2000 – 2002.

In het crisisjaar 2020 zwelt opnieuw de kritiek aan op het beleggings- en investeringsbeleid van Berkshire Hathaway. Beleggers en analisten hebben amper oog voor de robuuste financiële gezondheid van het bedrijf, maar hameren erop dat de financiële prestaties achterblijven bij die van de S&P 500 en dat zulks ook het geval was in 2019. Ze willen daarom dat Warren Buffett zijn werkwijze bij het investeren in bedrijven en aandelen kritisch tegen het licht houdt.

Het moet gezegd. Buffett heeft de laatste jaren een weinig gelukkige hand gehad met zijn investeringen in bedrijven. Hij heeft zijn belang in Kraft Heinz ter waarde van $ 3 miljard moeten afwaarderen, evenals zijn investering van $ 10 miljard in Occidental Petroleum. Zijn beleggingen in de Amerikaanse luchtvaart bleken evenmin waardevast. Beleggers kijken ook met stijgend misprijzen naar de ongelooflijke stapel liquiditeiten waar Berkshire op zit. Het gaat om een bedrag van $ 137 miljard. De hoop en verwachting was, dat Buffet een deel van dat geld zou gebruiken om goedkoop belangen in getroffen bedrijven op te bouwen.

Volgens Buffett was er echter niets interessants op de mark. Dat althans vertelde hij zijn aandeelhouders afgelopen mei. Te veel bedrijven stonden er volgen hem te slecht voor. De voorzichtige opstelling van Warren Buffett en de daarmee samenhangende mindere resultaten van Berkshire Hathaway heeft gevolgen. Sommige aansprekende beleggers, zoals hedgefund eigenaar Bill Ackman haken af en verkopen hun belang in Berkshire. In het oog springende bedrijven als Airbnb en Expedia kloppen in hun zoektocht naar geld niet aan bij Buffett, maar zoeken hun heil bij Private Equity.

Volgens critici wijst het gedrag van Airbnb en Expedia op een fundamentele zwakte in de beleggingsstrategie van de Goeroe van Omaha. Tech valt nog steeds grotendeels buiten het beleggingsgezichtsveld van Buffett en dat maakt het nagenoeg onmogelijk om de markt bij te houden. Berkshire Hathaway belegt en investeert nog steeds bij voorkeur in financiële en industriële waarden, maar is zwaar onderwogen in technologiewaarden. Juist technologie heeft in 2019 en 2020 bovenmatig goed gepresteerd en weegt steeds zwaarder mee in de S&P 500.

Financiële waarden verliezen echter aan gewicht.  Banken en verzekeraars hebben het echter zwaar te verduren. Beleggers vrezen met grote vreze dat banken door de recessie te maken krijgen met veel dubieuze leningen. De aanhoudende druk op de rente zal ook nog eens knagen aan de winstgevendheid. Die dalende rente hakt ook in op de portfolio van treasuries ter waarde van $ 100 miljard.

Wil Berkshire Hathaway niet blijvend de boot missen, dan moet het zijn strategie aanpassen aan de moderne tijd, denken critici. Dat betekent niet alleen kiezen voor waarde-aandelen, maar ook voor groeiaandelen uit de hoek van de technologie. Dat doet Buffett al, zij het mondjesmaat. In 2016 heeft hij een groot belang genomen in Apple en in 2019 een klein belang in Amazon. Torenhoge waarderingen van technologieaandelen zijn een-sta-in-de-weg voor de Goeroe van Omaha om snel meerdere belangen in de techsector op te bouwen. Zoals gezegd, dat lijkt een absolute voorwaarde om beter te presteren dan de markt.

Kan Buffett zodoende bij het oud vuil gezet worden en heeft hij als beleggersgoeroe afgedaan? Dat is misschien toch te kort door de bocht gedacht. Hij was een van de grote winnaars van de dotcomcrisis. Terwijl aandelen van tech- en Internetbedrijven tuimelden, steeg het aandeel Berkshire met 25%. Stel dat aandelen door een tweede coronagolf opnieuw de diepte van het dal zoeken, dan kan de voorzichtigheid van Buffett zomaar uitbundig beloond worden. Het is misschien nog steeds zo – zoals een fan stelt – dat Buffett zijn beleggers door de tijd heen beloont, maar niet op tijd. In de visie van deze fan zijn hardlopers nog steeds doodlopers!

Vrij naar een artikel van de Financial Times van Eric Platt ‘Light on tech, heavy on banks — has Warren Buffett lost his touch?’

Cor Wijtvliet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.