Grote fabrikanten kiezen ASMI’s machines

Chipmachinemaker ASMI heeft de wind in de rug. Het bedrijf profiteert voortdurend van de wereldwijde honger naar geavanceerde semiconductors, die maar niet te stillen lijkt. Alle grote fabrikanten bouwen nieuwe fabrieken en stappen rond deze tijd over op een nieuwe techniek waarin ASMI gespecialiseerd is. Dat moet er voor zorgen dat de omzet ook in de komende jaren met dubbele cijfers blijft stijgen.

ASMI ligt op koers voor een omzet van minimaal €3 miljard in 2025

Het gunstige klimaat voor geavanceerde chipmachines is terug te zien in de resultaten die ASMI gisterenavond publiceerde. De omzet steeg in 2023 met 13% ten opzichte van 2022. Dat betekent voor de zevende keer op rij een stijging met dubbele cijfers. De bruto winstmarge steeg licht tot een luxe 49,3% en de vrije kasstroom nam toe met 17%. Dat geeft de nieuwe topman Hichem M’Saad in de komende jaren de ruimte om zowel €300 miljoen te investeren in Arizona als de aandeelhouders te belonen met de inkoop van eigen aandelen voor €150 miljoen en een verhoging van het dividend van €2,50 naar €2,75. Het bedrijf ligt op koers om de afgegeven omzetdoelstelling van €3,0 tot €3,6 miljard in 2025 te gaan halen.

Samsung, Intel en TSMC zijn om

Een belangrijke factor daarbij is de adoptie van zogenaamde gate-all-around (GAA) transistors door zowel Samsung als Intel en TSMC. De industrie is het erover eens dat deze aanpak de opbrengst van de productie vergroot. Samsung paste GAA vorig jaar al toe, Intel volgt dit jaar, TSMC in 2025. Zodra de nieuwe techniek wordt ingezet voor de massaproductie van chips met een omvang van 2 nanometer verwacht ASMI een ‘significant’ hogere omzet. Het is geen toeval dat Scottsdale, Arizona is gekozen om €300 miljoen te investeren in een nieuwe locatie. Op steenworp afstand bouwen Intel en TSMC daar voor miljarden nieuwe fabrieken die eraan bij moeten dragen dat in 2030 minimaal 20% van alle meest geavanceerde chips gemaakt wordt op Amerikaanse bodem.

ASMI is een sterke nichespeler die klanten voor langere tijd aan zich weet te binden door de complexiteit van de machines, ook al is het geen monopolist zoals ASML.

ASMI voor beleggers

Ondanks de positieve berichten uit Almere, bleek het sentiment onder beleggers minder vanochtend (-2,2%). Het aandeel ASMI is in 2023 al met ongeveer 100% gestegen. De eerste twee kwartalen van 2024 schat het management van ASMI conservatief in met een omzetverwachting gelijk aan die van het afgelopen kwartaal. Dat past niet bij een groeiaandeel dat stevig aan de prijs is. Eenzelfde situatie deed zich vorige week voor bij Besi, maar daar weerhield de verwachte omzetdaling van 5% tot 15% in het eerste kwartaal beleggers er niet van de aandelenkoers 16% hoger te zetten. Het sentiment voor de semiconductor-industrie op de beurs lijkt niet stuk te krijgen door de torenhoge verwachtingen van AI-toepassingen, maar bij ASMI lijken beleggers vooralsnog wat terughoudender.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.