Gilissen: favoriete aandelen 2012

De favoriete Nederlandse aandelen van Theodoor Gilissen voor 2012 zijn Ahold, Aegon, BAM Groep, Brunel International, DSM, Imtech, KPN, Philips, Shell en Unilever. Dat schreef de zakenbank recent in haar marktvisie voor volgend jaar.

In 2012 zal de onzekerheid aanhouden net als de volatiliteit op de beurzen. De grens tussen herstel en malaise zal dun blijven. Zij verwachten dat de disciplinerende functie van de markten uiteindelijk haar werk zal doen en dat voor Europa, ‘kantje boord’, het tij zal keren.

Hun adviezen over de beleggingscategorieën luiden op dit moment:

–        Kas en geldmarktfondsen: een relatief grote positie.

–        Hedge fondsen: positief voor de liquide en risicobewuste fondsen.

–        Aandelen: voorkeur voor de opkomende markten en Noord-Amerika. Zij zijn licht negatief voor de regio Pacific (vooral Japan) en negatief voor Europa. Al langere tijd is onze aandelenpositie sterk lager dan volgens hun benchmark gebruikelijk is.

–        Obligaties: voorkeur voor bedrijfsobligaties, high yield obligaties (meer risicovolle ondernemingen) en obligaties uit de opkomende landen. Ook de obligatiepositie is al lang lager dan gebruikelijk.

–        Grondstoffen: neutraal advies. De grondstofmarkten balanceren tussen onzekerheid op de korte termijn en voorspoed op de lange termijn.

–        Onroerend goed: negatief advies.

Drs. Ineke Valke, senior investment strategist bij Theodoor Gilissen: “Voor het komende jaar zijn niet te voorspellen (politieke) ontwikkelingen aannemelijk. Dit kan leiden tot aanhoudend grote bewegelijkheid in de economie en op de financiële markten. Omdat ook obligaties niet zo risicovrij zijn als eerder werd aangenomen, blijft snel schakelen over de gehele beleggingsportefeuille in 2012 geboden. Voorlopig ligt de aandacht op vermogensbehoud.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.