Gemengd beeld bij ASMI en Besi

Halfgeleiderproducent Besi heeft, net als andere grote spelers in de markt zoals Apple, Microsoft, Samsung en Intel, last van een afnemende vraag aan het einde van de economische cyclus. In het eerste kwartaal van 2023 daalden de omzet en de winst respectievelijk met 34% en 49% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de orderinstroom van Besi liep terug, net als bij concurrenten ASML en ASMI.

Toch heeft Besi ook goed nieuws te melden. Het bedrijf heeft flink geïnvesteerd in hybrid bonding systemen, die semiconductor chips aan het einde van de productieketen verpakken om te plaatsen in het eindproduct. Een grote order van €10 miljoen uit de Chinese autosector laat zien dat hybrid bonding applicaties een deel van de verminderde vraag in het algemeen kunnen opvangen, maar niet alles. Besi verwacht echter wel dat de omzet in het tweede kwartaal van 2023 zal toenemen met 15 tot 25% ten opzichte van het eerste kwartaal.

Volgens marktanalist Jean-Paul van Oudheusden bij eToro zouden beleggers in halfgeleideraandelen er goed aan doen om de macro-economische ontwikkelingen goed te volgen. Zelfs een kleine vertraging van de economische groei of een diepe recessie kan een groot verschil maken op de beurs.

Ook ASMI, de maker van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie, heeft een gemengd beeld laten zien bij de presentatie van de kwartaalcijfers over het eerste kwartaal van 2023. Hoewel de omzet (€710 miljoen) en de winst (€183 miljoen) in de eerste drie maanden van het jaar boven verwachting waren, viel de waarde van nieuwe orders met 18% terug ten opzichte van het recordkwartaal eind 2022. ASMI verwacht dat deze trend doorzet in de tweede helft van het jaar, en voorspelt over heel 2023 een omzetgroei van minder dan 10%. Dit terwijl er in de voorgaande zes jaar altijd een groei met dubbele cijfers werd geboekt.

Op 26 april 2023 was het gemiddelde koersdoel van analisten voor ASMI € 370,50. Het hoogste koersdoel was € 420,00 en het laagste was € 315,00. Het aandeel staat  10% lager op € 309,20

Het gemiddelde koersdoel van analisten voor Besi per 26 april 2023 € 78,00. Het hoogste koersdoel is € 100,00 en het laagste koersdoel is € 60,00. Het aandeel staat 0,5% hoger op 76,20.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.