Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Freenet: onbekend maakt onbemind

Hoewel de rente op dit moment behoorlijk aan het oplopen is, zijn veel defensieve beleggers op zoek naar stabiele aandelen met een mooi dividend. Helemaal mooi is het wanneer we daar ook nog eens een goede callpremie op kunnen verkopen. Meestal kopen beleggers dan de bekende Nederlandse aandelen, zoals RD, DSM, KPN of bijvoorbeeld een Elsevier. Sommige beleggers kijken gelukkig iets verder. In Europa kunnen we ook zeer mooie bedrijven vinden, die een goed dividend bieden. Te denken valt bijvoorbeeld aan een Danone of een Siemens.

Een relatief onbekend bedrijf is Freenet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot voor kort het aandeel niet kende. Recentelijk kwam het bedrijf voor het eerst met een obligatie. Om deze obligatie goed te kunnen beoordelen ben ik eens in het bedrijf gedoken. Uiteindelijk besloot ik de obligatie niet te kopen, maar de aandelen wel.

Waardering

Freenet is een Duits bedrijf en levert vooral mobiele telefoon- en internetdiensten aan bedrijven. Het richt zich dus niet op de consumentenmarkt. Hoewel het een relatief klein bedrijf is (market cap circa 1,2 miljard euro) en de liquiditeit dus ook niet te vergelijken is met een KPN of Vodafone wordt het toch gevolgd door 18 analisten. Eén heeft het op houden staan, 5 op outperform en 12 op kopen. De huidige koers bedraagt circa 9 euro. Voor de komende jaren worden de volgende cijfers verwacht:

Per aandeel 2011 2012 2013
winst € 0,67 € 0,81 € 1,06
kasstroom € 1,86 € 1,83 € 1,75
dividend € 0,80 € 0,80 € 0,90

1 juli gaat het aandeel ex-dividend en zal er dus € 0,80 aan dividend worden uitgekeerd. Op een koers van negen euro is dat 8,88 %. Wel wil ik opmerken dat als we naar onderstaande grafiek kijken, het technisch misschien beter is om te wachten op een terugval. Voor lange termijn beleggers die een hoog dividend willen, is dit iets minder aan de orde.

Koers Freenet
Koers Freenet

Defensieve constructie

Hoewel het een relatief kleine onderneming is, zijn er gelukkig wel opties op. Deze worden verhandeld op Eurex. Stel we tuigen de volgende constructie op:

Koop aandeel Freenet € 9,01
Verkoop call maart 2012 strike € 9,00 € 0,60
Netto investering € 8,41

Vanwege de verkochte call moeten de aandelen op uitoefendatum verkocht worden als de koers van het aandeel boven de uitoefenprijs (9 euro) noteert. Het kan echter voorkomen dat het aandeel eerder dan de afloopdatum verkocht moet worden. Dit zal gebeuren als het aandeel fors boven de uitoefenprijs noteert en er geen verwachtingswaarde meer in de optie aanwezig is. Omdat het dividend al op korte termijn wordt uitgekeerd, hoeven we op dit moment niet bang te zijn dat het dividend wordt misgelopen. Immers de call bestaat eigenlijk volledig uit verwachtingswaarde. Mochten we het dividend ontvangen en in de weken / maanden daarna toch gedwongen worden de aandelen te leveren, dan is dat alleen maar goed nieuws. We hebben dan ons maximale rendement in een kortere periode behaald.

Als Freenet in maart 2012 hoger noteert dan € 9 moeten de aandelen verkocht worden op € 9. De maximale winst bedraagt derhalve € 1,39 (9 – 8,41 + 0,80), oftewel 16,5 % van onze investering. Op jaarbasis komt dat overeen met een jaarrendement van circa 20 %. Noteert het aandeel onder de 9 euro dan loopt de call optie waardeloos af. We kunnen dan daarna eventueel weer een nieuwe call verkopen. Vanwege de ontvangen premie bedraagt het totale dividendrendement geen 8,9 %, maar 9,5 %.

Optieconstructie Freenet
Optieconstructie Freenet

Offensieve constructie

Voor degene die iets meer risico willen en kunnen lopen, kan er een put bij geschreven worden. Omdat er een stevig dividend van de koers afgaat, is een at-the-money put eigenlijk uitgesloten.

Koop aandeel Freenet € 9,01
Verkoop call maart 2012 strike € 9,00 € 0,60
Verkoop put maart 2012 strike € 8,00 € 0,70
Netto investering € 7,71

 

Zoals altijd bij een strangle kunnen er drie dingen gebeuren. Freenet noteert lager dan € 8 

Het “slechte” scenario is als het aandeel Freenet lager dan € 8 noteert. Vanwege de verkochte put moeten we het aandeel bijkopen op 8. Onze positie in het aandeel wordt dus verdubbeld!! De gemiddelde kostprijs bedraagt dan (8 + 7,71)/2 = € 7,86, oftewel 12,7 % onder de huidige koers. Bij een verwachte winst van € 0,81 per aandeel in 2012 komt dit overeen met een K/W van 9,7. Het dividendrendement bedraagt dan ruim 10 % per jaar. Voor de goede orde, dit lijkt geweldig, maar grote kans dat als de koers zo laag staat er ook iets met het dividend aan de hand is.

Freenet noteert tussen € 8 en € 9

In dit geval lopen beide opties waardeloos af. Bij een koers van € 9 realiseren we een rendement van € 1,29, oftewel ruim 16 %. Inclusief dividend bedraagt het rendement € 2,09 (27 %). Op jaarbasis bedraagt het rendement inclusief dividend dan ruim 33 %. Om dit rendement te behalen hoeft het aandeel niet in koers te stijgen. Uiteraard moet het dividend wel worden ingelopen. Bij een koers van € 8,00 realiseren we een totaal rendement van € 1,09, oftewel een rendement van 14 procent in 10 maanden.

Freenet noteert boven € 9

Nu moeten we vanwege de verkochte call de aandelen leveren op € 9. De put loopt waardeloos af. Zoals hierboven al vermeld verdienen we dan maximaal € 2,09, oftewel ruim 27 %. Natuurlijk kunnen we een rendement van 27 % ook zonder opties bereiken. In dat geval moet het aandeel het dividend inlopen en verder doorstijgen naar € 10,64, oftewel een verwachte K/W over 2012 van 13,2.

Offensieve optieconstructie Freenet
Offensieve optieconstructie Freenet

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V. Privé heeft hij geen positie in aandelen en opties Freenet. Voor sommige van zijn cliënten heeft hij een positie in opties of aandelen Freenet. De redactie heeft geen posities in de genoemde beleggingen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Freenet: onbekend maakt onbemind”

 1. Avatar

  De bedrijven die het in de loop der jaren constant hun dividend hebben verhoogd en 4 keer per jaar dividend uitkeren zijn o.a. COCA COLA en Johnson&Johnson en ook nog wereldwijd opereren, is dat niet een betere optie?

 2. Richard de Jong
  Richard de Jong

  Beste Onno,
  De degelijke ondernemingen met een mooi dividend zoals Danone, RD maar ook zeker Coca Cola en J&J zie ik, al dan niet met een short call, als de de kern van mijn aandelen stuk. Driepoten en aandelen zoals een Freenet zie ik als extraatjes.

  Misschien moet ik dat wat duidelijker vermelden ?

  In ieder geval bedankt voor je reactie.

  mvg,
  Richard de Jong

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *